GÅ TILLBAKA

Experten tycker till om årets mattrender

2 år sedan
Experten tycker till om årets mattrender

2020 är här och tidigare har vi listat de hetaste trenderna som väntar oss i det nya decenniet. Artikeln var baserad på Food & Friends trendspaningsrapport om mat, dryck och måltider. Den här veckan kommer matproffset, sommeliern, restaurangägaren och den prisbelönta kocken Christoffer Magnusson Domeij ge sin åsikt om dessa trender. Varför gillar vi asiatisk mat? Hur kan vi äta mer nötter? Varför kan just svampen ersätta köttet? Ta reda på det och lite till i veckans artikel skriven av Christoffer.

Det asiatiska kökets smaker – Varför dras vi till dessa smaker? 

”En het trend som förutspås kommer stå i fokus är de asiatiska smakerna och köket. Mycket färska råvaror, kryddor som curry och chili eller varför inte bings som är kinesiska pannkakor. Även från Taiwan finner vi den trendiga maträtten steamed rice roll som är en mer modern och rolig twist på den klassiska vårrullen.”

– Jag tror att fler personer dras till det asiatiska köket och smakerna för att vi svenskar reser mycket till dessa länder. Och att det erbjuds bättre och bättre utbud i affärerna idag än för bara några år sedan. Sen gillar vi de asiatiska smakerna då det påminner om vårt egna kök med sött, salt och umami.

Bärbar mat – Kan man göra lika god mat att ha med ”på språng”?

”Att äta på språng är något vi gör mer och mer och trenden håller i sig in i 2020. Det kräver inte heller större förpackningar utan brukar ofta vara en servett vilket ur ett miljöperspektiv är en fördel.”

– Jag gillar bärbar mat! Och man kan absolut göra god bärbar mat, det handlar inte bara om en ihopslängd pastasallad i kylen hos livsmedelsbutiker. Det går att göra härliga wraps med massa goda grönsaker, dressingar och kryddiga tillbehör. Eller sallader med andra former av kolhydrater än pasta som exempelvis rött, svart ris, quinoa, råkost etc.

Mer nötter och frön åt folket – Hur inkluderar vi mer nötter i mat?

”Under de senaste åren har försäljningen av både nötter och frön ökat och enligt en trendrapporten kommer nötkonsumtionen femdubblas fram till 2050. För att detta ska realiseras behöver nötter och frön ses som annat än bara snacks. Det förutspås att vi i framtiden kommer se mer fler varianter av jordnötssmör och tahini som smörgåspålägg.”

– Jag älskar nötter och använder ofta det i matlagningen och förstår varför det trendar mer och mer. Ett bra sätt att få i sig nötter är att ha det i yoghurten istället för musli. Rosta nötter med lite chili flakes och havssalt och ät som snacks eller strö över en sallad. Eller blötlägg exempelvis cashewnötter i ca 30 min i kallt vatten och koka med i en grytgrund som du sedan mixar så får du en krämig och god sås/gryta.

Mer svamp mindre kött – Varför kan svampen ersätta köttet?

”Svampen som råvara kommer få en större roll framöver. Den är full med näring och passar perfekt som ersättning av köttet i ett mer vegetariskt ätande. Det asiatiska köket är ett exempel på ett kök som redan använder svamp som basingrediens. Förvänta dig svampen som ingrediens i alla former och skepnader, till och med i kaffet.”
– Svamp kan komplementera köttet på grund av sin konsistens och umamirika smak, svampen innehåller också en massa nyttigheter och jag ser fram emot att se hur denna trend utvecklas under året.

Mathallar – Vad är nyckeln till en bra mathall?

”Mathallar innebär att det finns flera olika restauranger i samma lokal, vilket i sig inte är nytt, men till skillnad från tidigare versioner kommer det satsas mer på kvalitet ur alla aspekter. Både mat, dryck och porslin förväntas nå en ny nivå.”

– Jag gillar mathallar så länge det erbjuds varierat utbud med hög kvalitet och mat med ett tydligt koncept och alternativ till det vanliga snabbmaten.

Användning av nya grönsaker – Vilka kan vi använda oss av i Sverige?

”På grund av klimatet måste vi dra ner på köttet och det innebär att utforska nya råvaror. Det finns några grönsaker som förutspås att vi svenskar kommer börja använda mer av i matlagningen. Bland annat celtuce, kassava, jicama, sjögräs och japansk sötpotatis.”

– Vi har massa sjögräs och tång i våra svenska vatten som jag tycker vi kan använda först. Några grönsaker som vi förut tyckte var exotiska går faktiskt att odla i Sverige idag till exempel quinoa, sötpotatis med mera, vi måste bara få bönder och odlare att våga prova. Detta skulle ha en bättre påverkan på miljön då vi inte skulle behöva importera lika mycket.

Det sociala ansvaret ökar – Hur kan restauranger ta sitt ansvar? 

“Restauranger kommer förväntas ta större socialt ansvar som inom restaurangvärlden har flera goda exempel. Det finns verksamheter som hjälper flyktingar in i samhället, hemlösa bort från gatan och även minskar sitt matsvinn genom dessa aktiviteter.”

– Jag föreslår att man är mer transparent i sina menyer där man berättar vilket typ av kött och fisk och grönsaker man jobbar med och vad man har för mål med sin verksamhet. Jag försöker influera andra och öka medvetenheten kring detta bland annat genom att skriva dessa artiklar och på mina sociala medier. Socialt ansvar som att få nyanlända flyktingar och invandrare in i arbete tror jag att restaurangnäringen har och gör mycket då det alltid behövs personal. Det måste bara finnas tid och engagemang från arbetsgivaren för det tar tid att lära upp… Men jag tror att vi alla kan bli bättre!

Lokalproduktion på konsumentens begäran – Vad kan restauranger och gemene man göra i denna fråga? 

“Att lokalproducerad mat är något vi kommer se ännu mer av 2020 är allt viktigare för både konsumenter och bönder. För att främja både klimat och de svenska bönderna är detta sätt att handla på det bästa. Bönder experimenterar redan med grödor som till grunden inte är svenska, exempelvis pasta av gotländskt durumvete. Och i framtiden förutspås det att vi kommer kunna konsumera quinoa, sötpotatis och wasabi från Sverige.”

– Det man som restaurang kan göra är att kontakta dom lokala leverantörerna till att börja med och försöker få ett nära samarbete. Men det ska sägas att det inte alltid är så lätt då många producenter är små och har svårt att få ekonomin att gå ihop och har därför ibland problem med att leverera till restauranger och privatpersoner men framför allt så lägger dom den mesta tiden på att jobba med sin produktion.

– Ett annat tips för gemene man är att ansluta sig till Reko där man kan handla lokalt varje tisdag på Vallby Friluftsmuseums parkering. Dom har en egen facebook sida. Ett annat bra tips är Bondens marknad som står på Stora torget i Västerås stora delar av året. Ställ också krav på din lokala handlare att ta in mer från närliggande producenter.

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

The Nutmeg House
mattrender 2020
mattrender