GÅ TILLBAKA

Det här är mattrenderna att hålla koll på inför 2020

4 år sedan
Det här är mattrenderna att hålla koll på inför 2020

Vi närmar oss slutet på 2019 och runt hörnet står 2020 redo med nya mattrender. Vegetariska alternativ ökar både i utbud och efterfrågan. Ett återkommande tema i undersökning kring de hetaste mattrenderna 2020 är lokalproducerade råvaror. Vi listar de hetaste trenderna som väntar oss i det nya decenniet baserat på Food & Friends trendspaningsrapport om mat, dryck och måltider.

Det asiatiska kökets smaker

En het trend som förutspås kommer stå i fokus är de asiatiska smakerna och köket. Mycket färska råvaror, kryddor som curry och chili eller varför inte bings som är kinesiska pannkakor. Även från Taiwan finner vi den trendiga maträtten steamed rice roll som är en mer modern och rolig twist på den klassiska vårrullen.

Bärbar mat

Att äta på språng är något vi gör mer och mer och trenden håller i sig in i 2020. Det kräver inte heller större förpackningar utan brukar ofta vara en servett vilket ur ett miljöperspektiv är en fördel. 

Mer nötter och frön åt folket!

Under de senaste åren har försäljningen av både nötter och frön ökat och enligt en trendrapporten kommer nötkonsumtionen femdubblas fram till 2050. För att detta ska realiseras behöver nötter och frön ses som annat än bara snacks. Det förutspås att vi i framtiden kommer se mer fler varianter av jordnötssmör och tahini som smörgåspålägg.

Mer svamp mindre kött

Svampen som råvara kommer få en större roll framöver. Den är full med näring och passar perfekt som ersättning av köttet i ett mer vegetariskt ätande. Det asiatiska köket är ett exempel på ett kök som redan använder svamp som basingrediens. Förvänta dig svampen som ingrediens i alla former och skepnader, till och med i kaffet.

Mathallar

Mathallar innebär att det finns flera olika restauranger i samma lokal, vilket i sig inte är nytt, men till skillnad från tidigare versioner kommer det satsas mer på kvalitet ur alla aspekter. Både mat, dryck och porslin förväntas nå en ny nivå.

Användning av nya grönsaker

På grund av klimatet måste vi dra ner på köttet och det innebär att utforska nya råvaror. Det finns några grönsaker som förutspås att vi svenskar kommer börja använda mer av i matlagningen. Bland annat celtuce, kassava, jicama, sjögräs och japansk sötpotatis.

Det sociala ansvaret ökar

Restauranger kommer förväntas ta större socialt ansvar som inom restaurangvärlden har flera goda exempel. Det finns verksamheter som hjälper flyktingar in i samhället, hemlösa bort från gatan och även minskar sitt matsvinn genom dessa aktiviteter.

Lokalproduktion – konsumentens begäran

Att lokalproducerad mat är något vi kommer se ännu mer av 2020 är allt viktigare för både konsumenter och bönder. För att främja både klimat och de svenska bönderna är detta sätt att handla på det bästa. Bönder experimenterar redan med grödor som till grunden inte är svenska, exempelvis pasta av gotländskt durumvete. Och i framtiden förutspås det att vi kommer kunna konsumera quinoa, sötpotatis och wasabi från Sverige.

Vegetariskt
Mattrend
mattrender 2020
mattrender
lokalproducerat
grönsaker
nötter