Nyårsdesserten i fyra enkla steg
Året närmar sig sitt slut och perfekt inför nyår delar Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House och Magpie med sig av ett recept på en fräsch nyårsdessert. Fyra enkla steg till en nyårsdessert som är den perfekta kombinationen av krisp och len mousse.
Dulce lechemousse med blåbärskompott, chokladkrisp & kardemummasmulor
Steg 1 – Dulce de leche mousse
300g färskost
4 msk dulce de leche ( finns att köpa färdigt på burk)
Blanda ihop och fyll upp på en spritspåse och lägg in i kylen och låt smeten sätta sig lite. Ca 2 Tim.
Steg 2 – Blåbärskompott
200 g frysta blåbär
1 ekologisk citron , juice och zest
1 dl socker
Koka ihop allting och låt svalna tills det är helt kallt.
Steg 3 – Kardemummasmulor
3 dl mjöl eller mandelmjöl
1 dl socker
1 tsk malen kardemumma
125 g smör
Blanda ihop med fingrarna till en smulig massa. Baka på 185 grader i 5-10 min. Låt svalna.
Steg 4 – Chokladkrisp
50 g vatten
50 g socker
5 g glukos
50 g kakao
Koka ihop allting under omrörning. Stryk ut ett tunt lager på silpatmatta eller bakplåtspapper. Torka i ugnen på 100 grader tills det är helt torrt. Ca 30 min.
Servering:
Lägg upp på tallrik eller i glas. Allt går att lägga upp i förtid och ställas i kylen. Men sätt i chokladkrispen precis innan.
Lycka till! Gott Nytt År från Christoffer.
Vill du ha ett tips på ett annat recept till fikat nu i högtidsdagar kan du spana in Christoffers andra recept här.
Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram.