GÅ TILLBAKA

Lär dig hur vin smakar i vår smakskola med sommelieren Patric Anderson!

2 år sedan
Lär dig hur vin smakar i vår smakskola med sommelieren Patric Anderson!

Guestro har pratat med Patric Anderson, sommelier och ägare bakom verksamheterna i Officershuset, som bidrar med sin otroliga kunskap kring vin. I vår första intervju med honom berättar han om de tio vanligaste uttrycken som används för att bedöma smaken och upplevelsen av ett vin. Vad menar man egentligen med att ett vin är torrt, elegant eller komplext? Nedan får du svaren!

Vinskola med Patric Anderson – en artikelserie att se fram emot!

Patric Anderson är både sommelier och en av ägarna bakom verksamheterna Bistro Vinoteket, Limone och Hörnet Officern som tillsammans går under namnet Officershuset.

Bistro Vinoteket har Sveriges bredaste vinlista till antal länder, nämligen 47 stycken! Under 2019 fick Bistro Vinoteket även ett omnämnande i den eminenta vinguide Star Wine List. I motiveringen från Star Wine List rekommenderas bland annat att testa Vinotekets VIB-list (Very Important Bottles) där man kan hitta sällsynta och exklusiva viner.

I den första artikeln med Patric Anderson upplyser han oss om de tio vanligaste uttrycken som används för att beskriva smak, upplevelse och karaktär ett vin kan ha. Hur bra koll har du? Ta reda på det nu!

1. Komplext

Om ett vin inte doftar mer än exempelvis gröna äpplen och smakar ungefär samma är det ett enkelt lite billigare vin. Ett komplext vin doftar däremot mycket som choklad, tryffel, mörka bär, kryddor och dessutom smakar det fruktigt, har mjuk syra och mjuk strävhet. Sammanfattat har komplext vin mer doft och smak än ett enklare vin.

vinskola Guestro Västerås

2. Oljigt

Vin innehåller ingen olja, men kan ibland upplevas lite ”oljigt”. Det är ofta viner med hög alkoholhalt som kan uppfattas fetare då glycerolen i ett obalanserat vin kan ge det intrycket.

3. Syrligt

Allt vin innehåller syra i mer eller mindre mängd. Om syran är påfallande och det drar i kinderna kan det vara för mycket syra i förhållande till fruktsötma. Vissa druvor har mer syra än andra och ska dra åt det krispigare, torrare och/eller syrligare hållet. Men man eftersträvar alltid balans mellan syra och sötma från frukten.

vinskola Guestro Västerås

4. Fat

Vissa viner lagras på fat istället för ståltank. Det ger mer nyanser åt vinet, se komplexitet ovan. Är faten hårt brända på insidan kan det ge rostade toner i vinet, framför allt på doften. Ligger vinet länge på fat oxiderar vinet något som då ger lite mer mogna toner som russin och mogna äpplen. Fat är dyra vilket återspeglar priset på vinet.

5. Torrt

Torrt är ett finare ord för surt, som är motsatsen till de sötare vin som benämns  som fruktiga. Torra viner innehåller nämligen väldigt lite socker. Röda viner är i princip alltid torra även om det finns undantag. Vita viner som Chablis, många Rieslingviner och vin från svalt klimat är torra. Om vinet har kvar mer socker benämns det som halvtorrt. Därefter kommer sött vin som används till dessert.

vinskola Guestro Västerås

6. Balanserat

Alla vinmakare vill ha balans i sina viner, men ibland vill naturen annat. Exempelvis kan dåligt väder kan göra att druvorna inte riktigt hinner mogna. Då bildas inte tillräckligt med socker i druvan och därför kan syran kan ta över för mycket. Vinet blir obalanserat och får för hög syra jämfört med frukten. Det finns dock lösningar för detta om man har rätt kunskap.

7. Elegant

Motsatsen till klumpigt enkelt förklarat. Ett vin med hög alkoholhalt, mycket socker och mycket frukt kan kännas som filmjölk i munnen. Det är den sortens vin som kan upplevas som  ”klumpig”. Ett elegant vin däremot slinker lättare ner, lite mer som lättmjölk. Det känns även tunnare i munnen, men har ändå mycket smak och doft.

vinskola Guestro Västerås

8. Mjukt

Som det låter så är det snällt och mjukt i munnen. Ingen syra som drar i kinderna, ingen strävhet som river i tungan och inte heller någon hög alkoholhalt som bränner i gommen. Ett balanserat vin kännas ofta mjukt, men kan dra åt något håll i eftersmaken. Vissa viner, exempelvis de vinerna som är gjorda på druvan Nebbiolo ska inte vara mjuka. Det blir de först med mycket hög ålder.

9. Fruktigt

Motsvarigheten till torrt. Man skulle kunna säga sött, men det betyder sällan att vinet innehåller mycket socker. De flesta viner har mindre än 3 gram socker per liter, men vissa kan ändå vara fruktiga. Det beror på att de har låg syra så frukten lyfts fram. Valet av druva spelar stor roll på resultatet.

10. Mineraliskt

Den ständigt debatterade frågan om vinrankan kan ta upp mineraler från marken har bidragit till att denna term infekterats en aning. Oavsett hur man bevisar och motbevisar detta så kan ett vin upplevas som lite kittlande på tungan. Det känns nästan grusigt i munnen och man får känslan av att det är små, små korn av något i vinet. Man nämner det då som mineraliska viner.

Håll utkik efter kommande artiklar med Patric Anderson, där vi får lära oss ännu mer om vin!
Limone
Hörnet Officern
Vinskola
Smakskola
Patric Anderson
Sommelier Patric Anderson