GÅ TILLBAKA

10 fakta om svensk mat: Visste du detta?

3 år sedan
10 fakta om svensk mat: Visste du detta?

Vi har många traditioner och kulinariska specialiteter i vårt avlånga land. Vi berättar om 10 fakta om svensk mat och mattraditioner och delar även med oss av några historiska förklaringar till dessa.

#1 Lingonsylt funkar till allt! 

Så som ketchup och senap används världen runt har vi i Sverige lingonsylten som funkar till allt. Från köttbullar och makaroner till pannkakor, gröt och blodpudding – det perfekta komplementet till olika maträtter. Trots att det är sött använder vi det sällan som pålägg på en smörgås utan låter det vara ett tillbehör till olika klassiska svenska maträtter. 

#2 Sillen – smörgåsbordets centrum! 

Du kan byta köttbullarna mot prinskorvar eller byta ut den gravade laxen till rökt lax men ett smörgåsbord är inte komplett utan sillen! Det är en typisk rätt som kommer i många varianter och finns där för varje högtid. Visste du att vi i Sverige har ätit inlagd sill sedan medeltiden? På den tiden var det för att sillen skulle hålla sig bra genom transporten från olika ställen, och idag markerar det bland annat våra olika högtider. 

#3 Knäckebröd – vad väljer du för pålägg? 

Som komplement till bröd och smör serveras ofta käckebröd till måltiden eller äts till frukost eller mellanmål. Vi i Sverige är kända för vårt knäckebröd och har bakats här i över 500 år. Det finns olika former och smaker och den enda frågan är egentligen vad du väljer för pålägg? Är det en klassisk ägg- och kaviarmacka eller har du hellre något sött pålägg? Allt funkar! 

#4 Räksmörgåsen – smörgåsen vi älskar! 

Runtom i världen serveras smörgåsar med två skivor bröd men våra svenska klassiska smörgåsar har bara en. Detta sägs vara från 1400-talet då tjocka brödskivor användes som tallrikar och att det är därifrån den klassiska svenska smörgåsen utvecklats. Räksmörgåsen är en svensk klassiker som har sina varianter men består oftast av räkor, ägg, sallad, tomat och toppas med romsås. 

Svensk mat fakta
Läckra räksmörgåsar i Västerås, från vänster: Fiskarfruns café, Kajplats 9 och Mälarkrogen. Foton från sociala medier.

#5 Ärtsoppa och pannkakor – torsdagstraditionen! 

Många generationer har vuxit upp med att äta ärtsoppa och pannkakor på torsdagar! Traditionen sägs ha börjat under andra världskriget inom den svenska militären. De mest traditionella restaurangerna serverar alltid dessa rätter på torsdagar och även moderna restauranger har sin variant. 

#6 Prinsesstårta – den kungliga njutningen

På de flesta caféer, konditori och restauranger hittar du prinsesstårtan. 1920 skapade Jenny Åkerström detta bakverk och hon var en lärare till Kung Gustav V’s bror Prins Carl Bernadottes döttrar, prinsessorna Margaretha, Märta och Astrid. De älskade tårtan så mycket att namnet inspirerades av dem. Den fantastiska tårtan förgyller idag inte bara födelsedagar eller fester utan är ett fikaalternativ på bit på caféer landet över. 

Svensk Mat prinsesstårta Brynolf Bagare
Hos Brynolf Bagare i Västerås hittar du bland annat dessa varianter på prinsesstårtan. Foto: @brynolfbagare på Instagram.

#7 Sötsakernas dag – matkalendern vi följer strikt

Vi i Sverige är kända för att uppmärksamma olika bakelser och sötsakers dagar och vi markerar dem i kalendern och firar när det väl är dags. Kanelbullens dag firas den 4 oktober, vi har även fettisdagen när vi unnar oss semlor. Våffeldagen faller in den 25 mars och många andra dagar vi ser till att följa! 

Svensk mat fakta
Hos Kopparlundens Bageri (vänster) hittar du fantastiska bullar och hos Global Living (höger) kan du njuta av våfflor – året om.

#8 Surströmming – älskar, älskar inte? 

Varje land och kultur har ett par kulinariska specialiteter som man antingen älskar eller inte gillar alls. Surströmmingen är en sådan specialitet vi har i Sverige! Det är många som älskar den och äter den på olika sätt då andra inte ens står ut med dess lukt.

#9 Kräftan – augustis höjdpunkt

Kräftor och augusti går hand i hand! När sommaren börjar lida mot sitt slut passar vi på att fira med kräftskivor under sommarens sista dagar. Under sommarkvällar med mygg och lite svalare temperatur fylls trädgårdar och balkonger Sverige runt för att fira med kräftor. Från att på 1500-talet enbart vara något för överklassen är det något alla kan njuta av idag. 

 Svensk mat fakta

#10 Lördagsgodis – något vi alla ser fram emot! 

Lördagar är heliga av många anledningar men en av dem är tack vare lördagsgodiset! Det är ett knep som går långt tillbaka i tiden då föräldrar ville begränsa barnens sockerintag och idag är det nästan en oskriven regel som många följer. Från de söta till de sura och salta – det finns många olika varianter och alla har sina favoriter i påsen.

Svensk mat fakta

Svensk mat
fakta
räksmörgås
kräftskiva
lördagsgodis
godis
kanelbulle