GÅ TILLBAKA

Bygdens Bageri: Hantverksbageriet i Kärrbo

4 år sedan
Bygdens Bageri: Hantverksbageriet i Kärrbo

Ute på fantastiska Kärrbo Prästgård finner vi Bygdens Bageri. På gården finns hästar, får, kor, hundar, katter och fantastiska människor. Vi finner även ett fantastiskt stenugnsbageri med härligt doftande bröd för alla smaker. Med stort fokus på hantverk skapas på Bygdens Bageri en unikhet i varje  deg, bröd, våffla och bulle. En solig vårdag i april träffade vi Claes Hamberg och Lisa Holmberg, ägarna till det fantastiska Bygdens Bageri och skaparna av de utsökta bröden och goda bakverken. De berättar mer om konceptet och hur du kan stötta bondgården i dessa tider.

Vad är egentligen Bygdens Bageri?

– Det är svårt att förklara kort, för det är så mycket. I grunden är det ett litet hantverksbageri med fokus på bra produkter och råvaror. Allt gör vi själva från grunden, säger Lisa.

– Konceptet är ju så närproducerat som möjligt, och ekologiskt såklart. Mjölet vi använder till exempel kommer från Stora Hällsta utanför Sala. Äggen kommer från Springsta här runt hörnet, säger Claes.

Från saluhall till bondgård

– Vi startade i Saluhallen Slakteriet, och nu är vi här. Vi tog över efter Lisas mamma och pappa som haft det lite mer som en hobby, deras bageri, säger Claes.

– De hade ju ett bageri ute i Kungsby, Bygdens bageri och Karameller hette det då. Så de började ju också i en saluhall, då när den fanns där ute. Bygdens Bageri har ju funnits i många många år, säkert någon gång sen 90-talet. Det som vi upplever att många kanske inte förstår är att vi är ett litet familjeföretag, det är bara vi liksom, tillägger Lisa.



“Glada bonden i Kärrbo“

– Kärrbo är en fantastisk gård som har något för hela familjen. Det finns alla möjliga djur, underbara små kalvar, lamm, hundar och katter, säger Claes.

– Ja, det är ju som en utflyktsgård för hela familjen. En gård som är öppen för alla, alltid. Jag känner inte till någon annan bondgård som fungerar på det här sättet utan bidrag från kommun. Det här är helt på bondens och familjens initiativ. Ulf Andersson, glada bonden i Kärrbo kallas han. Det är helt fantastiskt, höskullen till exempel som är inredd speciellt för barnen med studsmatta och skoj. Här finns det människor hela tiden, inte bara under våra öppettider, berättar Lisa.

– Från slutet av april sätter de plantor och grönsaker här också, så när det är säsong så använder ju vi grönsaker från dem. Då blir det närodlat, på riktigt. I år hoppas vi på jordgubbarna som sattes förra året, fortsätter Lisa.

Bröd för alla smaker

– I vårt standardsortiment vad gäller bröd så har vi ju Levain, danskt rågbröd och lyxkavring, säger Claes.
– Ja och Fröken Hassel har vi haft väldigt mycket och danska frukostbröd, men vi har alltid några olika sorter som vi varierar, berättar Lisa.

– Lisa gjorde ett valnöt- och tranbärsbröd i helgen som var så otroligt gott. Det kommer att återkomma, det har hon redan lovat, tillägger Claes och skrattar.

Vaniljbullar med hallon och kanelbullar med äpple

– Vad gäller fikabröd så är det kanelbullar och vaniljbullar som är standardsortimentet. På sommaren har vi vaniljbullar med hallon och citron glasyr, det blir liksom sommarfräscha klassiker. Ja om man får ju inte missa vår kanelbullar med vanilj och äpple som kommer i slutet av sommarsäsongen när äpplena är som bäst berättar Claes.

– Ja och då kommer även äppelbrödet, det har vi folk som längtar efter hela året, men vi gör det inte förrän äpplena här på gården är redo. Det är en stor del av vår filosofi. Vi anpassar oss efter säsongen och vad naturen då erbjuder. Rabarber när det är dags för det, jordgubbar när det är dags för det. Tidig vår och vinter blir det mycket choklad, säger Lisa.

– Vår brownie har blivit en klassiker, hasselnöts brownien med nutella, och likaså brownie-bollarna. När man gör brownies och skär upp de så blir det ju alltid spillbitar när man ska skära de fint, och då föddes idén med browniebollarna, berättar Claes.

-Vi hade lite smet kvar på chokladbollarna och browniekanter, sen lite rostade hasselnötter till det, och resultatet blev riktigt bra, säger Lisa.

Den efterlängtade våffelbaren gör comeback

– Våffelbaren drog vi igång förra sommaren och det var en väldig succé. Det här året flyttar vi in baren i butiken, så att allting finns under samma tak. Vi hoppas kunna komma igång under början av maj med vår härliga våffelbar, säger Claes.
– I våffelbaren serveras bubbelvåfflor med massor av glass och kompotter som vi gör själva. Förra året hade vi 6-7 olika kompotter som vi gjort här. Man brer då en kompott över våfflan, sen får man välja glass på det. Förra sommaren gjorde vi egen glass men det här året tror vi inte att vi inte hinner med. Så vi försöker ordna med någon lokal tillverkare istället. Ja och sen vår underbara topping, åh! Vi körde en riktigt smetig smulpaj som man lägger på, och så vispad grädde. Det var verkligen riktigt magiska våfflor, berättar Lisa och vi drömmer oss för en stund bort till dessa magiska våfflor.

Sätt att stötta bondgården

– Vi vill också slå ett slag för att man kan köpa kött här från gården via oss. Nötkött och lammkött i alla dess former. Man kan alltid ringa bonden och beställa, eller lägga en beställning hos oss under helgerna när vi har öppet. Han går ju på helgerna här med sin grillvagn. Så hela april och maj står han här och grillar. Det är viktigt att vi bidrar till gården, så att vi alla kan fortsätta njuta i den här underbara miljön. De har också en skinnbod som man kan besöka. Där kan man lägga en beställning när som helst i veckan, berättar Lisa.

– Oss kan man besöka lördagar 9:00-15:00 och söndagar 10:00-15:00, och vi kör det här så länge vi ser att det kommer gäster. Vi brukar även utöka våra öppettider under sommaren när vi har mer gäster, och då brukar det vara torsdag till söndag istället, tillägger de avslutningsvis.

Bygdens Bageri 
Adress: Kärrbo Prästgård, Kärrbo

Bygdens Bageri
Wåffelbaren Bygdens Bageri
lisa holmberg
claes hamberg