GÅ TILLBAKA

Bread & sweets by Jennie – stjärntillskottet i Västerås

3 år sedan
Bread & sweets by Jennie – stjärntillskottet i Västerås

I december månad 2020 fick Västerås ett nytt konditori och bageri. Den välrenommerade konditorn Jennie Elmefors har slagit upp portarna till sitt nyöppnade konditori Bread and sweets by Jennie på Öster Mälarstrand.  På CV:t hos stjärnkonditorn finner vi bland annat priset som Årets konditor 2007, och hon var även med och bakade Nobeldesserten och kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopstårta. Vi har träffat stjärnkonditorn för att höra mer om konceptet och vad vi kan finna hos Bread and sweets by Jennie.

Skapelserna som beskrivs som konstverk

– Vår specialitet är tårtor och praliner, men vi har inte fullt ut kommit igång med det. Sortimentet kommer att utökas. Utöver det så har vi ett brett sortiment med bröd, bakelser, bitar och ja allt som tillhör ett konditori. Våra bakverk och skapelser har beskrivits som konstverk, och det är lite så vi vill ha det också. Hos Bread and Sweets finns det där lilla extra, både smakmässigt och utseendemässigt, berättar Jennie.

– Det har gått väldigt bra hittills, även om vi öppnat under en svår period så att säga. Responsen har varit väldigt positiv och det känns väldigt roligt. Vi har ännu inte riktigt kommit in i rutin eftersom det varit mycket röda dagar, jul och nyår exempelvis. Det har varit fullt ös och framför allt helgerna märker vi att det är många som kommer förbi, fortsätter hon. 

Klassiska bakverk med en twist

– Jag tycker om det klassiska, vilket vi har gått efter väldigt mycket när vi tagit fram vårt sortiment. Det klassiska med en twist, kanske man kan säga. Vi lägger stort fokus på bra råvaror och väldigt hög kvalitet. Vi försöker också gå efter säsong. Nu exempelvis när våren snart är på ingång så försöker vi gå efter vårens smaker. Sen har vi ju fördelen av att det är högtider väldigt ofta, vilket ger variation. Nu har vi alla hjärtans dag på ingång, och då skapar vi bakverk utefter det, berättar Jennie.

– Först ville vi göra lite av varje. Men sen så insåg vi att vi behöver ta ett steg i taget, och vi började med bröd och godbitar. Det var först efter det som pralinerna kom in i bilden faktiskt. Nu har vi även börjat med bakelser, och börjar känna att vi har ett brett sortiment. Men vi fortsätter med nya idéer varje dag, tillägger hon. 

Lyxiga praliner för alla tillfällen

– Planen är att vi ska utöka Bread and Sweets sortiment av praliner ännu mer. Det som gjorde att jag ville satsa på praliner var att jag saknade det här i Västerås helt enkelt. Det är inte så många som erbjuder det, vilket är väldigt synd. Jag kände att det fanns en efterfrågan, och då att fokusera på det lite lyxigare och finare praliner. Nu märker vi definitivt också av den efterfrågan som jag själv kände, då våra praliner är väldigt efterfrågade. Lyxiga praliner väljer många exempelvis att ge bort i present, och vi är glada att vi finns där som ett självklart val för lite lyxigare presenter. Jag får ofta frågan vilken pralin som är min favorit, och det är en otroligt svår fråga. Men jag har lite extra kärlek för vår lakritspralin, säger Jennie med glimten i ögat.  

Från Stockholm till Västerås

– Innan jag valde att öppna Bread and Sweets så arbetade jag på hantverksbageriet och konditoriet gateau i Stockholm, där jag var chefskonditor och ansvarade för 14 konditorier. Där lärde jag mig väldigt mycket, men det var dags för att försöka stå på egna ben. Jag trodde nog att det skulle vara större skillnad än det är, Västerås jämfört med Stockholm. Jag upplever att folk är väldigt öppna för att testa nya saker vilket är otroligt roligt att se, även om vi ibland tolkar klassiker lite friare, säger Jennie.

Början på allt – i köket med mormor

– Jag har alltid tyckt om att baka. När jag var liten brukade jag baka med mormor, så bakandet har funnits med mig så länge jag kan minnas. När det sen kom till skolan så stod det mellan kock och konditor. Det var ett svårt val, särskilt när man är så pass ung. Men det blev konditor, och i gymnasiet så var jag med i lite tävlingar, SM här i Västerås exempelvis. Det finns ju bageri stipendium i slutet där, där varje lärare nominerade en student varje år. Så jag var iväg då och vann, vilket såklart sporrande mig vidare och öppnade upp ögonen för den här fantastiska branschen. Under min karriär har jag haft äran att vara del av riktigt stora händelser, såsom Nobeldesserten och kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopstårta, berättar Jennie. 

Framtidsplanerna för Bread and Sweets by Jennie

– Vi fortsätter såklart att expandera sortimentet. Vi har lite planer på egentillverkad glass men vi får se om vi hinner med det till sommaren. Vi funderar också på om vi ska ha en uteservering, det återstår att se. Vi ser verkligen fram emot att se var framtiden bär, och det viktigaste för oss är att våra kunder är riktigt nöjda. Det är väl det bästa betyget också tycker vi, när folk talar gott om en och att se att ryktet sprider sig. För det är ju därför vi gör detta, för gästerna! Säger Jennie avslutningsvis.  

Adress:
Öster Mälarstrands allé 18, Västerås.

Konditori