GÅ TILLBAKA

Bageriet som storsatsar på glutenfritt

3 år sedan
Bageriet som storsatsar på glutenfritt

Glutenfritt bröd som förgyller din vardag. Så beskriver Tårtbiten Västerås sig själva, ett bageri som tillverkar glutenfritt matbröd, tårtor och fikabröd. Alla produkter tillverkas i lokaler speciellt anpassade för glutenfri produktion. Vi har träffat Lotta och Cassandra, mor och dotter som driver Tårtbiten Västerås tillsammans, för att höra mer om det specifika konceptet.

Hur började allt?

– Jag startade Tårtbiten Västerås på Frejahöjden 1994. Det var samma år som Cassandra föddes. Jag hade under många års tid sett att det låg ett bageri där och tänkt att här vill jag vara. Det kreativa med att dekorera tårtor var starten och sedan har mycket förändrats. Jag är själv glutenintolerant och det blev naturligt att det allt eftersom endast blev glutenfritt i mitt sortiment. När kunderna kom tillbaka och upplevde att det glutenfria var godare än det vanliga fick det bli så. Jag kommer från en företagarfamilj där pappa hade eget och vi är tre syskon som valde att starta egna företag, berättar Lotta.

Vad innebär en glutenallergi?

I Sverige har ca 1 av 100 personer glutenintolerans, även kallat celiaki. Orsaken till denna sjukdom är fortfarande oklar och något botemedel finns i dagsläget inte utan kräver en diet utan gluten resten av livet. För den som har celiaki och som lägger om till en glutenfri kost återgår tarmen till normal funktion.

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. För den som är glutenintolerant orsakar gluten skador på tunntarmen. Tunntarmen hjälper oss att ta upp näring och vitaminer från maten vi äter. För en glutenintolerant person försvåras upptaget av näring och vitaminer avsevärt. Kroppen missar att ta upp viktiga näringsämnen vilket ger effekter på stora delar av kroppen.

Miljön runtomkring lika viktigt som bakverken 

– Pappa och mamma var med och stöttade hela tiden, var och en på sitt sätt. Bageriet har funnits på 5 olika platser och blanda annat på två olika ställen i Kopparlunden, Kopparlundens bageri ligger i vår tidigare lokal. För mig är miljön runtomkring väldigt viktig. Därför fick det bli ännu en flytt, för att hitta det perfekta stället för just oss. Nu finns vi på Brunnby Gård sedan 10 år tillbaka och här stortrivs vi. Just nu satsar vi extra på vår egen lilla butik, här passar våra produkter tillsammans med närproducerat som tex fårskinn från Täby Gård och must från Köpings musteri, fortsätter Lotta. 

Tillgängligt för alla hos Tårtbiten Västerås

– För oss är det viktigt att glutenfria alternativ finns tillgänglig för alla. Därför har vi dels ett brett sortiment, men vi har även gjort det enkelt att beställa genom vår hemsida. Där kan kunderna enkelt se över vårt sortiment, välja vad de vill ha och välja när de vill hämta upp sin beställning. Med hjälp av våra samarbetspartners på Mälardalens kylfrakt, Mälardalens frukt o grönt, martin&servera samt Jetpak trafikerar vi nästan hela Sverige. Det gör att vi även kan bistå företag med deras behov. Om ett företag är intresserat av att sälja våra produkter i sin butik eller om de vill använda vårt hamburgebröd i sin restaurang, så kan de enkelt lämna en förfrågan på vårt hemsida, säger Cassandra. 

De populära storsäljarna du inte vill missa 

– Våra topp 3 populäraste produkter är hamburgerbröd, vårt ljusa surdegsbröd samt våra små fina biskvier i olika smaker. Vi investerade i en maskin för några år sedan som hjälper oss att kunna producera fler hamburgerbröd med jämn kvalité bland annat och det är toppen. Nu ligger planeringen på bland annat mer färskt bröd i vår butik. Det kräver dock en hel del planering och investering, så vi får återkomma snart med alla spännande nyheter som vi har på gång, tillägger de avslutningsvis. 


Adress
:
Brunnby, 725 97 Västerås

Öppettider:
Måndag – fredag: 08:30 – 14:30
Lördag – söndag: Stängt.

tårtbiten
tårtbiten västerås
glutenfritt