GÅ TILLBAKA

White Guide Västerås: den kompletta guiden

ett år sedan
White Guide Västerås: den kompletta guiden

The White Guide utser årligen de främsta restaurangerna och caféerna. Vi har sammanställt en lista med några av Västerås White Guide restauranger och caféer. Det enda du behöver göra är att välja vilken du ska besöka först!

Frank och Nya Hattfabriken

Restaurang Frank och Nya Hattfabriken befinner sig i hjärtat av Västerås. Båda restaurangerna erbjuder ett unikt koncept, en fantastisk miljö, skön musik och trivsam stämning för större och små sällskap.

@frankbistrovasteras/instagram.

White Guide motivering:

Gästerna väljer om huvudrätten ska innehålla fisk, kött eller vara vegetarisk – utöver det sitter vi på vår plats och åker med i den fyrarättersmeny som serveras. Köket väljer helt ur sin repertoar och serverar gärna olika rätter till bordets gäster. En uppochnervänd carpaccio landar på bordet som första rätt. En liten kulle av tunt skuren hängmörad biff gömmer svamp, parmesankräm och sotad spetskål, toppad med riven tryffel. I glaset en fruktigt mousserande lambrusco. Amerikansk hummer med en röd endivesallad är nästa färgglada rätt som bjuder både på komplex beska och bjussig skaldjurssötma i en utsökt balans, toppad med subtil chilihetta och krispiga mandlar. Menyn avslutas med ambitiösa efterrätter, en lättare variant på morotskaka och en betydligt mer bastant fattig riddare med äpple och kola. Vi må vara överkörda, eller åtminstone körda med, men när det är Frank som sitter i förarsätet har vi inga problem att njutningsfullt åka med.

Kajplats 9

Kajplats 9 är ett brasserie med stor fokus på skaldjur. Restaurangen är belägen i hamnen där du har Mälaren som utsikt. Restaurangen erbjuder allt från klassisk husmanskost till skaldjursplatåer och har även ett brett dryckesutbud.

@kajplats9/instagram.

White Guide motivering:
Menyn bygger mestadels på sjö och hav, dryckeslistan är välfylld. Musslorna med frisk havssmak är en perfekt förrätt, en balanserad sås moppas upp med kryddig minikavring. En hårt grillad saftig regnbåge med sandefjordssås, potatis och gurka är svensk sommar på en tallrik. Kanske inte så elegant men vällagat, gott och generöst. Servisen kan vara väl avslappnad men timingen är det inget fel på.

Limone Ristorante Italiano

Limone Ristorante Italiano är en italiensk restaurang som sedan 1996 är centralt belägen i ett av Västerås vackra sekelskifteshus kallat Officershuset. Där du kan njuta av klassiska italienska rätter i lugn och romantisk miljö.

White Guide motivering:
Västeråsitalienaren med över tjugo års erfarenhet har expanderat med bakficka med ginfokus och med vinbar i lokalen intill. Men inne hos Limone är allt sig likt – mörkröda textilier skapar trivsamt varm stämning och menyn är klassiskt italiensk. Saltimbocca al Limone är en favorit och gratinerade pastarullar bjuder på kryddig fyllning och fyllig tomatsås. Italienskt vin i glaset förstås – boun appetito!

Restaurang Pråmen

På Pråmen återspeglar maten omgivningen så smakerna på menyn är influerade av havets läckerheter och närområdet. Det är en avslappnad miljö som erbjuder en fyrarättersmeny där du väljer enligt smak och preferens. Matlagningen är traditionell med inslag av moderna influenser och tekniker.

@pramenvasteras/instagram.

White Guide motivering:

Några amuser trillar in, dragonsillen kickar igång smaklökarna och en luftig, ostfylld petit choux väcker längtan efter mer. Menyn är uppdelad i fyra segment med tre rätter i varje som gästen får välja bland. Ostron toppade med vitt skum och gröna skott tillsammans med ett glas frisk sancerre anländer till den inledande serveringen. Under skummet döljer sig krispigt friterat kycklingskinn och salt forellrom, balanserat och smakrikt. Vildsvin i olika former landar på huvudrättstallriken tillsammans med en vackert juvelfärgad blandning rotfrukter och syrligt äpple. Poppiga senapsfrön glimmar till i anrättningen och en chianti classico möter upp mustigheten i rätten. Servisen är uppmärksam och närvarande när de kryssar mellan kärleksfulla par och skrattande sällskap.

Saluhallen Slakteriet

Med stor fokus på närproducerade och lokala råvaror har Saluhallen Slakteriet ett utbud som täcker alla smaker och preferenser. Du hittar både butiker och restauranger som har ett brett utbud.

White Guide motivering:

Granne med det imposanta energiverket är det ett osannolikt läge för denna underbara saluhall. Oansenlig på utsidan men charmerande på insidan. Kaklade väggar, strama läderstolar, öppen brasa och gästvänlig personal. Tonvikten ligger på kött, gärna ekologiskt, men Veggoköket flaggar med regnbågen och Happy Noodle har vegetariska dumplings. Missa inte Aurora Sushibar, där görs allt à la minute inför öppen ridå.

Hermanas

Hermanas är drömmen som blev till verklighet för systrarna Niva när de startade sin egen bar med inspiration från Karibien, Mexico och Sydamerika. Konceptet Hermanas är en tolkning av maten, kulturen och miljön från systrarnas egen tolkning av länderna.

@hermanas/instagram.

White Guide motivering:
På mycket få kvadrat ryms udda möbler i olika färger, personligt mys och färgstark feststämning. Den yngre av krögarsystrarna Niva har prytt väggarna med läckra målningar och menyn presenteras på konstnärliga griffeltavlor som ändras ofta. Inspirationen är i huvudsak mexikansk, såklart med tacos och nachos men också en piggt syrlig skaldjursgryta och krämig quinoasallad med kaktus – till det en margarita?

Locavore

På våning 18 inne på Steam Hotel kan man avnjuta asiatisk matlagning i sitt essé! Rätterna serveras i mindre format och passar perfekt att dela som par.

@steamhotel, Instagram.

White Guide motivering:

Känslan av det gamla ångkraftverket kommer från synliga stålbalkar och gamla tryckmätare, men snyggt polerat och matchat med gröna sammetssoffor, skinande kakel och enorma träd. Nästan som att vara utomhus, fast inne! Menyn består av smårätter med mer eller mindre tydliga asiatiska smaker. Piffiga franska ostron är toppade med syrlig lök och chili, smältande oxkind med stora, mustiga smaker serveras med isbergssallad och nötig sesammajonäs. På entréplan ligger Chamberlin Grill i lika vacker miljö med enorma kristallkronor och ruffa tegelväggar, på menyn står amerikainfluerade crowdpleasers i bastanta portioner.

Caféer

Systrarna Ericsson Bakeryshop & Cafeteria 

1930 startade Lisa och Greta Ericsson ett bageri i ett grönt sekelskifteshus på Sturegatan. Bageriet kom att heta Systrarna Ericsson. På bageriet arbetade Kerstin Torneryd som år 1970, när systrarna Ericsson gick i pension, tog över bageriet. Systrarna Torneryd började då sommarjobba hos sin mamma och hade inga planer på att i framtiden ta över vad som kom att bli ett café.

Efter många om och men utbildade sig Maria till konditormästare och Anna till företagsekonom. 1994, bara ett år innan internationella kvinnodagen tog sin plats i våra kalendrar, tog de över Systrarna Ericsson. Systrarnas hårda arbete och passion belönades år 2015 med en plats i den prestigefyllda White Guides café listan.

@systrarnaericssonkonditori/instagram.

White Guide motivering:
En trappa upp i gallerian sitter man mitt i smeten – och ändå förvånansvärt tyst och lugnt. Mjuka soffor och ett gigantiskt marmorbord i mitten samlar gäster efter jobbet. Vi rekommenderar kaffet från espressomaskinen, det är Gevalia som levererar Rainforest Alliance-certifierade bönor till den starka goda cappuccinon. Idag drivs caféet av tvillingarna Torneryd men bakverken skulle lika gärna kunnat vara från 1930 då systrarna Ericsson startade verksamheten. En mandeldublett är frasig och mjuk på en och samma gång. Toscakakan vesuvio likaså, proppad med söta godsaker. Och makronerna kommer i flera färger.

Kopparlundens Bageri

Kopparlundens Bageri som snart funnits i över 11 år är inte längre bara ett bageri som ligger västeråsare varmt om hjärtat. Bageriet med stor passion och kärlek för hantverk har även hittat sin plats på White Guides Café lista. På konditoriet finner vi även medaljörerna Sandra Lindbom som vann Mack SM 2017 och Sara Fjärrstrand som med bagerilandslaget varit med och tagit hem både ett guld och ett silver i Nordiska mästerskapen. Även Belinda King vann senast i år SM i Mathantverk för sitt otroligt goda knäckebröd.

@kopparlundensbageri/instagram.

White Guide motivering:
Namnet till trots serveras bryggkaffet från Björklunds Kafferosteri inte i en kopparkittel utan ur en stor grön termos. Tegelbyggnaden är desto mer vintage, och från de stora fönstren har man utsikt över den härliga gamla industrimiljön. Fröbomben på farinsocker och ägg är fullmatad med… frön, medan chokladtoscan toppas av mandlar och hasselnötter. Grillmackorna på surdegsbröd är gigantiska och mycket goda. Ett perfekt lunchalternativ!

Vad är White Guide?

White Guide är en restaurangguide som varje år testar och bedömer runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden. Sedan 2013 publiceras också White Guide Café där Sveriges 250-300 bästa caféer presenteras och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.

White Guide