GÅ TILLBAKA

 Vad har glaset för betydelse när det kommer till vin?

2 år sedan
 Vad har glaset för betydelse när det kommer till vin?

Guestros smak- och vinskola med Patric Anderson, sommelier och ägare bakom verksamheterna i Officershuset, berättar den här gången om temat vinglas.

– Glaset har två viktiga betydelser när det kommer till vin. Dels för att markera vid dukning på bordet, så man vet vilket vin som är tänkt att serveras. Men viktigare är för att vinet faktiskt smakar olika beroende på vilket glas som används, inleder Patric med.
 
– Det är viktigt att dricka vin ur rätt glas först och främst för känslan i handen. Att dricka finvin ur Mumin-mugg fungerar ur rent praktiskt perspektiv, men att dricka ur ett elegant kristallglas med smal stjälk ger så mycket större upplevelse, fortsätter Patric.


De största skillnaderna på de olika glasen för vin 

– Det är lite mer komplicerat än att bara dela upp på färg när det gäller glas. Vi på Vinoteket har fyra olika glas för rött vin, tre olika för vitt och dessutom fem-sex till när det kommer till dessertvin, förstärkta viner och avec. Det som avgör valet av glas är vilken typ av vin man slår i det, ofta förknippat med vilken druva vinet är gjort på, förklarar Patric.

”Ofta förknippat med vilken
druva vinet är gjort på”

”Har att göra med hur vinet träffar tungan i munnen”

– Om vi tar ett tydligt exempel som ni kan prova hemma så garanterar jag att ni själva kommer märka skillnaden. Häll samma vin i 2 olika glas. Det första är ett vinglas med smal kupa vanligen kallat vitvinsglas. Ju smalare desto bättre. Det andra glaset är ett vanligt vattenglas. Tjockt glas med bred kupa, utan stjälk eller fot. Eller en kaffemugg. Köp hem ett torrt, vitt vin med hög syra. Fråga efter exempelvis snustorr Riesling från Tyskland, Chardonnay från Bourgogne eller Albariño från Rías Baixas, berättar Patric.
– Se till att vinet är väl kylt och prova först i vitvinsglaset. Vinet borde kännas friskt och fruktigt och med måttlig syra.
Ta sedan en klunk av samma vin från dricksglaset. Nu borde samma vin kännas väldigt surt, smaklöst och nästan otrevligt. Hur kan det komma sig? Jo, det har att göra med hur vinet träffar tungan i munnen och var på tungan vi är känsligast för syra, sötma, beska, sälta och umami. Då vinet träffar ”rätt” i vitvinsglaset upplevs inte syran så påträngande och frukten lyfts fram. I vattenglaset plaskar vinet runt i hela munnen och vi upplever bara ett surt vin utan nämnvärd frukt.
Denna princip gäller för alla typer av glas som är anpassade för en viss typ av vin. Helt enkelt för ge vinet en ärligt chans att smaka så bra som det bara går, säger Patric avslutningsvis.
Vinskola
Patric Anderson
vinglas
dessertvin