GÅ TILLBAKA

Allt du behöver veta om vinets dag

ett år sedan
Allt du behöver veta om vinets dag

Den 22 januari som är vinets officiella dag utnämnd av den svenska Vinakademien närmar sig. Sankt Vincent av Saragossa, vinets skyddshelgon, har firats runt om i Europas vindistrikt i många år. Firandet av denna dag ses som en tid för reflektion bland Europas vinmakare, då de kan reflektera kring och utvärdera det gångna årets skörd och förbereda det kommande året.

Vem älskar vinet mest egentligen?

Att vi svenskar tycker om att ta ett glas vin är ingen hemlighet, och faktum är att närmare hälften av svenskarnas alkoholkonsumtion består av just vin. Blickar vi ut i världen hamnar svenskarna dock på en blygsam 22-plats vad gäller vinkonsumtion, och i topp finner vi naturligtvis vinfantasterna Frankrike och Italien som tillsammans med Spanien även toppar listorna som världens största vinproducenter.

Mousserande från Frankrike 

När det kommer till variation på absolut toppnivå, finns det inget land som levererar såsom Frankrike. Med två av världens absolut mest berömda vinregioner, Champagne och Bordeaux, producerar fransmännen några av världens mest berömda mousserande, torra vita och röda samt söta viner gjorda på bland annat druvorna Pinot Noir och Cabernet Sauvignon.

Vitt från Toscana

Italien förknippades länge med billiga och enkla viner, men har sedan 60-talet haft ett stort uppsving vad gäller kvalité tack vare blandningen av tradition med ny teknik och modern vinmakning. Med omkring 2 000 olika druvsorter finner vi långlivade och världsberömda viner av nebbiolo från Piemonte i norra Italien till sangiovese från Chianti i mellersta delen och ”vulkaniska” viner från Etna på Sicilien.

Säg den som varit i Spanien och inte druckit sangria!

Vindistriktet Rioja är Spaniens i särklass mest berömda vinområde. Undersökningar har visat att det är det tredje mest berömda vindistriktet hos svenska konsumenter efter Bordeaux och Champagne. Den blå druvsorten tempranillo är Spaniens mest kända druvsort, och är oftast den självklara basen i den populära spanska drycken sangria. Själva drycken som har sitt ursprung i 1800-talets Spanien serveras som bål och består traditionellt sett av rött vin och hackad frukt, ofta tillsammans med andra ingredienser som apelsinjuice, läsk eller fruktsoda.

Vill du fira vinets dag i Västerås?

Officershuset (Bistro Vinoteket)

Hos Officershuset finner du viner från hela världen – och då menar vi verkligen hela världen! Bistro Vinoteket erbjuder vin från 49 olika länder och har över 350 olika sorters vin i lager, och dessutom mängder av dessa viner på glas; både rött, vitt, rosé, mousserande, dessertvin och förstärkta viner.

vinets dag Västerås

Adress:
Karlsgatan 4, 722 14 Västerås

Di Spagna

Under Di Spagnas stående vinkvällar på torsdagar från 17.00-21.00 får du chansen att unna dig något gott till ett förmånligt pris, samtidigt som du lär sig något om vinets ursprung om så önskas. Men självklart kan du även fira vinets dag resterande dagar!

Adress:
Vasagatan 26

Vill du hitta fler ställen där du kan fira vinets dag hittar du fler alternativ här
vin
Spanien
vinets dag
vin i västerås