GÅ TILLBAKA

Matfestival i Västerås – Västerås Street Food

2 år sedan
Matfestival i Västerås – Västerås Street Food

Foto: @vasterasstreetfood, Instagram.

Västerås har sedan tidigare haft stora tillställningar inom Street Food genren som attraherat tiotusentals besökare regionalt och nationellt. Den 26-29 maj 2022 kommer Västerås Street Food att hållas på Stora Torget i Västerås. Njut av en foodtruckfestival för hela familjen, inklusive de fyrbenta medlemmarna. Dom samlar både lokala foodtrucks och favoriter från närområdet. Ni som besökare får uppleva olika matkulturer, underhållning och en härlig stämning i öltältet.

Josefin Jackson som driver Mr. Mango är initiativtagare och står bakom Västerås Street Food och nedan berättar hon om starten för ett par år sedan från en tidigare intervju.

Saknad efter gemenskap

– Jag kände att jag ville sätta igång med Västerås Street food igen då vi alla saknat festivaler, event och gemenskap under pandemin. Jag började planera ett liknande event redan 2020 men det blev inte av på grund av rådande omständigheter. Vi har under våren 2021 hållit hus på Poseidongatan på Öster Mälarstrand med en popup-park och när denna chans dök upp kunde jag inte tacka nej, berättar Josefin. 

Västerås street food engagerar lokalt och regionalt

– Vi har engagerat så många lokala aktörer som möjligt och målet är att folk ska få upp ögonen för hur mycket gott det finns i Västerås och hos aktörer från angränsande län. Vi kommer även ha en bar på området där det kommer att serveras ett lokalt producerat öl som är framtaget bara för denna helgen och Västerås street food, förklarar Josefin. 

@vasterasstreetfood, Instagram.

Vi har varit noga med mångfalden bland aktörerna så att besökare ska ha så mycket som möjligt att välja på. Det unika med våra aktörer är en varierande meny. Vi kommer ha  allt från tacos till gourmetkaffe på plats, säger Josefin. 

Målet: Sätta Västerås på street food-kartan 

Vi har ett fantastiskt utbud i Västerås och vi hoppas att folk precis som förut kommer från angränsande län för att uppleva det vi har att erbjuda och hjälper oss att ännu en gång sätta Västerås på street food-kartan i Sverige, säger Josefin avslutningsvis. 

Dessa aktörer hittar du på Västerås Street Food

Mr.Mango

Hos Mr. Mango hittar du läckra rätter som har en råvara som huvudfokus – ja, som du kanske gissade är det mango. Konceptet föddes ur idéen att inte begränsas till ett specifikt kök, utan snarare fokusera på en råvara som skulle vara återkommande och den röda tråden. Mangon föll sig naturligt på något vis. De kombinerar och experimenterar med olika smaker och rätter från olika kök.

@mrmangostreetfood, Instagram.

Jeffrey’s Foodtruck

Jeffrey’s serverar en blandning av New York-inspirerad mat och latinamerikanska gaturätter. De erbjuder kryddig, smakrik och modern mat. En unik och fantastisk matupplevelse som tar dig hela vägen till Latinamerika. Står samtliga dagar under eventet. 

@jeffreys.streetfood, Instagram.

Indian Street Food 

Indian Street Food erbjuder ett modernt indiskt kök inspirerat av alla olika autentiska smaker från Indiens gator. Genom att blanda tradition med modern smak och hållbarhet erbjuder de en fantastisk indisk matupplevelse du inte vill missa under Street Food eventet. Står samtliga dagar under eventet. 

@indianstreetfoodsweden, Instagram

Mackverket

Mackverket är en food truck och ett kök med kärlek för kvarter, råvaror och matiga mackor. Menyn är inspirerad av klassiska recept som Reuben och BLT anpassade efter kockens Isabelles smak och säsongens råvaror. Alla våra mackor serveras stekta på färskt surdegsbröd. Välj mellan kött från svenska gårdar eller svamp och grönsaker.

@mackverket, Instagram.

Happy Banh Mi

Happy Banh Mi är en food truck som serverar vietnamesiska Banh Mi. De serverar Banh Mi som är ett luftigt bröd med spröd yta som fyllning och smakrik sås; välj mellan entrecote, kyckling, fläsk eller vegetarisk.

Jafaris donuts

I över 20 år har Jafaris donuts serverat denna sötsak och är idag en av de främsta grossisterna inom donutråvaror och tillbehör. Smaker som funnits på menyn har bland annat bestått av donuts med choklad såsom Kitkat eller Oreo, jordgubb med jordgubbsspån och vit choklad med crispy caramell eller knäck. En annan favorit bland kunder är deras populära churros!

@vasterasstreetfood, Instagram.

Taberna Andina Street Food

Taberna Andina street food beskriver sin meny som en latin fusion där inspirationen är tagen från de andinska länderna. En smakresa från Patagonien till Karibien som bland annat erbjuder arepas, en slags venezuelansk kebab på majsmjöl och ceviche, fisk marinerad i lime, chili och koriander.

Munchie Picchu

Med inspiration från Peru är denna food truck en hyllning till Limas street food och dess rika matkultur. Munchie Picchu tar sin inspiration från köken hos urbefolkningen Quechua och Aymara samt influenserna från Japan och Afrika i en fusion utan dess like. Här kan du smaka Inca Kola och smakrika rätter såsom wraps, tequenos och yuquitas.

@munchiepicchu_vasteras, Instagram.

Asian mix 08

Foodtruck med fokus på det japanska och peruanska köket. Dom lagar allt från det klassiska till det moderna med peruansk touch. Bi Bim Bap & poke Bowls får du se på festivalen.

@asianmix08, Instagram

Veggoköket

Njut av Veggokökets bönerkebabrulle. En helt vegansk rätt som är otroligt populär, även hos dom som äter kött. Fantastiska smaker och ett härligt gäng dessutom.

ZigZag Burgers

Njut av riktigt läckra burgare gjorda på grymma råvaror hos ZigZag Burgers.

@zigzagburgers, Instagram.

Chiqpeas

Familjeföretaget som serverar falafel i bl.a. hembakat pitabröd med diverse sallader och unika såser och kombinationer. Falafelreceptet är ett över 100 år gammalt recept som dom inom familjen har avnjutit i generationer.

@chiqpeasvasteras, Instagram.

Millners fish & chips

Njut av klassiska fish & chips, något som passar både stora och små.

Fiket i Färnebo

Fiket i Färnebo ställer i år ut och erbjuder bland annat hemmagjord gelato och finkaffe. Kaffe är en viktig del av livet och därför tycker dom det ska serveras färskt. Om det så är en espresso, latte eller en vanlig kaffe så ska man kunna njuta av den ordentligt. Deras alldeles egna kaffe rostas lokalt i Sala på Törnlinds Kafferosteri där kvalitet och ursprung är i stort fokus. 

RibHaus

The OG hamburgertruck! En lokal stjärna som tagit sig runt land och rike. Ett sant hantverk av burgare hittar du på menyn och du kommer garanterat inte ångra dig.

FamiljLangos

Njut av läckra, krispiga och riktigt smakfulla langos. FamiljLangos gör sina langos och pannkaksdeg helt veganska, utan mjölk och ägg. Och de erbjuder massa toppings som passar alla.

@familjlangos & @vasterasstreetfood, Instagram.

Plats: Stora torget, Västerås. Sittplatser finns utplacerade för alla som besöker matfestivalen.

Mr Mango Foodtruck
Foodtruck
Brödernas glassbomb
Västerås Street food
Stora torget Västerås
Foodtrucks Västerås
Happy Banh Mi
Jeffreys foodtruck
Indian food truck
Indian street food
Kaffepojken
Haileys food truck
Jafaris donuts
Taberna Andina
Munchie Picchu