GÅ TILLBAKA

Västerås första destilleri öppnar!

3 år sedan
Västerås första destilleri öppnar!

Förr i tiden var det mer känt som bränneri, men idag kallar vi det destilleri. Vad är ett destilleri då? Det är en anläggning för tillverkning av spritdryck genom destillation. Och nu ska Västerås få sitt, vad som tros är, första destilleri! Vi har pratat med Salar Azizi och Emmelie Fallberg som kommer driva Västerås Destilleri. I denna intervju berättar de om sin bakgrund och vad deras största fokus kommer vara. 

Det här är personerna bakom Västerås Destilleri 

– Jag heter Salar är 25 år och har jobbat som bartender sedan i stort sett månaden jag fyllde 18 år. Jag började i diskrummet på ett lokalt ställe och fick sedan en liten utbildning och började heltid jobba efter studenten som telefonförsäljare och bartender på helgerna. Jag har alltid velat jobba med människor och trodde tidigare att det endast gick att skapa den relationen om man arbetade inom polis, sjukvård och sådana yrken. Men förstod sedan att restaurangbranschen är stället jag vill vara på av anledningen att jag träffar människor hela tiden. Du träffar mer människor och i en större skala än de andra yrkena vilket är fantastiskt! Så jag började arbeta mer inom restaurangvärlden och nu är vi här, säger Salar med ett leende.

Västerås Destilleri

– Emmelie heter jag och är 27 år gammal, kommer från Boden. Jag har bott i Västerås sedan 2012, jag gick hotell- och restaurang och är utbildad bartender och kock framförallt. Jag har arbetat som kock länge och haft en fot i branschen sedan jag flyttade hit. Vi två lärde känna varandra under tiden vi arbetade på Steam Hotel och har varit ett par sedan 2018. Salar är väldigt duktig på gin och har haft det intresset och då blev det väldigt naturligt i vår relation att jag också blev intresserad av gin, just för att jag fick upp en ny värld på något sätt. Det finns liksom goda drinkar gjorda på gin, och det var där vi började diskutera om Destilleriet, säger Emmelie. 

Vad saknas i Västerås? Ett destilleri! 

– Vi hade gått runt och diskuterat om man skulle öppna ett bageri eller en bar och kände att vi har ganska mycket att ge och började diskutera vad vår verksamhet skulle kunna vara. Sedan såg vi flera bageri öppna upp och vi kände att vi inte kunde konkurrera med det och såg dessutom vad corona gjorde med restaurangbranschen. Men ändå var intresset och viljan så pass stark, och är det nåt som saknas i Västerås så kände vi att det var ett destilleri och har aldrig funnits vad vi vet här. Inget offentligt som har registrerats tidigare så detta blir Västerås första, som vi vet då. Vilket gör denna resa otroligt spännande och vi ser fram emot att dela det med Västeråsarna, berättar de. 

”Från jord till bord”

– Gin har ju blivit mer trendigt med åren! I USA finns det över 5000 destillerier och fler får upp ögonen för det. Och att det är ett hantverk i en drink, det är inte bara groggar liksom. Det finns så mycket att arbeta med och ofantligt mycket man kan göra med gin. Det händer otroligt mycket med smakerna när vi arbetar med gin. Tanken är att vi vill använda så mycket svenska produkter som möjligt, exempelvis svenska bär och blommor som finns i vår svenska natur. Vi vill vara en stor del av processen till en början, vara ute och plocka, torka och liknande för att det ska vara ett sånt hantverk. Vi vill vara med från jord till bord, säger de. 

Sätta Västerås på ginkartan

– Vi kommer befinna oss i Slakteriområdet. Slakteriet har en fantastisk historia som vi tyckte behövde lyftas fram lite mer. Det finns fantastiska verksamheter där som arbetar på en hög nivå. Vi vill få fram Västerås och sätta det lite mer på ginkartan. Destilleriet på plats kommer man kunna besöka och uppleva framförallt. Vi kommer kunna ta emot folk för provningar och destillerivisningar. Ett mål är även att kunna ha en liten butik och utveckla konceptet ytterligare med tiden. Vi vill att det ska bli ett ställe där folk kan komma förbi och uppleva en familjär känsla. 1 september får vi tillgång till lokalen och sedan blir det en hel del provdestilliering men någon gång under sen höst förväntar vi öppna, berättar de exalterat. 

Västerås Destilleri

På sina sociala medier berättar de även att på baksidan var varje flaska som produceras kommer denna text finnas:

”In the city where some of Sweden’s greatest and biggest companies were founded, we launched Västerås first distillery. The location we chose was once Sweden’s first electrolyte plant which was founded back in 1918 where the goal was to make Västerås the biggest ”copper town”. It shut down in 1921, some years later 4000 farmers gathered there and started a meat market. Now 100 years later we distill the finest handcrafted small batch gin in a copper column to reclaim the titel ”copper town” once again.”

svenskt
Svenska råvaror
Västerås Destilleri
Destilleri
Gin