GÅ TILLBAKA

Tips till trerättersmenyn på hemmaplan

4 år sedan
Tips till trerättersmenyn på hemmaplan
Foto: Carl Lemon, @carllemon på Instagram. 

Den här veckan delar Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, med sig av vad man ska tänka på när man komponerar rätter och menyer. 

Att komponera rätter och menyer kan göras på olika sätt och den här veckan delar jag med mig av mina bästa tips! När jag komponerar en rätt brukar jag utgå från en grönsak i säsong. Är det lunch så vill jag att maten ska innehålla mycket grönsaker och lagom mycket kolhydrater och protein. När det gäller middagar till vardag så tänker jag på samma sätt som med lunchen. Till helgen så tänker jag lite mer på exklusiva råvaror. Jag gillar att tillaga fågel i alla dess former, det är gott, användbart och hållbart!

Vad är viktigast att tänka på när det gäller komponering av menyer?

När det kommer till menyer försöker jag skapa dem efter säsong och något som är väldigt viktigt är att menyn är balanserad. Har man en lättare förrätt kan man ha en lite tyngre varmrätt för att sedan avsluta med en fräsch dessert. Om jag fick välja tre rätter att alltid ha med på en meny… Det är svårt att välja ut specifika rätter då det finns för mycket gott men det skulle se ut något i stil med detta:

1. Något man kan äta med händerna, det är oftast den typ av mat som är godast och inte så formell. 
2. Kanske någon form av protein (ett långkok) massa grönsaker vid sidan om och någon form av majonnäs.
3. Rabarber, bär eller äppelsmulpaj med glass! Busenkelt och framförallt gott.

Välj vad du själv gillar 

Drycken till menyn höjer upplevelsen med middagen och det är viktigt att man väljer dryck som man själv tycker om, då brukar det bli en bra kväll! Men kolla gärna upp med någon som är kunnig eller på nätet vad du ska ha till din meny. Oftast så är personalen på systembolaget duktiga och kan hjälpa dig.

Trerättersmeny hemma? Kika på dessa tips 

Om du ska göra en trerättersmeny skulle jag skulle börja med något som du kan förbereda innan så att du inte behöver hålla på så mycket när gästerna väl är på plats.

Förrätt
Till förrätt skulle jag rekommendera en sallad med skaldjur eller chark, råbiff eller soppa som bara är att koka upp och
servera. Enkel och lätt start på middagen!

Varmrätt
Till varmrätt skulle jag föreslå ett långkok som du förberett dagarna innan som bara är att värma på. Om jag skulle få till en spontanmiddag skulle välja fisk som bakas i ugn med kokta grönsaker och citron, brynt smör – snabbt och enkelt.

Dessert
Till efterrätt finns det många enklare rätter som de flesta kan göra. Exempelvis paj med vispad grädde, creme brulée eller en läcker chokladcreme med bär och rostade nötter.

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram
Tips
middagsbjudning
trerättersmeny