GÅ TILLBAKA

10 smarta tips att använda sig av i köket

2 år sedan
10 smarta tips att använda sig av i köket

Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, delar med sig av tio blandade tips och tricks att kunna i köket. Allt ifrån redskap till hur du får till den perfekta gräddsåsen. Och vad kan man göra för att bli kvitt vitlöksdoften från händerna snabbast? 

#1 Skärbrädan

Förutom en bra kniv är min personliga åsikt att ha en bra skärbräda. Den får gärna vara lite större och i trä. Detta då du får plats med råvaran du jobbar med och det känns skönare att ha utrymme när du jobbar.

#2 Såhär skär du en lök på bästa sätt

Skala löken och dela sedan på hälften så att du har två halvor. Skiva sedan tunt genom löken men inte ända igenom i ändan. Skär sedan två snitt tvärs över tidigare snitt och hacka sedan med vass kniv över så du får fina små bitar.

#3 Lyckas med gräddsåsen!

Spar stekfettet du har i pannan efter du stekt pannbiffarna i. Slå på lite vatten vispa runt med en visp, slå sedan på lite soya, vinäger och grädde. Låt koka ihop tills det tjocknar smaka av med salt och peppar och kanske lite senap om du gillar det.

#4 Varmluft eller inte?

Det är nästan alltid en fördel att använda varmluft då du får en jämnare värme och kan ha fler saker inne samtidigt då värmen blåser genom hela ugnen.

#5 Bli kvitt vitlökshänderna

Diskmedel, kaffesump och citron brukar funka bra – bara att välja vilken man föredrar!

#6 Klumpfri smet

När du gör en smet så sikta i mjölet och blanda i lite i taget så slipper du klumparna.

#7 Börja med det som tar längst tid

Det låter ju logiskt, och det är för att det är det. När du ska ha en middagsbjudning eller liknande bör du alltid börja med det som tar längst tid att tillaga. Till exempel om du har en stek så börjar du med den då den behöver tid i ugnen . Annars den grönsak som tar längst tid i ugnen.

#8 Då ska du krydda för bäst resultat

Krydda maten före, under och efter tillagning och våga smaka dig fram!

#9 Såhär lyckas du med kycklingen på grillen

Börja på låg värme och avsluta med högre mot slutet.

#10 Bästa tipset jag fått under min karriär

Var noga med förberedelserna så går allt mycket lättare när det ska slutföras!

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

 Följ Christoffer på hans Instagram

Kryddor
tips i köket
tips och tricks
lök
gräddsås
skärbräda