GÅ TILLBAKA

Svampsafari – plocka rätt i skogen!

5 år sedan
Svampsafari – plocka rätt i skogen!

Svampsafari. Christoffer Stridsberg ger sig ut på svampsafari med kockkollegan Erik Kjellgren och ger oss sina bäst tips från plockningen!

Höst = svamp i mängder

– Hösten är en underbar tid med alla sina fina skaldjur, vildfåglar och enorma mängder svamp. Just svamp är kul då det finns så otroligt många sorter; alla med sina olika smaker och egenskaper. Jag och min kockkollega Erik Kjellgren (som är en hängiven svampentusiast) gav oss således ut på svampsafari och fyllde våra korgar till bredden, berättar Christoffer.

Trenden i skogen just nu!

– Det verkar vara ett kanonår för taggsvamp och denna uppskattar jag särskilt mycket. Stekt i smör, lite salt och en lätt dusch ättika så är den gudomlig. Detta tillvägagångssätt passar för övrigt de flesta svampar, tipsar Christoffer.

Christoffer Stridsberg Svampsafari
Från vänster: trattkantarell, fjällig taggsvamp och rödgul trumpetsvamp.

– Plockar man på sig mycket så är det bästa att torka svampen. Investera gärna i en liten svamptork som finns lite här och var för en blygsam summa. Torkad svart trumpetsvamp livar upp vilken sås som helst eller mal den till ett pulver och strö över ägg eller varför inte en råbiff?

Skölja svamp – ja eller nej?

– Det verkar vara mycket tjatande om man kan/ska skölja svamp och det är upp till var och en att bestämma. Kantareller och andra fastare svampar kan man absolut skölja. Karl-Johan har en tendens att suga åt sig lite väl mycket så det är ingen höjdare. Tänk dock på att svampar lever i fuktig mossa, står ute i regn och så vidare, så lite vatten skadar knappast, förklarar Christoffer.

”Lite vatten skadar knappast.”

– ”Men man sköljer bort all smak!” säger någon. Ja, kanske lite. Men i svamp finns det inte bara vattenlösliga smakämnen utan en stor del fettlösliga också. Dessa smaker går således inte att skölja bort. Så är svampen dundersmutsig så skölj den för all del, tipsar Christoffer.

Äta rå svamp – kan man göra det?

– Ja någon gång ibland äringen större fara. Men svamp är väldans hårdsmält för magen så en ordentlig tillagning är faktiskt att föredra. Gärna en som innefattar mycket smör, förklarar Christoffer.

Christoffer Stridsberg Svampsafari
Från vänster: blek taggsvamp, citronslemskivling och fingersvamp.

Osäker på svampen? Avstå från att plocka den.

– Är man osäker på vad man plockar skall man heller inte göra det. Man skall vara duktig på artbestämning eller ha med sig en erfaren svampguide. Det finns några riktigt tråkiga svampar som man absolut inte vill få i sig. Det räcker med typ 30 gram av den Lömska Flugsvampen för att döda en fullvuxen man. Och något motgift finns inte heller. Så ut och plocka nu, men ta det försiktigt, uppmanar Christoffer.

Följ Christoffer för mer tips och kreativa matexperiment på hans Instagram!
Svampsafari
Svampplockning Västerås