GÅ TILLBAKA

Guestro avslöjar: Succén bakom den framgångsrika Frankgruppen

2 år sedan
Guestro avslöjar: Succén bakom den framgångsrika Frankgruppen

FRANKGRUPPEN VÄSTERÅS
Succén med denna restauranggrupp har stor tanke och passion bakom sig. Väl genomtänkta koncept samsas i de fyra olika verksamheterna. Omtyckta av besökare reser gäster t.o.m från Stockholm till Västerås för att bland annat testa ”Frank Rules”. Många undrar hur de gång efter gång kan lyckas med varje nytt koncept?

Guestro teamet träffade Peter Sandberg, 44 år som är VD för Let me Be Frank och arbetar aktivt i driften på FRANK som hovmästare.

Västerås största restaurangromantiker

– Jag är troligtvis Västerås största restaurangromantiker som verkligen vill få gästerna att må bra och trivas i våra verksamheter. Jag är drömmaren i vårt bolag som vid varje ledig möjlighet försöker resa runt och prova restauranger runt om i världen. Att uppleva och inspireras av alla smaker, dofter och miljöer är fantastiskt! Många intryck tar vi små delar av och försöker lyfta detaljer i våra egna verksamheter, berättar Peter Sandberg.

Som 23-åring ingick Peter i den grupp som startade Pluto (nuvarande Publik) i Västerås. Han följde sedan med två äldre kollegor som startade en restaurang i Mimerområdet kallad Portvakten. Där tog han sina första stapplande steg i restaurangbranschen och insåg snabbt att han gillade att ta hand om gäster och vara delaktig i deras upplevelse.

– Jag såg förmodligen för mycket på svartvita filmer i min barndom där restaurangupplevelser runt middagsbordet romantiserades. I verkligheten samlas personalen i stort sett aldrig runt ett stort bord när restaurangen stängt för att äta mat och dricka vin och umgås i högsta välmående. Naiv är ordet, säger Peter Sandberg.

Hur började resan för Frankgruppen?

Idéen med första krogen FRANK hade legat i bakhuvudet i 6 år. Som för så många andra hade Peter däremot inga egna ekonomiska möjligheter att förverkliga den. Åren gick och han stötte på Patrik Sahlin, en driven herre från byggbranschen som sålt sin firma och tyckte att konceptet med FRANK lät roligare än någon aktie på börsen tillsammans med sin partner Jonnie Rangse som hade det lättare än Peter att övertyga banken.

Tillsammans med kocken Oscar Ljungqvist satte de ihop ett gäng som byggde konceptet kring FRANK. Baren Circus, följt av Nya Hattfabriken och Kajplats 9 med nya partnern Johan Sjöqvist vid rodret. Krogarna kom tätt efter varandra på bara tre års tid.

Madame Josephine Västerås
Foto: Frankgruppen

– Vi har satsat, stångats och jobbat hysteriska timmar och börjar väl äntligen få lite bättre balans. 9 år efter starten, berättar Peter Sandberg.

Största utmaningen idag är att hela tiden försöka utvecklas och att hitta passionerad personal som vill stanna inom yrket och stanna i lilla Västerås.

– Om vi fokuserar på Frank där jag jobbar aktivt är det nog för att det är roligt att bli överraskad. Under en dag har vi sex kockar som arbetar under två skift för att tillreda kvällens meny. Allt lagas upp från grunden varje öppetdag. Vi har ett ambitiöst gäng som alla brinner för restaurangen och konceptet med att leverera blint fyra rätter till varje gäst som bokat sittning. Med goda drycker i kombination och trevligt sällskap vid bordet är det svårt att inte ha en trivsam kväll. Sett till antalet timmar som går åt i våra kök innan vi ens öppnat är kvalitet kontra pris svårslaget i Sverige idag. I Västerås räknas vi som en ”dyr” krog. Men ser man att man faktiskt får fyra rätter för i snitt 150 kr styck med den tidsåtgången så är det egentligen väldigt billigt.

Nio år efter att Peter, Patrik, Jonnie & Oscar slog sina kloka huvuden ihop, kan man i Västerås njuta av unika upplevelser från de olika restaurangerna. Till första intrycket skiljs de åt men atmosfären inom verksamheterna är densamma. Välvillig personal, genomtänkt inredning, god mat och dryck skapar detta förutsättningar för gästen att trivas i.

Längs Kungsgatan mitt i Västerås hittar ni FRANK, Circus och Nya Hattfabriken tätt intill varandra. Redo för att ta emot besök och lämna avtryck. Om ni är fisk och skaldjursfantaster som vill njuta av en vacker vy och Mälarens horisont. Då är Kajplats 9 det optimala valet.

Kajplats 9
Frankgruppen Västerås
Intervju med Peter Sandberg