GÅ TILLBAKA

Stora trenden sköljer över Sverige: Hemmarestaurang del 1

6 år sedan
Stora trenden sköljer över Sverige: Hemmarestaurang del 1

HEMMARESTAURANG ALLIARIA VÄSTERÅS
Det internationella storstadskonceptet med social dining har sköljt över Sverige. Allt fler personer väljer att testa på konceptet med hemmarestaurang. Detta går ut på att man äter på restaurang –  fast hemma hos någon, oftast med okända bordsgäster. Helt enkelt: Värden för hemmarestaurangen kompar ihop en meny och dryck som serveras för gästerna i hemmet.

Varför väljer man egentligen att satsa på konceptet? Lokala hemmarestauranger i Västerås berättar!

Hemmarestaurang – Alliaria

Först ut är hemmarestaurangen ‘’Alliaria’’ som drivs av paret Linnéa Pettersson Wedholm och Christoffer Stridsberg. Båda två har flera år av restaurangbranschen i bagaget, Christoffer som varit kock i flera år, nu på Pråmen och Linnéa som sommelier. De har valt att slå upp en hemmarestaurang med jämna mellanrum som en hobbyverksamhet i Västerås.

Hemmarestaurang Alliaria.
Linnéa och Christoffer som driver hemmarestaurangen Alliaria.

Det var ett naturligt val

– Det var inget val. Det föll sig väldigt naturligt för oss. Mest för att få utlopp för all kreativitet och infall som är för mycket ‘’utanför lådan”-mindset på en konventionell restaurang, speciellt i Västerås kommenterar Linnéa.

Utgår ifrån säsong, infall och humör

– Vårt koncept är rätt enkelt. Man kommer hit, sätter sig och får en meny på 10 – 15 rätter beroende på säsong, infall och humör. Vi har medvetet valt att bara ha 4 platser för att verkligen kunna lyxa och krångla till det så mycket det bara går. Vi serverar vårt lilla slutna sällskap på lika många drycker. Kombinationen dryck och mat är väldigt viktig för oss och där kompletterar vi varandra på ett utmärkt sätt. Detta i och med att Linnéa tidigare varit sommelier (Just nu mammaledig) samt jag själv är och har varit kock väldigt länge påpekar Christoffer.

Hemmarestaurang Alliaria.
Maträtt från tidigare tillfälle. Bläckfisk, rättika och gröna enbär.

Inga regler och mer kärlek!

– Vi tror på att denna trend kommer att fortsätta växa. Fördelarna är att man får göra precis hur man vill. Det finns inga regler vad gäller kombinationer, val av drycker, råvaror etc. Det här är något vi vill göra och gör. Det är inte styrt av gästernas önskemål och trender. Syftet med detta koncept är inte att tjäna pengar då detta är en ”plusminus-noll-affär”. Vi gör det för vi älskar det. Vi får istället plus på kontot för vår kärlek till maten berättar Linnéa.

Maträtt hemmarestaurang Alliaria Västerås.
Maträtt på ägg, alträ och kombu.

Skillnaden mellan ‘’riktig’’ restaurang och hemma

– Det blir för stort och maten som vi gör i vår hemmarestaurang, Alliaria är ibland lite för invecklad att göra i större skala. Detta skulle medföra enorma kostnader. Konceptet med hemmarestaurang gör vi för att främja vår egen kreativitet. Blir det för ”stort” och ”på riktigt” så skulle en del av hela tanken gå förlorad säger Christoffer.

Eftertraktat koncept

– Vi har en väntelista vilket är är jättekul! Något som gör oss extra glada är när samma gäster kommer tillbaka fler gånger för att se vad det är för tok man kokar ihop. Vi håller i våra middagar vid sällsynta tillfällen – det blir när andan faller på, avslutar paret.

P.s Imorgon kommer du kunna läsa del två av vår serie med hemmarestaurangen ”Christoffers mat”. Stay tuned!

Linnéa Pettersson-Wedholm