GÅ TILLBAKA

Christoffer Magnusson Domeij: ”En extremt rolig, lärorik och påfrestande erfarenhet”

2 år sedan
Christoffer Magnusson Domeij: ”En extremt rolig, lärorik och påfrestande erfarenhet”

Har du nya ambitioner du vill satsa på inför det nya året? Då är det här en inspirerande artikel för dig. Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, delar nämligen med sig av hur det är att tävla i mat. 

Det har redan gått 10 år sedan jag senast tävlade. Jag började kring 2007 med Stockholm Culinary Team det var ett helt nytt lag med nya medlemmar och coacher. Vi representerade Stockholm och tävlade mot andra regionala runt om i världen totalt var det ca 350 olika lag om jag minns rätt? Det började med att man fick skicka en ansökan och med CV och referenser. Det var en kul och lärorik tid! Till en början så hade vi ingen koll på hur vi skulle ens tänka kring dessa tävlingar. Som att tävlingarna bara bedöms i utseende och teknik, alltså inte i smak? 

En mattävling då man inte tävlar i smak?

Ja det verkar absurt så här efteråt och inte så modernt då man tänker på att ingen mat åts upp utan geléades i en specialgelé för att den skulle se fräsch ut och hålla länge på bordet under tävlingen i den jättelika mässlokalen. Idag ser upplägget lite annorlunda ut. En extremt rolig, lärorik och påfrestande erfarenhet som också gav en nya vänner och kontakter i branschen. Mitt område var finger food/tapas, pyttesmå bitar av mat som skulle innehålla så många tekniker som möjligt och se aptitligt ut. Vi låg i träning 1,5-2år innan tävlingarna och allt var ideellt. Många timmar i köket för att sedan skrota grundidérna och börja om från början igen men det gav resultat i slutändan. Jag har vunnit silver i OS 2008, VM-Guld 2010 och OS-Guld 2012.

Ska du tävla i mat? Här är tips och tricks att tänka på!

Tips för dig som funderar på att tävla i mat så tycker jag att du ska prova! Skicka in bidrag till olika tävlingar och lag. Får du möjlighet att tävla så är det bara att gå all in och satsa högt! Den som tränar mest lär sig mest och vinner oftast i slutändan. Du får vara beredd på nederlag och kritik från domare och kollegor men se det som en morot för att göra det bättre till nästa gång. Övning ger färdighet! Väldigt klyschigt nu men det stämmer verkligen. Tänk också att laga mat som du tror på och speglar dig som matlagare. 

Nu är det dags igen för Stockholm Culinary Team att åka ner och försvara sina medaljer i Stuttgart 14-19 februari. Jag önskar dom stort lycka till och stort lycka till alla andra regionala lag i Sverige samt Kocklandslaget. 

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

Västerås The Nutmeg House