GÅ TILLBAKA

Susanne Croner: ”Råd till dig som vill starta eget”

2 år sedan
Susanne Croner: ”Råd till dig som vill starta eget”

Det är med glädje och stolthet som vi presenterar vår nya skribent Susanne Croner. Hon drev Vinylcaféet beläget i Saluhallen Slakteriet. Vi kommer i denna artikelserie få följa med Susanne och hennes syn på restaurangbranschen, hennes erfarenheter och tips och tricks längs vägen. Den här veckan berättar Susanne om hennes start i restaurangbranschen och ger hennes bästa råd till dig som vill starta eget. 

Konsten att våga säga ja

Min historia inom restaurangbranschen började med att jag hade gjort smörgåstårtor till släkt och vänner och älskade att laga mat. Speciellt svensk husmanskost! När min svärmor ringde en onsdag och frågade om jag kunde hoppa in i köket en kväll på Jazzens Museum när Charlie Norman skulle spela, så sa jag yes! Och där blev jag sedan kvar i 5 år!

Jag lärde mig massor av kökschef Bengt och Joel och hur roligt det kunde vara att laga mat tillsammans. Och hur viktigt det är med förberedelser, kommunikation i köket, skratt, hålla rent på bänkar och hygien, smaka på allt och att brinna för kärleken till mat. Det första jag säger till mina anställda när dom börjar hos oss – jobba snabbt och ”tjoff tjoff och på höjden”. Allt vi serverar ska vi vilja äta själva. Det ska vara fräscht och gott!

Jag är ju en JA-sägare och älskar att testa nya saker! Tycker det är fantastiskt att ”pimpa en vardag”. Att duka med fint porslin en vanlig måndag, dricka mjölk i vinglas. Älskar veckans alla dagar!  Jag är även en kramig person och jag älskar att kramas och det får min personal känna av varje dag och stammisar och nya kunder kan jag inte låta bli att ge kramar till!

Att kasta sig in i något nytt 

Jag har startat upp företag på ett par dagar när magkänslan känts rätt. Att kasta sig in i nåt nytt är så befriande och mysigt och samtidigt liiite läskigt. Men jag älskar pirret jag får – och då kör jag på det! Jag har drivit Croners Catering i två år. Borgåsunds Hamncafé (Borgåsunds Gästhamn och Café) som jag köpte av dom första ägarna som jag arbetade hos i två år. Tog över Hamncaféet 2008-2018 och jobbade där i totalt 12 år. Stället blev mycket omtyckt och vi hade ca 400 gäster varje dag under juni-juli månaderna. Galet, häftigt och mycket kärlek! Jag jobbade 8.00- 22.00 i stort sett varje dag under cafésäsongen, måndag till Söndag. Vissa dagar 17 timmar/dygn. Hur underbart som helst!

Det finns dock avundsjuka människor och personer med ”makt” och ibland ska man hoppa av, även om det svider i hjärtat. Min fina vän som gick bort hastigt sa till mig: ”Du ska veta ditt egna värde och inte jobba om det inte känns rätt. Låt inte människor trampa på dig”. När hon dog – dog även min passion och kärlek till att driva Hamncaféet vidare.

”Man måste drömma – och satsa!”

Jag drev senare Köpings Golfrestaurang. Lärde mig lite om golf, serverade fina gäster men det var svårt att få det att gå runt, jag stannade i två år.  Sia glass ville att jag skulle sköta om glasskiosken i Tuna Park – Eskilstuna. Yes, sa jag! Jag tar över det! Tyvärr blev det rätt snart inbrott gång på gång och det medförde en massa extra kostnader och framförallt en olustkänsla då jag hade unga sommarjobbare och var ju rädd om dom. Jag vill att min personal ska känna sig trygga! Så vi beslöt att inte vara kvar. Chefen för Tuna Park är bland den proffsigaste och snällaste personen med makt som jag haft samarbete med. Hon hade ett stort hjärta och hjälpte mig när det blev kaos! Så imponerad!

Hallstaparken tog jag över 2012 och där har jag mitt hjärta! Har inrett det med vinyler och udda möbler, lampor, böcker och vi har Musikquiz, minnesstunder, konferenser, pubkvällar, livemusik, Stand Up, privata fester. Jag älskar huset, ”det sitter i väggarna”. Önskan är att bygga en ”Susannes Veranda” och hoppas få hjälp med detta! Det vore en dröm. Livemusik, grill och chill! Där jag kan sjunga country och egna låtar och bjuda in andra band. Man måste drömma – och satsa!

Det har inte alltid varit lätt att driva parken och många hade nog gett upp för länge, länge sen… Jag tänker inte att jag ska ha fler fördelar än andra företagare, absolut inte – men när kämpiga uppförsbackar blir så mycket fler än härliga turer med positiv energi – då är det tufft att driva eget. Men det är ju nåt med mig och detta huset… ”A love story”, så är det.

”Mitt tonårsrum 1984”

Vinylcaféet i Västerås är ett ställe som jag skapat själv utifrån mina drömmar. Dit flyttade jag in i maj 2019. Här finns Film och musik plus en liten scen. En meny med härliga rätter, skagenröra, Toasten Flinck, nachos och vår Thore Skogmantårta. Här kör vi country, blues, jazz, pop, Musikquiz, melodikryss (kommer) privata fester och öppen scen. Jag brukar säga att detta är ”Mitt tonårsrum 1984” och på riktigt så känns det så. Här blandas olika musikstilar, film, gamla lampor, möbler, skyltar och vi är ett riktigt mysställe om jag får säga det själv. Man vill hänga där!

”Jag är full av energi och är kreativ till tusen”

Mina erfarenheter säger att man ska våga satsa, ha en underbar personal som avlastar och gör dom sakerna som jag / du är sämre på. Jag är full av energi och är kreativ till tusen. Det vill jag hålla på med och sånt som man är lite sämre på och som tar både tid och lust – delegera det till andra! Se till att ha rätt människor omkring dig, som vill jobba. Då blir företaget starkare och man kan utveckla det. Jag söker efter fler personal som kan avlasta och vara självgående, inte behöva mig omkring sig hela tiden. För jag tror på människor som kan hitta sin väg med stöd av andra, och på så sätt vara den bästa versionen av sig själva.

Råd till dig som vill starta eget

Mitt råd till dig som vill starta eget är att älska dig själv. Brinn för det du ska jobba med. Kopiera inte någon annans idé. Utgå från det du älskar- det blir bäst! Det kommer att krävas mer än åtta timmar per dag… Anställ duktiga människor som ”kan sin sak”. Det blir en livsstil och jag vaknar lycklig varje morgon och tänker inte på timmarna jag lägger, utan på det jag får göra! Det önskar jag dig, för det finns inget bättre!

Följ Susanne Croner och Vinylcaféet på instagram framtill nästa artikel. 

starta eget