GÅ TILLBAKA

Förpackningsfri butik öppnar i Saluhallen Slakteriet

5 år sedan
Förpackningsfri butik öppnar i Saluhallen Slakteriet

Skafferiet flyttar in i Saluhallen Slakteriet lördagen den 4:e maj 2019! Maria Davies som driver Skafferiet berättar mer om konceptet med att handla förpackningsfritt.

Vad är konceptet bakom Skafferiet?

– Skafferiet är en förpackningsfri butik dit man kan ta med sina egna förpackningar och fylla på med framför allt livsmedel, rengörings- och hygienartiklar som finns i lösvikt. Vi har vanliga och lite mer ovanliga skafferivaror, allt från pasta, ris, mjöl och socker till bönor, linser, fröer, oljor, vinäger med mera. Majoriteten av produkterna är dessutom ekologiska och en del även lokala, berättar Maria.

”Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt.”

– Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt. Tanken är att man ska slippa släpa hem förpackningar som ska sorteras och därefter transporteras till en återvinningsstation. Man ska också själv få bestämma vilken mängd man vill handla vilket leder till ett minskat matsvinn. I butiken kan man även köpa hållbara alternativ som sugrör i bambu eller stål, fast tvål, schampo och balsam, tandkrämstabletter, tvättnötter , bivaxljus och mycket annat, informerar Maria.

Skafferiet Västerås
Från vänster: tandkrämstabletter, sköljmedel och musli som man kan mixa själv – dessutom en personlig favorit hos Maria! Foto: @skafferietvasteras på Instagram.

Det stora intresset för hållbar konsumtion var startskottet för idéen med Skafferiet

– Jag hade sett liknande butiker utomlands och eftersom jag jobbat med miljöfrågor i många år och har ett gediget intresse för mat, hållbar konsumtion och klimatsmarta vardagsval blev det lite av en dröm att få öppna en egen förpackningfri butik. Konceptet fanns sedan tidigare i många städer världen över, men ganska ovanlig fortfarande i Sverige. Skafferiet Västerås är den andra förpackningsfria butiken här efter Malmö, berättar Maria.

Saluhallen Slakteriet – hållbarhetsarbetet attraherade Skafferiet

– Det ska bli jättespännande och roligt att flytta in i Saluhallen Slakteriet. Dels för att jag tycker om hela konceptet med Saluhallen och dess kvalitet på butiker och matställen, men också för att man ser hållbarhetsarbetet som en viktig aspekt i det hela med bland annat lokala leverantörer, klimatsmart mat och en väl genomtänkt avfallshantering. Jag tror också att det kan vara lättare för kunderna att handla mat där då man kan komplettera med i princip allt man behöver på en och samma plats, förklarar Maria.

Exklusivt öppningserbjudande – först till kvarn!

– Vi öppnar lördagen den fjärde maj och då tänkte vi bjuda de 20 första kunderna som handlar hos oss på en snygg tygkasse med ett start-kit för att börja handla förpackningsfritt. Under dagen kommer det även att finnas smakprov på sådant man enkelt kan fixa till med ingredienser från Skafferiet, avslutar Maria.

Skafferiet Västerås
Från vänster: Kryddblandningar samt instruktioner och demonstration för hur man handlar i en förpackningsfri butik! Foto: @skafferietvasteras på Instagram.

Adress:

Slakterigatan 6-10, 721 32 Västerås.

Saluhallen Slakteriet
Skafferiet Västerås
Skafferiet i Västerås
Förpackningsfri butik
Maria Davies