GÅ TILLBAKA

Semmelguide: här får du inte missa årets semla i Västerås!

ett år sedan
Semmelguide: här får du inte missa årets semla i Västerås!

Foto: @masterjacobsbageri/instagram.

Med eller utan mandelmassa, i formen av en wrap eller kanske en red velvet? Ja, kärt barn har många namn och former och det är såklart allas vår älskade semla vi pratar om! Och kär är den minsann, svenskarna beräknas äta runt 40 miljoner semlor under perioden kring fettisdagen. Från början åts semlor endast på fettisdagen, det vill säga festdagen före fastan. Numera kan vi dock hitta semlan i de flesta bagerier från jul till påsk. Men, det är ju något särskilt med att äta den just på fettisdagen, visst håller ni med?

Sedan 2015 har fettisdagen inte varit sig lik

Den klassiska semlan känner vi nog alla till, där de gyllene bullarna bakas på den finaste vetedegen med en krämig mandelfyllning, toppad med härligt nyvispad grädde. Men sedan 2015 när Tössebageriet lanserade nytolkningen semmelwrapen, har fettisdagen inte varit sig lik. Varje år väntar vi med spänning på årets tolkningar av den kära bakelsen, och vi har sett många fascinerande kombinationer och kreationer. Baklavasemla, kola och havssalt istället för mandelmassa eller en semmelrulltårta, det är några av årets bubblare. 

Vart hittar vi Västerås bästa semlor för i år?
Guestro guidar dig till alla favoriter, så att du inte ska missa något!

 

Systrarna På Gaggeska Gården

I en rofylld och harmonisk miljö hittar du Systrarna på Gaggeska Gården där det serveras mat och dryck för alla tillfällen, så även till fettisdagen såklart. De har ett eget konditori och gör allt från grunden! Caféet har även smakrika sallader och smörgåsar samt olika sötsaker du kan njuta av till det västeråsrostade kaffet, utöver semlan som ska ätas, såklart. 

Adress: Vallby friluftsmuseum, Västerås 

Fereshteh Konditori & Café 

Hos Fereshteh Konditori & Café kan ni smaka semlor gjorda av ingen mindre än just konditorn Fereshteh. Utöver den klassiska semlan hittar du veganska, glutenfria och laktosfria alternativ. 

Adress: Gunnilbogatan 4, Västerås

Kopparlundens Bageri

Mjöl, vatten och salt – och tid –  mer behövs inte för att baka gott bröd, säger de på Kopparlundens bageri. När degarna får vila länge utvecklas inte bara aromen utan också konsistensen: baguetterna blir sega, bullarna luftiga och grova bröd blir saftiga. Detta gäller naturligtvis även för att få till riktigt saftiga semlor! 

Adress: Kopparlundsvägen 7, Västerås

Bygdens Bageri

Bygdens bageris populära egenkomponerade kremla gör i år comeback, tillsammans med den klassiska semlan, såklart. 

Adress: Björnögården, Västerås

Brynolf Bagare

Brynolf Bagare hittar du som  tur är på tre platser runtom i Västerås, nämligen i Erikslund, Hälla och Smedjan. Utöver den klassiska semlan finner vi även ljuvliga pistagesemlor,  vaniljsemlor, wienersemlor och minisemlor. Hos Brynolf Bagare finner vi även sockerfria, mjölkfria, glutenfria och laktosfria semlor, något för alla smaker! 

AdressKranbyggargatan 3, Smedjegatan 4 och Hallsta Gårdsgata 12, Västerås

Café Malin

Hembakat och rättvist är det som utmärker Café Malin. Med egen konditor och bagare är allting hemlagat! Önskar du en glutenfri eller en vegansk i år? Gott är det hursomhelst!

AdressVästra Kyrkogatan 6,  Västerås

Espresso House

Latte plus semla är lika med sant! På Espresso House gör Semmellatten comeback, perfekt för den som vill slå två flugor i en smäll! I år finner vi även nykomlingen semmelrulltårta på menyn. Espresso House i Västerås finns på fyra platser: Centralstation, Erikslund, Hantverkargatan samt Punkt.

AdressSmedjegatan 13, Västerås

Systrarna Ericsson

Hos Systrarna Ericsson hittar vi i år förutom klassiska semlor och semmelwrapps, även spännande varianter såsom muffinssemlor och wienerkrans semlor!

Adress: Vasagatan 25, Västerås

 

Wayne’s Coffee 

På Wayne´s Coffee serveras Semmellatten, en perfekt kombination för den som helt enkelt älskar både semla och caffe latte. I år finner du även nyheten minimud semlan! Du hittar Wayne’s Coffee på två platser i Västerås: Centralstation och Torggatan.

Adress: Torggatan 1, Västerås Centralstation, Västerås

Västerås Officersmäss 

Självaste fettisdagen firas hos Västerås Officermässa med Semmelcafé, där det serveras klassiska semlor enligt konstens alla regler, och musikquiz med fina priser! Ett perfekt tillfälle att samla vänner och familj och njuta av en aktivitet i samband med gofikat. 

Adress: Flottiljgatan 73, Västerås 

Kajens Café 

Med utsikt över Mälaren kan du avnjuta en klassisk semla hos Kajens Café.

Adress: Mälargatan 4D, Västerås

Global Living 

Global Living väljer att utöver en klassisk semla servera en med Nutella och en med mandel. Detta mysiga café finns i Västerås City.

Adress: Smedjegatan 15, Västerås

Maria Therese

Maria Therese – Ett litet bageri oss på både klassiska semlor och de med en twist. Den vi är mest nyfikna på är surdegs-semlan!

Adress: Kungsgatan 2

Mocca Deli 

Hos populära Mocca Deli  kan du njuta av läcker semla och mycket annat gott i en fantastisk interiör som ger dig en ny upplevelse vid varje besök.

Adress: Stora torget 2, Västerås

Mäster Jacobs Bageri 

Hos Mäster Jacobs bageri hittar du den klassiska semlan med en twist. Vad sägs om en saffranssemla?

Adress: Notuddskajen 5, Västerås

Öhrmans Café & Konditori

Sist men inte minst har vi Öhrmans! De finns vid Öster Mälarstrand. Hos Öhrmans kan man köpa en klassisk semla eller en med vanilj, nutella eller kanel.


Adress: 
Öster Mälarstrands Allé 149.

 

Kajens Café
Kopparlundens bageri
Veggoköket
Semla
Brynolf Bagare
Veggoköket Västerås
Fettisdagen
Semmeldagen
Fereshteh Konditori och café
Systrarna Ericsson
Öhrmans Konditori Öster Mälarstrand
Kopparlundens bageri Västerås
Brynolf Bagare Västerås
Espresso House Västerås
Café Malin Västerås
Systrarna Ericsson Västerås
Öhrmans Konditori City
Systrarna på Gaggeska Gården
Espresso House Centralstation
Espresso House Erikslund
Espresso House Hantverkargatan
Espresso House Punkt
Wayne's Coffee Centralstation
Wayne's Coffee Torggatan
Wayne's Coffee Västerås
Fereshteh Konditori & Café Västerås