GÅ TILLBAKA

Stockholm: Fettisdagen 2024

5 månader sedan
Stockholm: Fettisdagen 2024

Med eller utan mandelmassa, i formen av en wrap eller kanske som kladdkaka? Ja, kärt barn har många namn och former och det är såklart allas vår älskade semla vi pratar om! I år infaller fettisdagen den 13 februari. Svenskarna beräknas äta runt 40 miljoner semlor under perioden kring fettisdagen. Från början åts semlor endast på fettisdagen, det vill säga festdagen före fastan. Numer kan vi dock hitta semlan i de flesta bagerier från jul till påsk. Och vi hjälper dig hitta semlor i Stockholm.

2015: Året då allt förändrades

Den klassiska semlan känner vi nog alla till, där de gyllene bullarna bakas på den finaste vetedegen med en krämig mandelfyllning, toppad med härligt nyvispad grädde. Men sedan 2015 när Tössebageriet lanserade nytolkningen semmelwrapen, har fettisdagen inte varit sig lik.

Varje år väntar vi med spänning på årets tolkningar av den kära bakelsen, och vi har sett många fascinerande kombinationer och kreationer. Baklavasemla, kola och havssalt istället för mandelmassa, en semmelrulltårta, wienersemla – ja semlor i Stockholm finns det gott om och nedan listar vi vart du kan hitta dem.

Café Schweizer

I över 100 år har Schweizer funnits i det historiska gamla stan och erbjuder givetvis en av våra fikatraditioner årligen.

Semlor i Stockholm
Schweizeri i Gamla stan på Västerlånggatan 9 i mysig miljö @cafeschweizer

Kaferang

Gamla Brogatan 13a, Hammarby Allé 62a, Skånegatan 81

Kaferang är ett mysigt café som finns i City, Södermalm och Hammarby Sjöstad. Här kan du starta dagen på bästa möjliga sätt med en frukost eller avnjuta en god fika, semla eller lättare lunch.

@kaferang / Instagram

Bak

De började sin resa som ett mindre och lyxigt bageri på Lilla Essingen och hamnade till sist på Kastanjegården i Hökarängen. Med ett 30tal platser kan du njuta av grymma semlor.

Semlor i Stockholm Bak
@bagerietbat/instagram

Söndagsvägen 3, 123 60 Farsta

Bröd & Salt

Kedjan med hantverksbagerier finns runt många hörn i Stockholm. Om du är sugen på mer än en semla har de dagsfärskt bröd, bakat på surdeg och massa annat gott.

@brodochsalt/instagram

Regeringsgatan 48, 111 56 Stockholm

Bullar & Bröd

Kombinationen av bageri och kafé i en härlig industriell miljö. Utöver massa läcker fika finns det otroligt läckert kaffe. Dessutom har en av ägarna Gabriel di Grado den prestigefyllda titeln Årets bagare från 2015.

Valhallavägen 65, 114 28 Stockholm

Fabrique

I Stockholms alla stadsdelar hittar du även Fabrique. Stenugnsbageriet med färskt surdegsbröd, givetvis massa läcker fika och annat gott. Allt är bakat på ett hantverksmässigt sätt med naturliga råvaror.

@fabriquestenugnsbageri/instagram

Klarabergsgatan 60, 111 21 Stockholm

Komet Café

2021 öppnade Komet på Kungsholmen och har sedan dess blivit en favorit i stan. Med en blandning av svenska och franska klassiker kommer du givetvis hitta semlan hos dem.

Kungsholmsgatan 10, 112 27 Stockholm

Lillebrors bageri

Det populära bageriet – Lillebrors. Stället de flesta känner till är ett litet bageri med otrolig god fika och inte minst deras semla.

@lillebrorsbageri/instagram

Rörstrandsgatan 10, 113 40 Stockholm

Mr. Cake

I riktig amerikansk anda serverar Mr. Cake extra allt. Utöver visuellt fantastiska bakverk erbjuder de även innovativa versioner av semlan, bland annat wienersemlan.

@mrcake/instagram

Rådmansgatan 12A, 114 25 Stockholm

Söderbergs Bageri

Till ditt fika, där Söderbergs bageri erbjuder ett brett sortiment, hittar du även 100% ekologiskt nyrostat kaffe. På Telefonplan hittar du dem.

Cedergrensvägen 55, 126 36 Hägersten

Stora Bageriet

Mitt i exklusiva Östermalm hittar du det omtalade Stora Bageriet. Efter hyllningar från Benjamin Ingrosso via hans sociala medier är det ofta proppfullt – och helt berättigat efter att ha testat deras fika. Om du mot förmodan inte skulle lyckas få tag på en semla är deras gifflar utöver det vanliga.

@stora_bageriet/instagram

Sibyllegatan 2, 114 51 Stockholm

Tössebageriet

Ett av Stockholms mest historiska konditorier är Tössebageriet. Med klassiker på menyn blir du sällan besviken över ett besök. Över åren uppmärksammas deras fantastiska semlor över portaler och sociala medier som de bästa i stan.

Karlavägen 77, 114 49 Stockholm

Vetekatten

Ännu än av de bevarade traditionella kaffestugorna i stan. Huvudbageriet har varit öppet nästan dagligen sedan 1928 men finns idag lite överallt i stan, precis när du blir sugen på fika eller en semla.

@vetekatten/instagram.

Kungsgatan 55, 111 22 Stockholm

Semla
semlor i stockholm
fettisdagen stockholm
semla stockholm
semladagen
fettisdagen 2024