GÅ TILLBAKA

Ny restaurang på Bäckby

4 år sedan
Ny restaurang på Bäckby

Bäckby är statsdelen i Västerås som under 1960 och 1970-talet byggdes som en del av miljonprogrammet. Sedan en tid tillbaka har Västerås stad satsat på att utveckla och omvandla stadsdelen. Förändringen kommer innebära fler bostäder, en ny huvudgata, fotbolls- och aktivitetsplan och nya lokaler för service och handel. Stadsdelen blommar med andra ord och vi har träffat Mahmood Ul Hassan och Waqar Rana som nyligen öppnat sin restaurang Sagar i Bäckby. De berättar om konceptet och vad som gjorde Västerås och Bäckby till deras nästa destination.

”Ett naturligt kliv”

– Sedan en tid tillbaka har vi drivit Sagar, som betyder havet, i Enköping och har märkt ett stort intresse för indisk och pakistansk mat. Vi har alltid haft en plan om att expandera till fler städer och Västerås kändes som ett naturligt kliv. Det finns ett fåtal restauranger med det indiska och pakistanska köket, speciellt ute på Bäckby. Vi kände att det gav oss ett utrymme att introducera gäster för vår mat, men också introducera staden till maten vi älskar, förklarar Mahmood.  Ja och vi har även planer på att expandera till Stockholm och Örebro inom kort, fortsätter Wagar.

Kryddor som väcker smaklökarna 

– Det som är speciellt med indisk och pakistansk mat är kryddorna. Det indiska köket använder vete, ris, olika linser som bas till protein. De vanligaste kryddorna är curry, chilipeppar, svartpeppar och även en del färska kryddor som koriander och ingefära. Det finns även en del sötare kryddor som komplement som exempelvis kardemumma och kanel. Precis som det indiska köket skiljer sig åt geografiskt gör även det pakistanska köket. Det pakistanska köket har dock stora influenser från Indien som är grannland. Men det är vanligt att det finns mycket grönsaker och bönor i de rätterna, finns även influenser från Turkiet. Kryddorna är som sagt väldigt liknande det indiska köket: chilipulver, vitlök, paprikapulver, kumminfrön, lagerblad, saffran och nejlika exempelvis, förklarar Wagar.

Sagar Västerås

– Ja det som är unikt med maträtterna är att det är otroligt mycket smaker. Det är ingen ”tråkig” mat, oavsett om du gillar hetta eller inte så finns det väldigt mycket smaker i maten. Många tror också att maten måste vara stark, men det behöver den inte vara. Vi gör våra egna kryddblandningar och ser till att ha alternativ för våra gäster som gillar lite starkare smaker. Dock är det viktigaste alltid att basen smakar som äkta indisk och persisk mat, fortsätter Mahmood.

Det här hittar du på menyn

– På menyn hittar man något för alla skulle vi nog säga. Det finns de klassiska indiska och pakistanska rätterna och sedan finns det de man kanske inte hört om. Vi har även ett bra utbud av vegetariska och veganska rätter utöver de klassiska rätterna med kött, kyckling och fisk och räkor. Självklart har vi även klassiska desserter och traditionella drycker. Det finns även en barnmeny och vad vore en indisk och pakistansk restaurang utan naan bröd, säger de tillsammans och skrattar.

Respons från gäster och hett tips från menyn

– Vi är så otroligt glada för den responsen vi fått från gäster vår första vecka i Västerås och Bäckby. Gästerna är så glada över att få uppleva vår mat och har gett oss fina ord och det är vi väldigt tacksamma för.  Några av våra favoriter är lammrätterna lamm khari och lamm sizlar. Lamm khari är en av våra starkare rätter och innehåller lammstek tillagad med färska tomater, paprika, mynta och koriander. Sedan har vi lamm sizlar som är en mer klassisk smak där vi har marinerad lammfilé i yoghurt med traditionell tandoori masala. Vi ser fram emot att träffa fler av våra gäster och introducera de till vår mat, säger de avslutningsvis.

Adress: Gjutjärnsgatan 2a, Västerås 

 

bäckby västerås
sagar
sagar västerås
indisk mat
pakistansk mat
bäckby