GÅ TILLBAKA

Runes Café – Ett av Västerås äldsta caféer

4 år sedan
Runes Café – Ett av Västerås äldsta caféer

Söker du efter bageri som har ett unikt utbud av färskt bröd och underbara bakelser? Vi har träffat Amjed Kamal, stjärnan bakom Runes Café som berättat allt om konceptet och de unika skapelserna.

Konceptet – svenskt bageri med känsla av Mellanöstern 

– Runes café är ett gammalt och anrikt café som funnits sedan 40-talet. Vi tog över i september 2019 men på grund av pandemin fick vi pausa planerna vi hade. Vi har lagt fokus på nybakat färskt bröd och på hembakade bakelser som är tillverkade här hos oss. Hos oss ska alla trivas och känna sig som hemma. Vi försöker verkligen utveckla oss så mycket vi kan, och vi vill bidra med något nytt som man bara måste smaka. Något man inte sett hittills i stan, det är utbudet på Runes Café, berättar Amjed.  

“Nu får jag inte gå miste om chansen igen”

– Jag har bott i det här området sedan 2005, så jag har gått förbi här i många år. Jag tycker att det är ett perfekt område för ett café. 2007 hörde jag att de som ägde det hade sålt stället, och jag ångrade mig enormt för att jag inte hade hört mig för så att jag kunde köpa stället. En tid senare såg jag en annons att lokalen var till salu igen, och då kände jag att nu får jag inte gå miste om chansen igen. Min dröm har varit här från början, även fast jag ägt andra ställen, säger Amjed. 

Renovering och nystart 

– När jag först tog över hade jag inte så mycket tid över. Beslutet kom plötsligt att jag skulle ta över. Vi började med att renovera och vi har investerat otroligt mycket i lokalen. Tyvärr så kom pandemin just nu vi hade planer på en premiär, vilket såklart var förkrossande. Vi pausade planerna då och har nu mjukstartat med unika bröd och bakelser. Större planer, med mer personal, innebär en större risk i tider som dessa. Men detta är bara början. Vi har stora framtidsplaner och vi ser så fram emot att låta våra kunder upptäcka något alldeles nytt. Vi har även unika tårtor vid beställning, och allting görs i vårt egna bageri. Detta är verkligen tårtor för de som vill unna sig riktiga konstverk gjorda med mycket kärlek och omsorg vid speciella tillfällen, berättar Amjed med ett stort leende. 

Frukostbuffé och framtidsplaner 

– Just nu serverar vi mackor till frukost, på ett traditionellt vis. Man kan välja mellan rågbröd, tekakor eller baguette. Köttbullar, leverpastej, ost och skinksmörgåsar och sådana klassiker. Till framtiden kommer vi ha en frukostbuffé, men just nu vill vi först etablera oss bland kunder som vill ha bröd och mackor till frukost. Därefter kommer vi satsa på att utveckla konceptet. Allt kommer vara till förmånliga priser så klart, det ska vara tillgängligt för alla. Därefter är planen att börja köra med falafel tallrikar, kycklingspett och sådana tillskott. Vi har ett enkelt koncept kan man säga. Men allt tar tid, så vi tar en sak i taget, tillägger Amjed. 

“Om det inte är en favorit så finns det inte på vår meny”

– Allting är väldigt gott, jag lovar, så det är svårt att välja en favorit att rekommendera! När jag själv kom hit ville jag äta skagenröra, men jag kan verkligen rekommendera allt som vi säljer. Det är svårt att välja en favorit, och om det inte är en favorit så finns det inte på vår meny, berättar Amjed avslutningsvis och utbrister i skratt. 

Runes Café
På Runes Café erbjuds gästerna frukostsmörgåsar från 08.00 till 10.00. Resterande tid till klockan 18.00 serveras det snabblunch som innehåller varma/kalla mackor. Det serveras även hemgjorda bakelser, sallader, dryck mm. 

Adress: Emausgatan 29, Västerås

*Intervju från augusti 2020. 

Bageri