GÅ TILLBAKA

Receptet du inte får missa: Guestro semlor

ett år sedan
Receptet du inte får missa: Guestro semlor

Semlornas tid är här och det har tillkommit en hel del galna trender.Vi valde helt enkelt att följa vågen – varför inte göra vår alldeles egna semla?

Denna semla är något för dig som inte gillar mandelmassan. Vår semla innehåller hallongrädde och vitchokladfyllning.

Såhär gör du egna Guestro semlor

Recept för vetedeg
  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)

Vi tipsar även att man kan ha i kardemumma om man önskar!

Tillvägagångssätt

Vi smälte matfettet i micron och tillsatte mjölken och torrjästen. Det går bra att använda både torrjäst och vanlig jäst. Därefter hade vi i ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl. Med hjälp av en bakmaskin blandade vi smeten tills det började släppa i kanterna. Därefter lät vi den jäsa i 30 min.

Efter jäsningen arbetade vi med degen och gjorde tio lika stora släta bullar. Sätt då samtidigt ugnen på 200 grader. Tänk på att inte ha några veck eller ojämnheten på bullen då den inte blir lika jämn och fin efter gräddningen. När det var gjort jäste bullarna i ytterligare 20 minuter.

Efter jäsningen penslade vi dem med uppvispat ägg och gräddade bullarna i tio minuter.

Hallongrädden och fyllning

Under tiden vispade vi grädde och tinade hallon. Häll i lite extra socker i grädden för att möta de syrliga hallonen. Tänk även på att inte låta hallonen bli för varma för att de ska kunna blandas bra med grädden. När detta är blandat la vi det i en spritspåse med en sprits längst ut.

Vi gjorde även chokladmoussen under denna tid. Då smälte vi den vita chokladen i ett vattenbad, vispade grädde och ägg. Detta vispas sedan ihop till en jämn smet.

När bullarna har svalnat lite skar vi dem i två och gröpte ur lite av innehållet med en gaffel. Spara det ni gröper ur i en skål. Blanda sedan det med den vita chokladmoussen. Lägg smeten i de urgröpta semmelbottnarna. Spritsa sedan grädden på botten. Ta därefter locken och skär de i trianglar och lägg på.

Dekoration – pricken över i

För dekorationen med florsocker kan du göra en stencil med t.ex en bokstav eller symbol och skriva ut och klippa till. Håll i pappret och pudra med florsocker över. Tips är att lägga florsockret i en te-sil eftersom pudret koncentreras mer på semlan.

Tadaa! Nu är semlorna klara! Hoppas ni njuter.

Semlor
semla recept