GÅ TILLBAKA

Vad är skillnaden mellan eleganta och fruktiga viner?

2 år sedan
Vad är skillnaden mellan eleganta och fruktiga viner?

Guestros smak- och vinskola med Patric Anderson, sommelier och ägare bakom verksamheterna i Officershuset,  berättar den här veckan om skillnaden mellan eleganta och fruktiga viner. 

Skillnaden mellan eleganta och fruktiga viner

– Kortfattat förklarat så är skillnaden mellan dessa sötma. Alla viner innehåller frukt, men om syran är påtaglig, så tonas frukten ner och figurerar i bakgrunden. Sötma kan dels komma från att det är lite restsocker kvar i vinet, men framför allt att vinet innehåller mycket alkohol. Alkoholen i vinet upplevs sött. Så ett helt torrt vin utan socker kan ändå upplevas fylligt, fruktigt, nästan sött – men då ligger vanligen procenten på minst 14 och kanske mer. Ett elegant vin känns tunnare i munnen, har ofta lägre alkohol och lite stramare syra, förklarar Patric.

“Här blir det tekniskt”

– Det är främst de röda vinerna man benämner fylliga. Vita viner kan visserligen innehålla ganska mycket alkohol, men de känns ändå sällan fylliga. I de vita vinerna är det mer vinmakningen som spelar in. Här blir det tekniskt med termer som tid på jästfällning, omrörning av jästen, malolaktisk jäsning och annat kryptiskt. De flesta vita viner är eleganta. Nästa steg skulle kanske vara ”fruktiga” där syran inte är så skarp. Att kalla ett vitt vin ”fylligt” är att ta i, men en riktigt svulstig Chardonnay kan ibland kännas mycket stor i munnen. Men då kostar den också ganska många hundralappar, säger Patric fortsättningsvis.

När ska man dricka vilket vin?

– Tänk logiskt så blir det bra. Lättare rätter, lättare viner (eleganta). Tunga rätter, fylliga viner. Exempel på lätt rätt är ungsbakad torsk, kokt potatis och citronsås. Välj lätt vitt vin med hög syra. Exempel på tung rätt är kryddig köttgryta med rotfrukter och potatisgratäng med Västerbottenost. Välj fylligt vin med mycket smak. Helt enkelt för att vinet ska matcha maten och förhöja upplevelsen. Ska man bara dricka vinet som det är utan mat är det fritt fram. Då finns ingen risk att maten (eller vinet) tar över, avslutar Patric med.

vin
Patric Anderson
sommelier
fruktiga viner
eleganta viner
skillnaden på viner