GÅ TILLBAKA

Allt om öppningen och historien bakom Pasta Fresca

4 år sedan
Allt om öppningen och historien bakom Pasta Fresca

I samband med Saluhallen Slakteriets utökning av restauranger inne i hallen är Pasta Fresca en av de nya tillskotten. Vi har pratat med grundarna Patrik Andersson och Kardå Talani om konceptet, idéerna och nyfikenheten bakom att våga sjösätta en idé för att se om den kommer ro i hamn. Samtalet med Kardå och Patrik gav oss en insikt i drivkrafterna bakom det entreprenörskap som krävs för att våga tro på sin idé och satsa på den. Det är två otroligt drivna personer som ödmjukt beskriver sin resa i processen att starta och driva sin första restaurang. Det är en lång vänskap mellan två personer som nu realiserar sin passion för mat och snart når de sin första milstolpe vilket är öppningen av Pasta Fresca den 11 februari 2020.

Norge, Milles Grill och en petig matälskare

– Jag har restaurangerfarenhet och har gått i skolan i Wennströmska, en treårig utbildning. Sedan har jag jobbat lite i Norge och har också flippat lite burgare på Milles Grill en gång i tiden, säger Patrik och skrattar.

– Jag har inte någon bakgrund från restaurangbranschen men jag gillar att äta mat och laga den, säger Kardå och skrattar. Jag har alltid haft ett väldigt stort intresse för mat och har alltid varit lite petig. Att vara petig innebär inte att jag är svår med maten, snarare att jag är en perfektionist och gillar att skapa och njuta av rätter som är välkomponerade. Det är något som driver min matlagning, fortsätter Kardå.

En lång vänskap, drömmar och visioner som förverkligas

– För mig betyder det är projektet mycket. När jag precis hade slutat skolan var mina första erfarenheter av yrket ganska dåliga vilket resulterade i att jag började göra något helt annat. Nu har jag en enorm längtan till att komma tillbaka till köket och göra något själv från grunden. Vi har alltid bollat mat mellan varandra då vi är grannar, säger Patrik och skrattar. Vi är vänner sedan 13-14 år tillbaka men när vi blev grannar började vi förstå att vi har ett gemensamt intresse för mat och då började vi drömma. Vi har försökt få tag på en plats i Saluhallen i många år och nu är vi äntligen här, fortsätter Patrik med ett leende.

– Just den ytan vi har idag i Saluhallen har vi haft ögonen på i många år – och idag står vi här! Vi satt här i Saluhallen en gång och pratade om hur den här ytan skulle vara perfekt för ett pastaställe. Vi kontaktade Greger Johansson som är Saluhallen Slakteriets projektledare och efter några vändor av samtal under åren kontaktade han oss och sa “grabbar om ni fortfarande är intresserade så finns ytan tillgänglig” och vi sa ja direkt, säger Kardå stolt.

“En form av självförverkligande”

– För mig betyder det här en form av självförverkligande. Att ha en idé och ta den från idéstadiet till att faktiskt sjösätta den, oavsett hur det går för det vet man ju aldrig, men att ha modet till att våga tro på sig själv och idéen tillräckligt mycket för att testa. Jag sa till Patrik igår när vi kämpade med all köksutrustning “livet är för kort för att inte ta risker”, säger Kardå och skrattar, och så är det ju! Man vet aldrig om något kommer funka om man inte testar, och det är nyfikenheten som driver en att ta reda på svaret.

Ett kulinariskt verk att göras rättvisa

– Vårt koncept är kort och gott färsk pasta! Vi tillreder vår pasta från grunden och fokuserar på det italienska köket. Varför vi valt just färsk pasta är för att vi tycker om pasta men också för att vi märkt att det finns en stor efterfrågan för just denna typ av pasta. Det är ett kulinariskt verk att arbeta med färsk pasta och det vill vi göra rättvisa och bevisa med Pasta Fresca, säger Patrik.

pasta fresca västerås

“Det är sällan man kan uppleva den känslan”

– Jag älskar vår högrevspasta, mästaren bakom den rätten sitter ju här, säger Patrik och skrattar och pekar på Kardå. Jag är inte mästaren, säger Kardå med ett leende, det är faktiskt mina svärföräldrar. Högrevspastan är ett långkok, man känner att det är tid och kärlek bakom den rätten. Den kokar runt sex timmar och är inget vi bara slängt ihop. I smakerna känner man att det är tid, engagemang och fantastiska råvaror som ligger bakom rätten. Jag känner att det är sällan man kan uppleva den känslan, att det finns ett sånt djup i rätter, därför är det extra viktigt för oss, säger Kardå.

Genuin italiensk mat i en trevlig atmosfär

– Vi hoppas gästerna kommer uppleva genuin italiensk mat i en trevlig atmosfär, säger Kardå. Det kommer vara ett hantverk också framförallt, fyller Patrik i. Man kan också lära sig ett och annat om pasta när man är hos oss, man kanske har frågor som vi gärna besvarar. Vi vill att våra gäster ska känna en närhet inte bara till matlagningen genom att ha uppsikt över köket, men också en personlig kontakt med oss som arbetar här. Det blir en väldigt kulinarisk atmosfär och det är inte så jättevanligt att få den insikten i hur pasta görs vilket jag tycker är väldigt intressant. Vi själva var lyriska första gången vi såg hur pasta tillverkades, säger Kardå och Patrik nickar instämmande.

Menyn, interiören och Saluhallen Slakteriets inflytande

– Vi har försökt hålla det enkelt! Vi erbjuder sex pastarätter och tre antipasti som detta fall även kan ses som en variant av italiensk fast food. Det är tre friterade rätter och vi tycker det passar bra med konceptet i Saluhallen. Vi vill introducera västeråsare till genuin italiensk mat, säger Kardå.

– Varför vi gillar det italienska köket, är för att det inte är översofistikerad mat, den är opretentiös, väldigt rustik och kräver sitt förarbete. Högrevsgrytan vi nämnde är ett exempel på detta. Även pastan! Där har vi många faktorer som spelar in allt ifrån luftfuktigheten, rätt ägg, rätt mjölsorter osv. Vi har fått experimentera oss fram med olika förhållanden mellan mjöl som vi har exempelvis, säger Kardå och Patrik och kollar på varandra och skrattar åt experiment som misslyckades. Men nu har vi hittat den perfekta texturen och längtar efter att erbjuda det!

pasta fresca västerås

– Interiören är handplockad, det är inget vi bara slängt ihop utan allt är noga utvalt. Vi hade en tydlig idé om vad vi ville från början och har förhållit oss till det industriella i Saluhallen Slakteriet. Vi har valt material som betong och andra eroderade material och samtidigt som vi hållt det modernt givetvis, säger Patrik och Kardå.

Spänning och nervositet inför öppningen den 11 februari

– Det känns otroligt nervöst inför öppning! Det är upp till bevis nu och det är mycket som hänt de senaste veckorna när allt börjar falla på plats och man inser att vi snart är i mål. Vi har gjort så mycket, lagt ner mycket tid och själ och hoppas på ett gott mottagande bland västeråsarna, säger Patrik och ler.

– Det är en enorm uppladdning inför öppningen. Vi tänkte att vi ska starta en liten, mysig pastarestaurang men det man kanske inte förstår är att det är fortfarande ett kök som ska byggas upp. Alltså ett restaurangkök, som lika gärna kan användas för en stor restaurang! En meny ska sättas, smakas! Köksutrustning ska testas, säger Kardå och skrattar. Det är otroligt mycket jobb som läggs ned, kanske mer än vad man trodde och det är nu när allt närmar sig öppning som vi kan se, och ta på, allt hårt jobb vi lagt ner. Man blir stolt och glad, och som Patrik säger man hoppas att västeråsarna välkomnar oss och vill njuta av vår fantastiska mat tillsammans med oss. Att de vill vara en del av vår resa och förverkligandet av vår dröm, säger Kardå avslutningsvis med ett leende.

 

Öppning: Tisdag 11 februari 2020 
Adress: Slakterigatan 6-10, Västerås 

Saluhallen Slakteriet
pasta
Pasta Västerås
patrik andersson
kardå talani
pasta fresca
pasta fresca västerås
färsk pasta