GÅ TILLBAKA

Nyöppning: Sidewalk Sandwiches Västerås

3 år sedan
Nyöppning: Sidewalk Sandwiches Västerås
Fotograf: Alexander Dinamarca


Den 5 februari är det äntligen dags för Sidewalk Sandwiches Västerås premiär. Hos Sidewalk Sandwiches Västerås lovas vi en matupplevelse med en grund från USA men som även tar med smaker från hela världen. Inspirationen kommer mycket från New York och Brooklyn men även smak och utseende från Sverige och Norden. Vi har träffat Linus Lööw som berättar allt om konceptet och vad vi finner vi menyn. Detta vill du inte missa!

Konceptet – Fusion mellan restaurang och snabbmat

– Idén bakom Sidewalk Sandwiches Västerås är att det ska vara en snabbmatsrestaurang med fokus av mackor av väldigt hög kvalitet. Vi arbetar därför bara med lokala leverantörer och råvaror. Vi har en kort och enkelt meny, för att kunna fokusera just på den höga kvaliteten. Vi tar det bästa från två världar så att säga. Vi tar det bästa från restaurangvärlden, smakerna och kvaliteten, och det bästa från snabbmat världen. Det är då främst servicen vi syftar på. Enkelheten i att snabbt få riktigt god mat oavsett om du tar med dig maten eller äter på plats, berättar Linus.

Satsningen på hållbart och lokalt 

Hållbarhet är bland det viktigaste för oss på Sidewalk Sandwiches Västerås. Vi jobbar både miljövänligt och stöttar lokala företag genom att enbart använda lokala leverantörer och svensk producerad mat. Vi tror på att vi tjänar mer på att ge våra gäster en bra och prisvärd produkt istället för att endast köpa de billigaste alternativen. Hos oss har lokala västeråsföretag företräde. För att nämna några så har vi kött från Carlström.  Vi ett fantastiskt nyöppnat bageri som gör bröd åt oss, som heter Bread and Sweets by Jennie. Vi tar in alkoholfri öl från Coppersmith. Till våra huvudingredienser har vi alltså bara mindre lokala företag, vilket är en viktigt del för oss, säger Linus. 

Foto till vänster: sidewalksandwiches.com. Foto till höger: Inspirationsbild.

Mannen bakom konceptet 

– Jag har arbetat lite inom cafe tidigare, men aldrig som kock faktiskt. Men jag har alltid haft ett brinnande intresse för mat och det finns nog inget jag inte är öppen för att äta. När jag startade så tog jag in en väldigt duktig kock som nu är i Stockholm Pontus Snösjö, som arbetat på väldigt fina restauranger. Med honom tog jag fram en meny, och när vi nu kommit fram till slutresultatet så känner jag mig otroligt peppad på att få börja skapa det vi byggt fram under så lång tid. Vi kommer även ha en kock på plats, det är min bror faktiskt Daniel Lööw.

Från Kalifornien till Västerås 

– Jag bodde i USA i Kalifornien för några år sedan där jag studerade, och åt då alltid på typiska amerikanska ställen. Jag hade familjen på besök en gång, och tog med de till ett riktigt genuint, slitet hak. Absolut inget turistigt och de blev till och med lite avskräckta, men i själva verket så är det ett otroligt populärt ställe. Vi beställde in en bringa med sås, vilket vi också har på vår menyn, och trots att det var så enkelt så var det fantastiskt gott. Där föddes idén att vi borde ha något sådant i Sverige. Enkelt, men fantastisk gott. Det är gott, vällagat, och något mellan en sallad och en pizza, lagom nyttigt så att säga, säger Linus. 

Foto till vänster: Alexander Dinamarca.

Menyn med något för alla 

– På Sidewalk Sandwiches Västerås har vi fyra mackor i grunden, där vi erbjuder något för alla. Det är två olika köttmackor. En på fläskkarre och en på nötkött. Vi har en kyckling och så har vi såklart en helvegansk macka. Vad gäller den veganska så gör vi exempelvis vår egen majonnäs utan ägg här hos oss. Detta är starten, men sedan kommer vi arbeta med mackor utefter säsong. Allt beror på vilken råvara det är säsong för, och det beror såklart även på våra leverantörer. Då frågar vi vilken råvara är bäst för er nu, och så utgår vi ifrån det. Dessutom så kommer vi köra lite roliga samarbeten, där exempelvis våra leverantörer eller samarbetspartners kan presentera sina ideér och skapa en macka, berättar Linus. 

– Sidewalk Sandwiches Västerås är ett alternativ som vi ser saknas i Sverige. Mackor med långkok, kött som tillagats i 12 timmar, bröd som gjorts på ett lokalt bageri utan stora mängder socker och tillsatser. Smakerna finns, priserna är bra och det går snabbt. Det är som jag sa så vi kombinerar de två världarna, fortsätter han. 

Industriell känsla på slakteriområdet

– Vi räknar på ungefär 25 sittplatser inne och ytterligare 20 ute när det blir dags för uteservering. Vad gäller miljön så har vi inspirerats av Brooklyn och New York, men även det som speglas här inne på slakteriområdet. Tegelbyggnaderna och kakel från 30-talet. När vi fick lokalen så ville vi inte göra om så mycket, utan vi ville behålla den industriella känslan som fanns. Just slakteriområdet har ju en vision om att alla här står för att servera riktig kvalité. Det här ska bli ett riktigt matområde där alla serverar riktigt bra matprodukter, och det vill vi vara delaktiga i. Såklart är vi våra egna ändå, och därför passar en lokal inom slakteriområdet perfekt. 

Premiär:
5 februari 11:00!

Var:
Slakterigatan 10, Västerås.

Öppettider.
Tisdag – fredag: 11:00 – 18:00
Lördag – söndag: 12:00 – 16:00.

Nyöppnat i Västerås