GÅ TILLBAKA

Ny bar i stan: Hermanas Västerås med systrarna Niva

6 år sedan
Ny bar i stan: Hermanas Västerås med systrarna Niva

Västerås optimala sommarställe oavsett årstid har anlänt – Hermanas Västerås. Detta koncept har tagits fram av systrarna Therese och Josefin Niva som lagt mycket eftertanke och sina själar i denna bar.

Therese Niva & Josefin Niva Hermanas Västerås
Från vänster: Therese och Josefin Niva.

Hur började resan inom restaurang?

Systrarna Niva har båda haft en lång resa inom restaurangbranschen. Josefin kom in i branschen genom extrajobb som 13-åring. Ända sedan dess har hennes liv pendlat mellan jobb inom restaurang, café och bar där hon på gymnasiet läste inriktning restaurang.

– Jag valde en annan bana i början av mitt yrkesliv. Som utbildad dansare från Balettakademien i Stockholm så dansade vi i många krogshower. När jag sedan slutade dansa flyttade jag väldigt spontant ner till Göteborg och fick jobb på stadens äldsta krog. Där var jag ett tag innan jag flyttade hem hit igen och började jobba i restaurangbranschen här tillsammans med Josefin berättar Therese.

Idéen för Hermanas Västerås kom till liv för tio år sedan

– Vi har länge tänkt på att starta ett eget ställe, där vi får bestämma själva och ta ut på svängarna. Något som skiljer sig från mängden och visar en del av oss själva. En dröm som vi haft sedan tio år tillbaka har varit att öppna en bar med inspiration från Karibien, Mexico och Sydamerika. Konceptet Hermanas är en tolkning av maten, kulturen och miljön från länderna. I kombination med en bit av oss själva. Denna dröm har nu blivit till verklighet genom vår egna bar säger Josefin.

‘’När vi blundar och tänker tillbaka på resorna vi gjort, då ser vi Hermanas vilket är det vi vill förmedla till gästerna’’

Sydamerikanska influenser i maten

– Vi älskar maten från de sydamerikanska länderna. Man kan göra många olika kombinationer och vi kommer att ha mat som passar alla påpekar Therese.

Hermanas_Västerås_Mat_meny
In action med test av maträtter. Foto: Från Hermanas egna Instagram.
Handgjort i fokus

Systrarna Niva kommer ifrån en kreativ familj. Möbler, väggar och bardisken har de själva tagit fram med hjälp från familjen. Dessutom är Therese själv konstnär vilket är något som hon haft som hobby. Nu har hon applicerat sin talang på väggarna på Hermanas.

– Jag lyssnar på schysst musik och bilder som inspiration till målningarna på väggarna. Detta är något som vuxit fram längs resans gång med bygget i baren berättar Therese.

Totempole som Therese själv målat. Foto: Från Hermanas Instagram.
Varför Hermanas?

Att komma på namn till företag brukar inte vara en enkel match. Men för systrarna Niva klickade det direkt.  

– Jag var ute på en promenad för att spåna på namn. I och med att vi skulle driva en bar som var inspirerad av Sydamerika och drivas av två systrar, var namnet Hermanas en självklarhet för oss. Det var vårt namn! utbrister Josefin.

Hermanas Västerås Logotyp.
Symbolen för Hermanas i Västerås. Foto: Från Hermanas Instagram.
En bar utan menyer

– Vi har inga tryckta menyer, utan den förändrar sig beroende på vad vi vill servera. Drinklistan kommer även den vara tom, då vi hellre roterar mellan olika drinkar och idéer som vi får. Baren kommer vara inriktad mot tequila och rom, berättar Josefin.

På Hermanas i Västerås kommer du få uppleva något nytt efter varje besök. Här serveras du tacos i olika kombinationer som du kan avnjuta i en skön atmosfär och en personal som får dig att alltid lämna baren med ett leende.

“Vi gör tvärtemot vad andra gör vilket gör vårt koncept oslagbart avslutar Therese”

 

Hermanas
Mexikansk Bar Västerås
Bar Västerås
Hermanas Västerås
Therese Niva
Systrarna Niva
Josefin Niva
Mexikanskt Västerås
Intervju med Therese och Josefin Niva