GÅ TILLBAKA

Det viktigaste att tänka på när man lagar vegetarisk mat

2 år sedan
Det viktigaste att tänka på när man lagar vegetarisk mat

Den här veckan skriver Christoffer Magnusson Domeij om vegetarisk och vegansk mat. Ska du börja med lite nya vanor nu när året precis börjat? Då har du kommit rätt. Vad är det viktigaste att tänka på när du tillagar vegetarisk mat? Och vad tycker Christoffer om det vegetariska utbudet? Han berättar allt nedan. 

Ett vanligt misstag många faller för 

– Viktigaste att tänka på när man lagar vegetarisk mat är att den är näringsrik och god, precis som med all annan mat. Men ett vanligt misstag många (kockar) gör är att man glömmer bort proteinkällan. Såsom baljväxter, bönor, ärtor etc. Normalt sett när man går ut på restaurang och beställer vegetariskt så får personen i fråga en varmrätt där man lyft bort köttet eller fisken och lagt på lite mer grönsaker. Det börjar bli bättre och bättre för vegetarianer att gå på restaurang jämfört med bara för några år sedan. Till och med veganska alternativ blir bättre, inleder Christoffer.

– Men jag tror att kockar måste ändra sitt synsätt på vegetarianer och veganer. Inte bara se det som jobbiga typer som ska krångla till det. Fördjupa sig i vegetarisk och vegansk mat och lära sig nya saker, fortsätter Christoffer.  

“För att jorden ska ha en chans att återhämta sig” 

– Vi alla måste äta mer grönt och mindre animaliska produkter för att jorden ska ha en chans att återhämta sig. Sen finns det andra skäl att äta vegetarisk kost och det är hälsan. Att äta massor av kött, fågel, fisk är inte det bästa för kroppen även fast det är riktigt gott, förklarar Christoffer. 

– Jag själv försöker äta så mycket växtbaserat som möjligt till vardags och sen äta animaliska produkter när jag går på restaurang eller är bortbjuden. När jag skriver menyer då utgår jag alltid från grönsaker sen kan det hända att jag lägger till fisk, fågel eller kött men inte bara för att, säger Christoffer. 

– Det är inte alltid lätt, och allra helst inte som kock, att säga att man vill äta vegetariskt. Man får kommentarer och gliringar, men det ligger mest hos dem som säger något för de själva inte kan tänka sig att ändra på sig och sina uppfattningar, avslutar Christoffer med.

 

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

The Nutmeg House
Vegansk mat
vegan
vegetarisk mat
vegetarian