GÅ TILLBAKA

Hur skapar man ett recept?

ett år sedan
Hur skapar man ett recept?

 Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House och Magpie, med sig av recept. Hur bygger en recept? Vad är det svåraste receptet han följt? Och hur är det egentligen med recept under mattävlingar? Läs om det om mycket mer nedan.

Hur skapar man recept?

Jag baserar mina recept genom en kombination skulle jag säga. Det är mycket känsla och väldigt många år av erfarenhet. När man skriver recept för andra måste vara extra tydlig och inte tro att något är självklart, då det kan vara det för en själv. Det gäller att vara väldigt tydlig i instruktionerna så det blir lätt att följa. Det svåraste receptet jag själv följt är nog ett bakverk av något slag. Desserter är oftast svårare att följa och detta minns jag var väldigt invecklat och det gäller att vara precis för att det ska lyckas. 

Har man recept när man tävlar i mat? 

Vi hade recept till en del saker men annars var mycket på känsla och en massa övande. Jag började tävla runt 2007 med Stockholm Culinary Team det var ett helt nytt lag med nya medlemmar och coacher. Det började med att man fick skicka en ansökan och med CV och referenser. Så du måste ju kunna en del för att bli antagen, därför går det mycket på känsla. Till en början så hade vi ingen koll på hur vi skulle ens tänka kring dessa tävlingar, men det reder sig med tiden. Vi låg i träning 1,5-2år innan tävlingarna om allt var ideellt. Många timmar i köket för att sedan skrota grundidérna och börja om från början igen men det gav resultat i slutändan. Jag har vunnit silver i OS 2008, VM-Guld 2010 och OS-Guld 2012.

Använder man recept som kock i restauranger?

Oftast så lagar man upp rätterna tillsammans och sen skriver man recept om det behövs. ”Kocksättet” att skriva recept på är nog så att man inte skriver ner mängd salt och peppar då det alltid ter sig olika. Oftast så är det recept på dessert och bakverk som behövs då man inte kan höfta på samma sett. Men sedan finns det ju recepten man kan i sömnen och inte behöver något stöd för alls. Mitt är till exempel Wallenbergare, jag har nog gjort tusentals smetar! 

Favoritrecept för en efterrätt?

Smulpaj med rabarber skulle det nog vara. En fräsch och enkel efterrätt som alltid går hem! 

ca 500g rabarber
3dl mjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 dl socker
125 g smör skuret i bitar
1 krm salt 

Smula ihop med fingrarna till en smulig massa. Skär rabarber i bitar blanda med 1 dl florsocker, 1 tsk vaniljpulver och 1 msk maizenamjöl. Lägg allt i en form. Täck med smulorna och baka i 20-25 min på 200grader. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

 

Matlagning
The Nutmeg House
Recept
Västerås The Nutmeg House