GÅ TILLBAKA

Maria Therese – Ett koncept utanför ramarna

4 år sedan
Maria Therese – Ett koncept utanför ramarna

Västeråsaren Therese Linder har haft drömmen om att öppna ett café sedan 20 årsåldern. När hon för två år sedan skulle skulle börja studera men fick förhinder började hon istället med caféverksamhet. VLT uppmärksammade detta och frågade “men när har du öppet då?” varpå svaret spontant blev “vi säger väl varje fredag?” När mannen sedan kom hem och förstod att det blev var dags för café varje fredag, då var det bara att kavla upp ärmarna och göra sig redo. Det blev startskottet för vad som idag heter Maria Therese – Ett litet bageri på Kungsgatan 2, som äntligen öppnar den 13 februari. Lär känna den familjära och innovativa Therese Linder och bageriets koncept i denna intervju. 

“Jobbar utanför ramarna konstant” 

– Jag är en positiv tjej som tycker om att göra mycket grejer, jag tycker om att möta människor. Jag är fru till min man Marc och sedan har jag tre barn. Och jag har en enorm passion för att baka! Konceptet bygger på att jag har ett så stort allergiutbud. Jag är inte heller den traditionella bagerskan som har en utbildning och kan göra alla svåra franska desserter, men då gör jag inte det utan fokuserar på det jag gillar och kan och framförallt vet att folk runtom mig har uppskattat så länge. Jag vet ju inte ramarna som en klassisk bagare kanske använder sig av så jag jobbar utanför ramarna konstant vilket är det som gör detta så otroligt roligt, att jag skapar min egna lekplats på något sätt. Att jag ger mig själv utrymme att våga testa nya saker och har därför innovativa twister på klassiker i mitt utbud skulle jag väl säga, förklarar Therese. 

@mariathereseettlitetbageri, Instagram

Familjekänsla, spel och butik  

– Familjen betyder väldigt mycket för mig och jag vill att människor ska känna att jag är en person i deras vardag som går att nå, att gäster som kommer hit kan bli nya vänner med varandra och med mig. Därför är den familjekänslan enormt viktig för mig, att det liksom genomsyrar hela konceptet och stämningen. Min egna familj är otroligt inblandad i projektet vilket jag är otroligt tacksam för och det blir en bidragande stämningshöjare på något sätt. Att allt känns lite extra speciellt! Det är familjärt och man känner att det är en trygg och välkomnande miljö där man kommer kunna spela spel, läsa en tidning och bara umgås. Och att det kommer finnas fika för alla, oavsett allergi eller preferens. Det är väldigt viktigt för mig, förklarar Therese. Produkter kommer också finnas för beställning. Det är inte heller enbart ett bageri och café utan jag har även en butiksdel jag är väldigt stolt över. Detta är produkter jag noga valt ut och produkter jag själv gillar och tycker är bra och är väldigt spänd över att kombinera dessa världar. 

Från fredagscafé till hemmabageri till Kungsgatan 2

– Tidigare har jag drivit hemmabageri. Det startade för nästan två år sedan och det var primärt för beställningar och har även haft öppet för evenemang. Responsen har varit väldigt bra och folk har verkligen uppskattat det alternativa fikat som då främst avser allergier och även vegansk kost. Gäster som verkligen tackar för att ha fyra alternativ att välja bland istället för ett vilket känns otroligt roligt att kunna bidra med på något vis. En så liten grej kan bli så uppskattad liksom och det glädjer mig otroligt mycket, förklarar Therese.

@mariathereseettlitetbageri, Instagram

Drömlokalen blir Maria Therese – Ett litet bageri 

– Lokalen har alltid varit mitt drömläge för ett bageri och café sedan länge! Det här området har bara något speciellt och där jag liksom såg den här visionen framför mig. Och då i somras går jag förbi och får syn på att denna lokal står tom och började direkt ringa runt. Jag var som en virvelstorm kan man nästan säga och jag lyckades få igenom det vilket var en enorm glädje – en dröm som besannas! Detta är de historiska kvarteren och jag gick alltid och handla här när jag var liten och jag uppfyller verkligen en barndomsdröm. Och som jag ser fram emot att dela det med Västeråsarna, säger en exalterad Therese. 

Inspiration kring sortimentet

– Jag tycker ju inte om det traditionella, men samtidigt är det ju det som går hem säger Therese och skrattar. Därför har jag valt att göra en twist på klassiker som du känner igen men kanske med andra smaker, annat sätt att servera det på och liknande. Bullarna exempelvis kommer komma i smaker du inte sett förut, så det blir ett spänningsmoment i det hela, att något ser bekant ut men upplevs som nytt. Och jag gillar att vara innovativ och upptäcka saker längs resans väg! Dessutom vill jag att det ska vara en upplevelse rent visuellt också, hur det är serverat etc. 

Barndomsdrömmen blir verklighet

– Det har varit en långtgående process och en så stark dröm som känts nästan omöjlig? Ska jag våga tro på min dröm och satsa? Det är läskigt! Så jag behövde nog lite tid att bygga upp självförtroendet för att våga tro på drömmen men också mig själv. Och därför är jag så extremt exalterad över den här resan, som kanske tycks börja nu men den har liksom funnits i mig så länge. Jag ser fram emot att få i ordning allt inför öppning nu och se den kompletta visionen. Det är så mycket att få gjort inför öppningen att jag har svårt att tänka på själva öppningsdagen, säger Therese med ett leende. Jag ser så otroligt mycket fram emot att få träffa alla människor och låta de ta en del av Maria Therese i deras vardag. Skapa fest i vardagen! Det ser jag verkligen fram emot, säger hon avslutningsvis och ler.Öppning: 13 februari 2021.
Adress: Kungsgatan 2, Västerås 

Café Maria Therese Västerås