GÅ TILLBAKA

Kopparlundens Bageri växer: Tar in delägare och planerar expansion

4 år sedan
Kopparlundens Bageri växer: Tar in delägare och planerar expansion

Kopparlundens Bageri är ett bageri som ligger många Västeråsare varmt om hjärtat. Här bakas äkta surdegsbröd och fikabröd i mängder. Något som är A och O för gänget på Kopparlundens Bageri är bra råvaror, ekologiskt tänk och det viktigaste: att baka från grunden på riktiga råvaror och utan halvfabrikat.

Doris Näckdal har ägt och drivit Kopparlundens Bageri som funnits i 13 år och har nu utökat med delägare i företaget. Kollegorna Ewa Winge, som i år tävlat och kommit tvåa i Årets Bagare 2020 de Svenska Mästerskapen för professionella bagare, och Sandra Stadin som vunnit Mack SM, kommer nu in i företaget som delägare och de berättar i denna intervju om resan dit och framförallt – resan framåt! 

Kopparlundens bageri – Ett äkta hantverk från grunden

– När surdegstrenden startade i Sverige bakade jag väldigt mycket hemma, jag tyckte att bröd i affärerna var så tråkigt. Jag tänkte att det måste finnas fler som jag som tyckte att industribröd inte smakar någonting. Och där någonstans började tanken på ett eget bageri växa. När jag hittade lokalen i Kopparlunden och startade var det mest som ett experiment. Jag ville se om jag kunde driva ett bageri och om västeråsarna ville ha ett berättar Doris i en tidigare intervju

Nystart 13 år senare 

13 år senare så kan vi med säkerhet säga att experimentet var lyckat. Nedan berättar Doris mer om beslutet att ta in delägare.

– Jag har haft bageriet i 13 år och det har vuxit något otroligt sedan start och jag kände att jag behöver någon att dela det med helt enkelt, ge det en nystart och nya möjligheter. Det är mycket olika grejer att sköta ensam och jag kände att jag ville dela på olika uppgifter och även större utvecklingsmöjligheter. Jag trivs väldigt bra med att jobba med Sandra och Ewa och de har ett fantastiskt driv, nya idéer och är otroligt härliga att jobba med. Jag har sett det som en möjlighet till att utveckla verksamheten ytterligare då vi kommer vara fler som kan komma med nya idéer, vara varandras bollplank men också att utvecklas som individer. Vi stöttar varandra väldigt bra i stort som ett kollektiv här och jag tror detta bara kommer driva oss framåt ännu mer, förklarar Doris med ett leende. 

”Kunde inte tänka mig bättre personer att göra det med” 

– Jag har jobbat här i fyra år och det känns underbart att vara delägare och jag är väldigt tacksam för möjligheten. Jag älskar den här arbetsplatsen och har sedan start känt mig väldigt trygg och glad över att vara här. Det är väldigt hårt jobb och jag kunde inte tänka mig bättre personer att göra det med. Jag lär mig och utvecklas väldigt mycket som ledare just nu och de andra aspekterna som innebär att vara delägare. Jag trivs jättebra här på Kopparlundens Bageri och ser fram emot det som väntar oss på den här nya resan tillsammans, berättar Ewa.

– Det är otroligt roligt och en väldigt smickrande gest från Doris att ge oss den här möjligheten och chansen att utvecklas som Ewa säger. Det är nog det som är det roligaste, men också mer utmanande i den här nya rollen vi tar oss an. Och vi kompletterar varandra väldigt bra vilket känns väldigt tryggt och spännande för utvecklingen framåt, säger Sandra fortsättningsvis.  

De stora framtidsplanerna

– Framtiden ser vi väldigt ljust på skulle jag säga. Vi drömmer om att utöka lokalen och bygga ut vårt bageri samt en fikadel, det skulle vara otroligt spännande, säger Doris. Vi ser fram emot att växa i takt med att Kopparlunden som stadsdel växer och ser därför att vårt mål är att bli en fikadestination, berättar Doris. 

– Ja, vi har ett väldigt bra läge för resande personer. Det är också så fint här i området och är därför en härlig destination. Man åker ju gärna på utflykt till ett ställe och med större plats kommer vi känna att vi kan erbjuda gäster en bekväm och härlig fikastund, fortsätter Sandra. 

Receptet på framgångsresan

Det är inte bara Ewa och Sandra som plockat på sig stora meriter i gänget på Kopparlundens Bageri. Tidigare kollegor och nu även nya branschkollegor Sara Fjärrstrand och Belinda King har även vunnit respekterade tävlingar. Vi undrar vad de tror som är så speciellt med Kopparlundens Bageri och förmågan att fostra så många talanger på ett och samma ställe och nedan förklarar de. 

– Det handlar mycket om att tro på det man gör, hålla fast vid konceptet och vad som är grunden. Det ska vara gjort på riktigt och ha väldigt hög kvalitet. Det är också en trevlig arbetsplats vilket gör att folk trivs och känner sig trygga med att presentera idéer eller liknande. När man kommer med idéer så får man nästan alltid prova det. Vi försöker att se till allas behov och stötta varandra i idéer och allas utveckling är ju såklart alltid viktig. Vi skapar en varm och trygg arbetsplats där det är okej att testa men också att göra om till det blir rätt, säger de. 


Från experiment till framgångssaga

– Så här tretton år efter start tycker jag att det är rätt fantastiskt att min lilla försöksverksamhet utvecklades till det här företaget. Jag tycker att jag haft väldig tur som fått med mig så drivna och kompetenta personer med på resan. Vi alla tre ser fram emot detta nya kapitel i företagets historia och är väldigt spända och motiverade inför framtiden. Och  alla entusiastiska kunder är förstås otroligt viktiga för oss. Vi får mycket uppskattning för vårt bröd och har många stamkunder. Det är det vi jobbar och lever för, avslutar Doris.

Adress: Kopparlundsvägen 7, Västerås

mack-sm
Kopparlundens bageri
Kopparlundens bageri Västerås
Doris Näckdal
Ewa Winge
Sandra Stadin