GÅ TILLBAKA

Kopparlundens bageri – Ett äkta och kärt hantverksbageri i Västerås

2 år sedan
Kopparlundens bageri – Ett äkta och kärt hantverksbageri i Västerås

*Intervju från 2018. 

KOPPARLUNDENS BAGERI
Doris Näckdal äger och driver Kopparlundens Bageri som funnits i snart 15 år. Ett bageri som ligger många västeråsare varmt om hjärtat. Här bakar man äkta surdegsbröd och fikabröd i mängder. Något som är A och O för gänget på Kopparlundens bageri är bra råvaror, ekologiskt tänk och det viktigaste: att baka från grunden på riktiga råvaror och utan halvfabrikat.

Kopparlundens bageri – Ett äkta hantverk från grunden

När surdegstrenden startade i Sverige bakade jag väldigt mycket hemma, jag tyckte att bröd i affärerna var så tråkigt. Jag tänkte att det måste finnas fler som jag som tyckte att industribröd inte smakar någonting. Och där någonstans började tanken på ett eget bageri växa, berättar Doris.

– När jag hittade lokalen i Kopparlunden och startade var det mest som ett experiment. Jag ville se om jag kunde driva ett bageri och om västeråsarna ville ha ett, förklarar Doris.

‘’Det är verkligen ett hantverk att lyckas med surdeg.‘’

Levain brödet – En storfavorit hos många

– Det bästa brödet och storfavoriten är vårt Levainbröd. Det är ett särskilt bröd som är utmanande att göra eftersom processen är speciell. Vi gör en vildjäsning med aprikoser och honung som bildar en bubblande jäsande vätska som används som jäst i brödet, den matas sedan med mjöl i flera steg. Det krävs mycket jobb för att få bröden perfekta, och när det lyckas är brödet helt underbart och vi glada och stolta, berättar Doris.

Bageriet växte i rask takt

– Responsen blev över förväntan! Jag trodde att jag skulle klara mig ensam men insåg snabbt att det var omöjligt att sköta bageri och butik samtidigt. Jag behövde anställa. Sedan dess har vi vuxit lite varje år och nu är vi runt 10 personer som jobbar här. För tre år sedan byggde vi ut, men det börjar redan kännas trångt igen, säger Doris.

 

För kunder närmare hantverket

– Det är en stor skillnad i både smak och konsistens på bröd som är hantverksmässigt bakat. Alla bröd är knådade och formade av bagarnas händer, berättar Doris.

”Det är en stor skillnad i både smak och konsistens på bröd som är hantverksmässigt bakat.”

Och oavsett vad som finns på menyn i vårt café så görs allt från grunden. Vi serverar enklare luncher, exempelvis pajer, grillmackor och våra populära surdegspizzor på onsdagar. Vi gör allt från peston i mackorna till dressingen på salladen. Att våra produkter och utbud produceras från grunden är en av huvudfaktorerna till varför kunderna väljer oss. Plus att det blir så gott, förstås, intygar Doris.

På Kopparlundens bageri hittar du Sveriges godaste macka och meriterat team

– Jag är också väldigt stolt över det fantastiska gäng som jobbar hos mig, det är häftigt att de vill jobba i mitt bageri. Alla sliter ganska hårt och jobbar hela tiden med utveckling. Något som är lite extra kul är utmärkelser som vår personal belönats med. Vår kock Sandra Lindbom vann Mack SM 2017 med sin macka ‘’Local Hero’’ based på honungsbröd, blåmögelost, toppad med friterad grönkål, picklade hallon och äppelcoleslaw. Och så har vi Sara Fjärrstrand som är med i bagerilandslaget där hon varit med och tagit hem både ett guld och ett silver i Nordiska mästerskapen, påpekar Doris.

Från vänster: Sara Fjärrstrand, Belinda King som är SM-vinnare i knäckebröd samt Sandra Lindbom.

Receptet på framgångsresan

– Så här tolv år efter start tycker jag att det är rätt fantastiskt att min lilla försöksverksamhet utvecklades till det här företaget. Jag tycker att jag haft väldig tur som fått med mig så drivna och kompetenta personer med på resan. Alla entusiastiska kunder är förstås otroligt viktig. Vi får mycket uppskattning för vårt bröd och har många stamkunder. Det är det vi jobbar och lever för, avslutar Doris.

Kopparlundens bageri

Adress

Kopparlundsvägen 7, 721 30 Västerås

 

Kopparlundens bageri
Sandra Lindbom
Kopparlundens bageri Västerås
Doris Näckdal
Doris Näckdal Västerås
Sara Fjärrstrand
Intervju med Doris Näckdal
Storyn bakom Kopparlundens bageri
Historia Kopparlundens bageri