GÅ TILLBAKA

”Mitt tips till unga kockar”

2 år sedan
”Mitt tips till unga kockar”

Den här veckan delar Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House  och nya Magpie med sig av sin syn på kockyrket och restaurangbranschen. Vad var det som drog honom till restaurangbranschen? Vad är det bästa med yrket, och vad önskar han att fler hade haft förståelse för kring yrket? Ta reda på det och mycket mer nedan. 

Början på allt 

Allt började med att jag gjorde praktik i 8:an på ett sunkigt väghotell men kockarna som jobbade där hade någon form av ambition och var villiga att lära ut. Det gjorde så att mitt intresse fångades och jag sökte senare in till restaurangprogrammet i Stockholm, på den tiden skulle man plugga i sin hemkommun men den skolan hade inte så bra rykte men jag var envis och min syokonsulent gillade mig och hjälpte mig att söka till Stockholm. 

”En känsla av ren eufori” 

De som har jobbat inom restaurangbranschen vet att tempot kan bli otroligt högt ibland, det är liksom fullt ös. Vad som gör att jag tolererar den höga stressen som uppstår är känslan av gemenskap med arbetskamrater. Att vi är så koordinerade och har en lagkänsla på hög nivå! Vinsten efter en lång och tuff dag är att man lyckats leverera tillsammans som ett lag och det är verkligen en känsla av ren eufori. Som att man nickat in det avgörande målet i en fotbollsmatch!

Nutmeg House Västerås
Foto: the_nutmeg_house på Instagram.

Känner mig aldrig fullärd 

Det som driver mig i mitt yrke är att jag aldrig känner mig fullärd! Jag vill ständigt utveckla mig och branschen är under ständig förändring vilket gör att nyfikenheten för nya utmaningar alltid finns där. Det bästa med yrket är att om du vill så kan du utvecklas hela tiden. Du kan även jobba över hela världen vilket möjliggör att du träffar väldigt mycket olika människor och kulturer. För den som är intresserad och nyfiken finns det inga begränsningar inom yrket, det gäller bara att ha viljan. 

Det som är mindre bra är att man jobbar oftast när andra är lediga. Det kan vara långa och slitsamma pass men det finns flera yrken som har den problematiken till exempel vården. 

”Det är lätt att bara säga nej” 

Jag önskar att fler hade förstått, och haft insikt kring, att det vi jobbar med är mer än bara mat. Kockyrket är inte bara att stå i ett kök fyllt av stekpannor och råvaror, det är också service, försäljning och mycket mer. Det är flera kuggar i ett stort kugghjul som behöver vara effektiva, starka och pålitliga. Det är lätt att bara säga nej till gästens önskemål när man står i köket. Utmaningen, och en del av det roliga, med yrket ligger i hur vi tillgodoser kundens önskemål och levererar rätter på en hög nivå men även en service som möter den nivån. Vi gör vårt bästa för att ge gästen en helhetsupplevelse och inte bara se till så att köttet är stekt efter preferenser. 

Nutmeg House Västerås
Foto: the_nutmeg_house på Instagram.

”Mitt tips till unga kockar” 

Mitt tips till unga kockar är att vara lyhörd, nyfiken och ödmjuk och inte tro, som jag gjorde när jag var 20 år, att jag visste det mesta… Ibland är det bra att bli äldre och visare! Ha kul på vägen och var villig att jobba hårt, men inte bli utnyttjad.

 

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

Kock
The Nutmeg House
restaurangbranschen
lärdom
erfarenhet