GÅ TILLBAKA

Kenny Kousted Hansen om resan till dessertmästaren han är idag!

5 år sedan
Kenny Kousted Hansen om resan till dessertmästaren han är idag!

Guestro har äran att presentera vår nya dessertkrönikör Kenny Kousted Hansen! I den första artikeln med honom får vi veta mer om hans bakgrund, yrkesresa och hemligheten bakom en riktigt bra dessert!

Vem är Kenny?

– Jag är en trebarnspappa från Dalarna, uppväxt strax utanför Falun med en förkärlek till desserter och bakverk. Jag har inte den klassiska bakgrunden man ser i alla matdokumentärer om barndomen hos kockar som berättar hur de sitter under bordet när föräldrarna eller mor- och farföräldrarna lagade mat eller hur man började hjälpa till tidigt hemma med bröd, bullar eller liknande, skrattar Kenny.

”Jag tyckte inte om mat som liten.”

– Jag har en diagnos som säger att jag saknar hungerkänsla och min stackars mamma fick slita sig i håret många gånger när jag var liten för att få i mig mat. Dock så bestämde jag mig att söka till restaurangskola i all ironi tack vare min äldre syster som läste till kock på Haraldsbogymnasiet i Falun, så jag antar att jag kan tacka henne för vart jag är idag, förklarar Kenny.

Vad inspirerade din passion för desserter?

Du hittar fler desserter på Kennys Instagramsida @kkousted.
– Jag arbetade på lite olika restauranger i Falun innan jag av en slump flyttade till Västerås. Och det var väl egentligen på Stadshotellet i Västerås som mitt intresse för efterrätter väcktes. När jag en stressig kväll fick kommentaren: ”Kenny du kan väl kasta ihop något sött på vad vi har i kylarna bara”, till en av våra stammisar som fyllde år. Jag var helt blank och insåg hur fruktansvärt dålig jag var på efterrätter när jag nästan bara stått på spisen med tanken om den ”perfekta köttbiten” i huvudet genom åren jag jobbat. Och där hittade jag en nytändning inom restaurang som drivit mig sedan dess. Jag började bland annat läsa alla kokböcker jag kunde hitta, letade artiklar på internet och såg på dessertrelaterade tv-program såklart.

”Det var på Stadshotellet i Västerås som mitt intresse för efterrätter väcktes.”

– Idag står jag på Nya Hattfabriken sedan 7 år tillbaka med mitt största fokus på kallkök och efterrätter. Idag anser jag att en bra dessert kan stå en stor del i hur gästen upplevt sin kväll ute då det är det sista man äter. Äter man en grym förrätt och varmrätt och avslutar med en efterrätt med lite mindre kärlek i kommer det tyvärr avspeglas på de två tidigare rätterna oavsett hur bra de var.
– De flesta vet idag vem jag är tack vare mitt Instagramkonto @Kkousted, som står för Kenny Kousted där Kousted är en by i Danmark som min släkt bär med sig som ett släktnamn. Nästan allt som hamnar på mitt Instagramkonto är saker jag lagar hemma, vilket är en hel del tårtor och väldigt många desserter. Kontot har för mig kommit till av tre anledningar. Först och främst för att jag testar mycket recept hemma, sedan att jag och min sambo odlar mycket i trädgården och det måste ju användas till någonting. Så många gånger skapas en dessert till familjen istället för att baka bullar. Och den sista anledningen är att jag gillar att förstå hela processen bakom den perfekta efterrätten och försöker helt enkelt lära mig mer inom ämnet. Så, varför inte kombinera allt, reflekterar Kenny.

”Det är inget hemligt, bara kärlek och riktigt gott!”

– Jag har jobbat med många människor genom åren som gett mig mycket inspiration till det jag gör idag. Men en sak som sitter kvar är något som fransmannen Laurent, min mentor under mina första år i yrkeslivet, sa strax efter att han gjort den godaste tarte tatin jag någonsin ätit:  ”Det är inget hemligt, bara kärlek och riktigt gott”. Det kanske är lite av en klyscha inom restaurang när vi säger att vi kryddar maten med kärlek, men det ligger mycket i det. Tycker man om det man gör blir det oftast bättre.

Vad är ditt bästa tips?

Om jag skulle ge ett tips när det gäller desserter. Så är det nog att inte krångla till det för mycket, less is more många gånger. Våga testa något nytt. Våga misslyckas och var inte rädd för att göra fel. Gör man aldrig fel lär man sig inte hur man inte ska göra.
Vill du se mer av Kennys desserter och tårtor i alla former och färger? Besök hans Instagramsida @kkousted.
dessert
Kenny Kousted
tårtor