GÅ TILLBAKA

Allt du vill veta om skogens guld

2 år sedan
Allt du vill veta om skogens guld

Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, delar med sig av sina kantarelltips.

Den här veckan ska vi prata om en råvara som även kallas skogens guld – kantareller!  En av de mest uppskattade matsvamparna som har en säsong redan från midsommar till senare höst. De klarar sig även framtill det blir minusgrader på vissa ställen. Nedan berättar jag bland annat om vilka skogar du hittar kantareller i och ger ett tips på hur du kan använda kantareller – och nej det är inte kantarelltoast!

Hur känner man igen kantareller?

Kantareller har så karaktäristiskt utseende så det är nästa omöjligt att ta fel på den. Den är trattformad och har åsar under hatten som går ner på foten. Det finns ingen giftig svamp som liknar kantarellen. Kantareller innehåller 92 % vatten men resterande ingredienser hittar du A, B & D-vitaminer, protein, fibrer och fett. Den är otroligt användbar i köket och har fantastiskt fin smak som vi ofta förknippar med sensommar och höst. Den är dessutom enkel att få syn på i en grön skog då den har sin gula fina färg.

Vart växer kantareller?

Kantareller trivs oftast i blandskogar och på samma ställen år efter år. I löv- och barrskog hittar du oftast kantareller längs en stig då de gillar att växa i närheten av björkar och hård mark. Svampen kräver ganska mycket solljus så åk inte ut till täta och dunkla barrskogar på jakt, försök hitta en stig där det finns lite mer solinsläpp, där brukar de trivas som bäst.

Mitt heta kantarell-tips! 

Kantarelltoasten i all ära men det finns fler sätt att använda kantareller på såklart. Mitt bästa tips är att torka kantareller i svamptork. Mixa det sedan till ett pulver som du kan smaksätta i en kryddblandning till till exempel kött eller fisk. Eller strö över pastan eller i en buljong. En riktigt mångsidig umamibomb som håller länge och gör otrolig skillnad i dina rätter där hemma!

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

Följ Christoffer på hans Instagram.

The Nutmeg House
kantareller
matsvamp
skogens guld
kantareller västerås