GÅ TILLBAKA

Kajplats 9 om regeringens nya restriktioner för restauranger

4 år sedan
Kajplats 9 om regeringens nya restriktioner för restauranger

Kajplats 9 står inför en utmaning. Den 11 november presenterade regeringen ett nytt förslag med nya restriktioner i förhållande till spridningen av Covid-19. Regeringen föreslår alkoholförbud på krogar efter klockan 22:00, som ett sätt att stoppa smittspridningen. Dessutom måste serveringsställen stänga klockan 22:30.

– Just nu är läget ohållbart, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff, informerar Sveriges Radio.

Förslaget har lagts ut på remiss och föreslås gälla från den 20 november till den 28 februari. Det gäller för alla verksamheter med serveringstillstånd som till exempel studentpubar, barer, restauranger och nattklubbar. Vi har träffat Josefine Sahlin, restaurangchef på Kajplats 9, för att tala om det rådande läget. 

“Det är klart att man oroar sig för framtiden”

– Det är tufft att arbeta i en bransch som får så hårda restriktioner. Många av mina branschkollegor har haft svårt att överleva under de månader som varit. Nu med de nya restriktionerna så är frågan om vissa av oss överlever. Det är klart att man oroar sig för framtiden, vad kommer härnäst? säger Josefine.

– Sen kan man också reflektera kring åtgärderna överlag. Jag kan undra hur det kommer sig att just restaurang- och cafébranschen fått så höga krav, medan man för butiker och kollektivtrafik ser mer mellan fingrarna. Självklart behöver vi alla ta ett ansvar, men vi behöver göra det tillsammans. Om alla tar ansvar för sitt så behöver inte restaurangerna och cafeérna ta hela smällen, vilket det känns som att vi gör nu, tillägger hon.

 

Kajplats 9 har lyfts som gott exempel för sina corona-åtgärder

Kajplats 9 arbetar aktivt för att ta sitt ansvar i situationen och för att säkra sina gästers trygghet. Restaurangen har vid flera tillfällen lyfts som ett mycket gott exempel i förhållande till sina åtgärder bland annat av Hotellrevyn som är en medlemstidning för hotell- och restaurangfacket. Framför allt införandet av en social distancing manager har lyfts som mycket positivt och har gett stor effekt.

– Det var lite kaotiskt ett tag under sommaren när vi hade mycket besök. Att jaga gäster och mäta avstånd, samtidigt som vi hade ny sommarpersonal var inte en optimal situation. Det blev dock bättre när vi anställde en social distance manager. Det var jätteskönt att ha honom bakom sig. Han räknade gäster och såg till att de satt ned och höll avståndet, vilket såklart gett effekt och det viktigaste vilket är att våra gäster ska känna sig säkra och trygga under sitt besök hos oss säger Josefine. 

Josefine och Kajplats 9 blickar framåt

– Vi blickar såklart framåt och gör vårt bästa för att finnas där för våra gäster. Man får vara lite kreativ i ett läge som detta. Vi erbjuder till exempel vårt julbord på plats men även att man enkelt kan beställa och ta med sig hem. Våra kunder kan njuta av både jul och nyår tillsammans med oss, fast på avstånd om så önskas. Julens magi hos Kajplats 9 låter vi inte gå förlorad, säger Josefine med glimten i ögat. 

– Vi på Kajplats 9 vill att detta ska vara en trygg miljö för både vår personal och för våra gäster, och är därför väldigt noggranna med att följa samtliga restriktioner och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Vi vet att det kan kännas tufft, men vi tar oss igenom detta tillsammans. Våra gäster är viktiga för oss, i slutändan kan vi inte finnas kvar utan de. Så vägen framåt kan vi endast klara av tillsammans, säger Josefine avslutningsvis. 

Kajplats 9’s samtliga åtgärder i samband med Corona:

  • Stänger 22:30 alla dagar, alkoholservering slutar 22:00.
  • Lokalerna behöver vara tomma 22:30.
  • Sittplatser utspridda på två plan och dubbla entréer vid julbord.
  • Tagit bort ett flertal sittplatser.
  • Tillsatt en social distance manager.
  • Förser alla gäster med handsprit.
Kajplats 9
covid 19