GÅ TILLBAKA

Allt du vill veta om naturvin med Joe Morris

2 år sedan
Allt du vill veta om naturvin med Joe Morris

Joe Morris skriver för Guestro om naturvin. Han driver RibHaus och Magpie. Han har även tagit RibHaus hela vägen till Sydkorea och har fått flera prestigefyllda meriter med åren. Bland annat listades RibHaus 2019 av den internationella burgarguiden Burgerdudes som en av de bästa hamburgarna i Sverige. Är du sugen på att starta det nya året med en ny hobby? I den här artikeln berättar nämligen Joe en djupdykning i ämnet där han förklarar vad naturvin är och hur det görs bland annat.

Vad är naturvin egentligen?

För att besvara frågan enkelt så är det är vin som inte har något borttaget och inget heller tillsatt. På engelska säger man non-intervention wines som kanske förklarar det ännu tydligare. Naturvin är alltså producerat på ett naturligt sätt, inga “onaturliga” produkter eller tillsatser har använts under processen – sulfiter etc. Sulfit tillsätter man annars för att stoppa vinets naturliga utveckling och på så sätt konservera samt skydda mot virus osv.

Görs naturvin på samma sätt som “vanligt” vin?

Naturvin produceras som sagt helt naturligt. Man snackar om hur man gjorde vin för länge, länge sedan. Hur man hanterar druvorna, att det är naturligt jäst och tiden det tar är som man gjorde det förr. ‘Vanligt vin” som är massproducerat innehåller mycket sulfiter och är för det mesta gjorda på industrijäst så att hela processen går fortare. Låt dig inte luras av ekologiska viner heller.. Eko-viner innehåller också mycket saker som egentligen inte ska vara där för att definieras som naturligt. Bara för att det är ekologiskt betyder det inte att det är naturvin.

Skiljer sig naturvinet mycket i smak från annat vin?

Jag tycker det bästa med naturvin är att det är spännande! Det får jag inte alltid när jag dricker vanligt vin – jag säger inte att vanligt vin är dåligt, absolut inte! Ge mig en Châteauneuf-du-Pape och en stor bit entrecote, så är jag super glad! Men jag tycker det är mer roligt och spännande att dricka naturvin. Jag tror folket tror att naturvin kommer smaka strävt och lukta prutt – för ibland är det så! Men, du kan också ha ett naturvin som smakar som vanligt vin, man skulle aldrig kunnat gissa skillnaden. Det är vad vi har försökt att göra på Nora’s. Skapa en vinlista som alla tycker är bra. De som diggar naturvin och gillar mer annorlunda smaker och sen också viner för människor som är mer vana med vanligt vin. Vi har något för alla! 

Vilka fördelar finns det med naturvin?

Som sagt, jag tror den största fördelen är hur spännande det smakar. Hur vissa naturviner är gjorda är inte något som man skulle hitta med vanliga viner. ‘Blends’ som de kallas är blandningar på både röda och vita druvor – och sen efter processen är de klassificerade som rött eller vitt beroende på vilken av druvorna man har mest av. Sen har man “orange wine” eller “skin contact”. Det är en process som heter “carbonic maceration” – vita druvor som har skalet kvar en tid innan de pressas. Då får man en fermenteringsprocess och vinerna kan smaka super intensivt och ha en orange färg. Min fru skulle också hävda att hon är mindre bakis dagen efter – vem vet! Jag känner inte mig superfräsch om vi har öppnat två flaskor för många kvällen innan!

Vad är det som gör att du är passionerad kring naturvin?

Jag har alltid varit lite intresserad av vin. Men jag tror att ett stort intresse för craft beer verkligen startade mitt intresse för naturvin. Att gå från intressanta humle-kombinationer i West Coast IPA’s till super juicy New England stil IPA’s och sedan hoppa till sura öl. Det är verkligen inte så långt borta från naturvin om du tycker att det är superintressant. En fördel med naturvin är att det är verkligen frukt-forward. Många viner är ganska unga och super “juice-iga” och som jag brukar säga, “crushable” (lättdrucket). Det är något jag gillar med craft beer också.

Jag var i Paris på början av året – det var som Naturvin-himlen. Jag fick så mycket bra inspiration på hur de serverar naturvin och hur de väljer vilket vin som passar till vilken rätt. Jag blir så taggad när människor kommer förbi Nora’s och fråga efter vinrekommendationer till deras mat – och blir lite jealous också!

Nora's
Nora's Västerås
naturvin