GÅ TILLBAKA

Internationella kvinnodagen: Dessa ställen drivs av kvinnor!

ett år sedan
Internationella kvinnodagen: Dessa ställen drivs av kvinnor!

Internationella kvinnodagen – varför finns den?

År 1995 antog FN:s fjärde världskonferens om kvinnor en resolution om att stärka och lyfta fram kvinnor över hela världen. Resolutionen fastställer strategiska mål för att uppnå jämställdhet på 12 områden, inklusive ekonomi, våld mot kvinnor, kvinnor i maktpositioner och kvinnor och miljön. Vi på Guestro har valt att hedra internationella kvinnodagen detta år genom att lyfta fram några, av de många, inspirerande kvinnor inom Västerås restaurang och café-värld.

Hermanas: Power-systrarna Therese och Josefin Niva

Internationella kvinnodagen

Drömmen om en färgstark, personlig och familjär restaurang har blivit verklighet. Den går vid namn Hermanas i Västerås. Systrarna Therese och Josefin Niva, båda med gedigen bakgrund inom restaurangbranschen , slipade på drömmen i hela tre år innan det äntligen var dags på riktigt.

Både inredningen, maten på menyn och den alkohol de serverar är kopplat till konceptet. Vad som även hör till konceptet är de sju rätter på menyn som säljs som ”Hermanas-platas”. Detta innebär att du får allt som står på menyn och lite till, allt utan att gästerna behöver titta i någon meny. Systrarna är helt enkelt med och styr vad gästerna äter och dricker, allt för att skapa den bästa upplevelsen. Det är onekligen en styrka som karakteriserar dessa power-systrar och som är värd att lyfta på internationella kvinnodagen.

Kopparlundens bageri – Kvinnor som lyfter kvinnor

Kopparlundens Bageri som snart funnits i över 13 år är inte bara ett bageri som ligger Västeråsare varmt om hjärtat. Bageriet med stor passion och kärlek för hantverk har även hittat sin plats på White Guides Café lista. Varje år testas och bedöms caféer runt om i Sverige, av dessa får 250-300 plats i guiden. Numera hittar vi alltså även Kopparlundens Bageri från Västerås på White Guide Café-listan.

Doris Näckdal har drivit Kopparlundens bageri i 13 år på egen hand. I slutet av 2020 så tog hon in de meriterande kollegorna Ewa Winge och Sandra Stadin som delägare med planer om att utöka konceptet. Fantastiskt säger vi!

”Vi drömmer om att utöka lokalen och bygga ut vårt bageri samt en fikadel, det skulle vara otroligt spännande, säger Doris. Vi ser fram emot att växa i takt med att Kopparlunden som stadsdel växer och ser därför att vårt mål är att bli en fikadestination.” Citat från Doris ur en tidigare intervju.

Systrarna Ericsson – Kvinnliga chefer sedan 1930

1930 startade Lisa och Greta Ericsson ett bageri i ett grönt sekelskifteshus på Sturegatan. Bageriet kom att heta Systrarna Ericsson. På bageriet arbetade Kerstin Torneryd som år 1970, när systrarna Ericsson gick i pension, tog över bageriet. Systrarna Torneryd började då sommarjobba hos sin mamma och hade inga planer på att i framtiden ta över vad som kom att bli ett café.

Efter många om och men utbildade sig Maria till konditormästare och Anna till företagsekonom. 1994, bara ett år innan internationella kvinnodagen tog sin plats i våra kalendrar, tog de över Systrarna Ericsson.

Systrarnas hårda arbete och passion belönades år 2015 med en plats i den prestigefyllda White Guides café listan. Starka värderingar, starka kvinnor, starka förebilder på internationella kvinnodagen.

Bageri April

De erfarna och meriterade ägarna Kim Lund och Pär Martinsson öppnade Bageri April under våren 2020. Med öppen planlösning och full insyn i produktionen där fokus ligger på att under hela dagarna baka bröd  i stenugnen, bakverk och annat.

 

Borgåsunds restaurang

Sommaren 2020 fick Astrid Hallenstvedt möjligheten att öppna ett helt nytt koncept på samma plats som det tidigare Borgåsundscaféet. Det gamla magasinet renoverades från topp till tå för att satsa på en restaurang med full à la carte med fullständiga rättigheter. Med en utsikt över Mälaren kan du besöka Borgåsunds restaurang som är beläget vid Strömsholms kanals sydligaste utpost. Menyn inspireras av internationella smaker.

Orgil sushi

Stadsdelen Bäckby växer och utökades under 2020 med en ny sushirestaurang som drivs av Oyunbileg Otgondalai med familj.

Bread & Sweets by Jennie 

Stjärnkonditorn Jennie Elmerfors förverkligade sin dröm och öppnade Bread & Sweets by Jennie där man kan ta del av hennes bakverk och bröd.

Mäster Jacobs Bageri

Mäster Jacobs är ett familjeföretag som kommer från Mäster Jacobs väg i Skultuna. Sedan flyttade det till Bäckby industriområde 1984. Idag drivs det av paret José och Michaela Diaz och har ett brett sortiment med tårtor och bakelser men brödet står i största fokus. 2020 öppnade de ett café på Notudden som man kan besöka.

Chiqpeas

Familjen Copperfeldt som tillverkar sin egna falafel baserat på ett familjerecept öppnade i Saluhallen Slakteriet deras restaurang Chiqpeas där bland annat Hagit Copperfeldt styr skeppet. Här får du uppleva smaker som du sent glömmer.

Mr.Mango

 

Från foodtruck till lunchlucka på Sigurdsgatan rakt in i Saluhallen. Grundarna Josefin Jackson, Marcus Nilsson och Johan Lindfors har inte suttit stilla 2020. Under 2020 öppnade Mr.Mango sin tredje verksamhet och nu kan du uppleva deras ”mangonificenta” koncept i Saluhallen Slakteriet.

Maria Therese – Ett litet bageri

Therese Linder som haft hemmabageri har äntligen öppnat sitt egna kryp-in i början på 2021. En café- och butiksverksamhet beläget på en av Västerås city’s mysigaste gator. Här kommer du överösas av en kärleksfull atmosfär, du ska känna dig som en i familjen. Therese är tidigare känd för sina bakverk, bröd och tårtor som ofta är klassiska med en tvist och är vackra att beskåda. Dessutom något hon fokuserar hon på är att alla ska kunna avnjuta något gott, oavsett om man är vegan, gluten- eller laktosintolerant.

Fereshteh Konditori & Café

Konditori och café som bedrivs utav Fereshteh som är konditormästare sedan augusti 2012. Här finns surdegsbröd, vetebröd, bakverk och tårtor i mängder!

Global Living

Global Living är caféet som bjuder in till fröjd för ögat som för magen. Förutom deras populära patisseriebricka med sex olika tårtor att äta själv eller dela på så kan du bland annat njuta av raw-efterrätter och andra läckra gobitar. Drivs av bland annat Rosita Tohwer Özer.

 

Systrarna på Gaggeska Gården 

Ute på Vallby Friluftsmuseeum hittar du Systarna på Gaggeska Gården som drivs av Pia Juhlin. Med över 40 års erfarenhet inom köket älskar hon yrket minst lika mycket som i början. Ta en promenad ute i den härliga naturen och njut av en välförtjänt fika och lunch.

– Ja och det som gör att vi älskar att komma till jobbet varje dag är ju våra fantastiska gäster! Alla är så trevliga när de kommer hit och det är otroligt socialt till skillnad från andra ställen vi jobbat på. De kommer hit på sin fritid och tar sig verkligen tiden att umgås. De trivs på ett annat sätt och stannar längre, de kan äta på lunchen och sitta kvar i flera timmar, ta en promenad och sedan komma tillbaka på fika, vilket vi älskar, berättar Pia i en tidigare intervju.

Bygdens bageri och Wåffelbaren 

Wåffelbaren och Bygdens Bageri drivs av  Lisa Holmberg och Claes Hamberg. De hade ett händelserikt 2020! Wåffelbaren och Bygdens Bageri blev en riktig succé som attraherade många besökare. De flyttade verksamheten från Kärrbo prästgård till Kungsbyn och slutligen Björnögården.

 

Yum Yum

Hos fantastiska YumYum kan du uppleva Asiens läckra smaker i en otroligt fin miljö eller via deras drive through om du är på språng. Det är en modern asiatisk restaurang där maten är ett hantverk influerat av de klassiska asiatiska smakerna. Alltid färska råvaror av hög kvalitet i deras rätter och de gör bland annat deras egna dumplings och vietnamesiska vårrullar. Kedjan drivs av Julia Chan.

Tårtbiten

Glutenfritt bröd som förgyller din vardag. Så beskriver Tårtbiten Västerås sig själva, ett bageri som tillverkar glutenfritt matbröd, tårtor och fikabröd. Alla produkter tillverkas i lokaler speciellt anpassade för glutenfri produktion. Lotta och Cassandra, mor och dotter, driver Tårtbiten Västerås tillsammans.

– Jag startade Tårtbiten Västerås på Frejahöjden 1994. Det var samma år som Cassandra föddes. Jag hade under många års tid sett att det låg ett bageri där och tänkt att här vill jag vara. Det kreativa med att dekorera tårtor var starten och sedan har mycket förändrats. Jag är själv glutenintolerant och det blev naturligt att det allt eftersom endast blev glutenfritt i mitt sortiment. När kunderna kom tillbaka och upplevde att det glutenfria var godare än det vanliga fick det bli så. Jag kommer från en företagarfamilj där pappa hade eget och vi är tre syskon som valde att starta egna företag, berättar Lotta.

Fiskarfruns Café

 

Caféet drivs av Pauline Vidlund. Fiskarfruns Café har under åren utvecklats mer till en restaurangverksamhet. Här serveras fisktallrikar som består av rökt fisk med diverse tillbehör, matiga smörgåsar och det bakas kaffebröd på plats. Du kan även njuta av goda våfflor och glass. Hela anläggningen är anpassad för rörelsehindrade med ramper och handikapptoalett. Idag är de en av Sveriges mest eftertraktade leverantör av insjöfisk direkt till välrenommerade restauranger.

Bistro lilla stallet


Bistro Lilla Stallet är bistron på landet mitt i stan och drivs av Tina Hollaus Barklund. Här njuter du av mat med fina råvaror efter säsong, härlig miljö och ett gott värdskap. Pizzor bakas i stenugnen från Neapel och botten är gjord av surdeg från Kopparlundens bageri. Deras charkuterier kommer från Nibble gårds glada grisar. På Bistro Lilla Stallet finns engagerade kockar som utvecklar matkonceptet med mycket kärlek och omtanke för miljön och våra smaklökar.

Brynolf Bagare

Bageriet har funnits sedan 1996 och grundades av Ingrid, Gunnar, Stefan Brynolfsson och Anna Sandgren. Företaget ägs och drivs idag av Anna. I familjen finns en lång erfarenhet av allt från godsaker till mat. Detta gör att Brynolf Bagare erbjuder sina kunder mer än bara bröd. Brynolf Bagare är även synonymt med Bageri, konditori, kallskänk, servering och café.

Ruby’s Kitchen 

Ruby Jinjiu driver Ruby’s Kitchen och har har arbetat många år utomlands (Kina, Schweiz, UK) inom restaurang och hotellbranshen och har en gedigen utbildning inom området. Det känns stimulerande driva restaurang i hemstaden säger hon och är övertygad om att hennes satsning på traditionella och genuina maträtter är en sann asiatisk smakupplevelse.

Subway i Västerås

Madelen Thors driver den kända smörgåskedjan i Västerås och har funnits med i spetsen sedan länge.

 

Kopparlundens bageri
Veggoköket
Brynolf Bagare
Bygdens Bageri
Fereshteh Konditori och café
Systrarna Ericsson
Hermanas
Internationella Kvinnodagen
Internationella Kvinnodagen Västerås
Systrarna på Gaggeska Gården
Fiskarfruns Café
Waffelbaren
bageri april
orgil sushi
borgåsunds restaurang
chiqpeas
tårtbiten
Bread and sweets by Jennie
Yum Yum Västerås
Ruby's kitchen
Subway
Green Mandala Västerås
Mäster Jacobs bageri
Bistro lilla stallet