GÅ TILLBAKA

Hermanas om förändringarna

4 år sedan
Hermanas om förändringarna

I samband med spridningen av coronaviruset har många företag drabbats av att färre människor är i rörelse jämfört med förut. En bransch som drabbats väldigt hårt är restaurangbranschen. I denna artikel-serie möter vi restaurang- och caféägare som berättar om hur coronaviruset påverkat deras verksamhet och hur de ser på framtiden. Josefin och Therese Niva som driver restaurang Hermanas Västerås berättar mer om hur de senaste veckorna sett ut.

“Vi tar oss verkligen tiden med varje gäst”

– Vi har märkt en stor förändring såklart, framför allt ekonomiskt. Vi har minskat försäljningen med ungefär 50 procent. Sen märker vi på våra gäster att det finns en stor oro. Vi tar oss verkligen tiden med varje gäst nu. Vi har ju menyn på väggen och måste verkligen förklara den, och när de då sätter sig vid bordet så gäller det att hålla en distans. Men det är något vi anpassar oss till och det fungerar bra, berättar Josefin.

Nyheten – avhämtning från Hermanas

– Vad gäller förändringar och nyheter så har vi börjat med take-away. Avhämtning har vi aldrig arbetat med förut, så det är väldigt nytt för oss, berättar Josefin.

– Ja, det tog ett tag innan vi fick in snitsen på avhämtning och hur det görs bäst, men nu är vi igång, tillägger Therese och skrattar. Vi märker att våra gäster är väldigt glada över att vi har take-away numera. Och vi vill såklart finnas där för dem. Sen går det upp och ner såklart, från vecka till vecka varierar verksamheten och det kräver en hel del av oss vad gäller planering och strukturering, men vi jobbar på, fortsätter hon.

Mindre barhäng 

– Vi har tagit bort bord, och barstolar har vi också tagit bort, så att det inte blir barhäng längre. De påverkar såklart vår verksamhet, men nu är det så. Vi spritar såklart allting också, vi har blivit otroligt noggranna med alla ytor som gästerna har kontakt med, handtag och så vidare. Sen hämtar vi ut bestick till gästerna, ja en hel del sådana mindre åtgärder har vi infört, berättar Josefin.

Tankar kring framtiden

– Det skulle vara tufft om det här fortsätter resten av året. Nu har vi turen att vi bara har en anställd och att jag och Josefin inte behöver ta ut någon lön om vi inte vill. Så vi har hyran och oss själva att tänka på, i huvudsak. Det går just nu, men det är skört, säger Therese.

– Ja, vi har inte nyttjat statens stödåtgärder ännu, men vi hoppas kunna se över det här med hyran nu och prata med vår hyresvärd. Det skulle verkligen vara en positiv förändring, säger Josefin.

– Vi är lyckligt lottade som fortfarande får ha öppet, för så ser det inte överallt. Så nu jobbar vi på med gästerna vi har, och är otroligt tacksamma för alla som väljer att fortsätta stötta oss, säger Josefin avslutningsvis.

Restaurang Hermanas Västerås

Hermanas är ett ställe i Västerås där inget är det andra likt. Med inspiration ifrån ”Tropikerna” har de plockat ihop godbitarna från Sydamerika – Mexiko – Karibien för att sätta lite krydda på Västerås restaurangliv. Det perfekta stället för att avnjuta en utsökt tapas.

Hermanas
Hermanas Västerås
Restaurang Hermanas Västerås