GÅ TILLBAKA

Hem till Gården – på landet mitt i stan!

2 år sedan
Hem till Gården – på landet mitt i stan!

Vi har träffat Catharina Hollaus Barklund, även kallad Tina, som driver Hem till gården med hennes man Stefan Barklund. Hem till Gården i Västerås har en fantastisk historia och är idag ett Boutique hotell, Bistro och konferens i en idyllisk traditionell svensk stil med många antika detaljer och bevarad inredning. Tina berättar för oss om konceptet, historian och vad du kan njuta av i deras härliga Bistro.

”En önskan att bygga upp nåt eget som jag själv hade velat komma till”

– Idéen föddes egentligen tidigt, då jag själv reste mycket i tjänsten runt om i Sverige. En önskan att bygga upp nåt eget som jag själv hade velat komma till. Jag är uppvuxen i en småföretagarfamilj inom byggbranschen och det har alltid gått och malt i mig att jag velat göra min egna grej. Jag har en lång erfarenhet av olika yrkesroller som varit till min fördel i mitt egna företagande idag, säger Tina glatt.

– Jag har dessutom alltid haft en passion för byggnader och arkitektur. Redan som liten flicka var jag intresserad av inredning, olika miljöer och genom Hem till Gården har jag verkligen fått utlopp för den passionen då jag inrett alla rum. Det har alltid varit en drivkraft, passion för äldre hus och byggnader, vilket är varför vi fokuserar mycket på att bevara historian som finns här och spegla den i även inredningen, berättar Tina. 

Historian om Tunby Gård

– Det är en gammal bondgård, Tunby Gård – som innefattar Sörgården, Mellangården och Norrgården. Det har funnits sedan 1500 talet, då ägdes gårdarna av kyrkan och Kronan. De använde gårdarna i olika syften. Kyrkan exempelvis hade gårdar som skulle försörja de anställda med förnödenheter och så var det under en väldigt lång tid på Tunby Gård. På den tiden klustrade man ihop sig flera gårdar för att hjälpas åt med jordbruk och djurhållning, berättar Tina.

”Det här är gården på landet mitt i stan”

– Hem till Gården ska kännas mer som ett hem eftersom man bokstavligen kommer hem till gården. Vi har byggt upp boendena som ett hem mer än ett hotellrum. Vi började skapa små lägenheter i en sidobyggnad på vår egna privata gård. Sedan blev Norrgården till salu och vi bestämde oss för att utveckla konceptet vidare och sedan dess har det byggds på, förklarar Tina. 

– Vi har idag nio lägenheter, 26 bäddar och tre konferenslokaler.  Mycket folk hittar hit hela tiden och det är mycket lokala företag som väljer att ha sina dagskonferenser här. Anledningen är för att det är väldigt centralt i Västerås. Samtidigt känns det som på landet så vi brukar säga att det här är gården på landet mitt i stan, säger Tina vidare med ett leende. 

Hem till gården Västerås
Njut av den fantastiska innergården i gott sällskap!


– Många gäster uppskattar att det känns som ett hem och söker det bondromantiska och det mysiga. Det är en jätteviktig 
del i verksamheten för oss, att bevara historian och koppla tillbaka till historian på ett modernt sett som speglas i bland annat inredningen. Det vill vi bjuda på och framhäva för det finns så mycket historia, mycket fint att dela med sig av, berättar Tina vidare.  


En dröm som förverkligas efter tio år 

– Drömmen om att öppna upp för allmänheten med vår Bistro har vi, min man och jag, pratat om i säkert tio års tid. Vi har under många resor pratat om att servera pizza och vad som är viktigt för oss. Slutsatsen blev fokus på fina råvaror! Därför jobbar vi med fantastisk surdeg som Kopparlundens Bageri tar fram till oss, topping med charkuterier från Nibble Gårdsgris, som i år även blev utsedda till årets klimatbonde. Det är något som ligger oss varmt om hjärtat, miljö ur ett stort perspektiv. Inte bara klimatsmart utan även värna om den här historiska miljön som vi har, säger Tina. 

Hem till Gården Västerås
Njut av fantastisk pizza i en härlig atmosfär!

”Vi vill förena det lokala med de italienska smakerna”

– När vi tänkt ut pizzorna på menyn så är det viktigaste för oss att ha fina och bra råvaror och det har vi verkligen! Allt från surdegen till charkuterierna och sen har vi våra egna odlingar på plats som vi efter säsong vill använda. Det är inget komplicerat heller! Vi har idag fem pizzor att välja på och det är det vi vill ha – få men att det är enkelt, gott och av hög kvalitet, förklarar Tina. 

Hem till Gården Västerås
En färgsprakande meny som inspireras av de italienska smakerna!

– Annat på menyn är olika plankor med ost och charkuterier med goda picklade morötter, vår egen äppelchutney som tillverkas här. Sedan har vi goda sallader, burrata också. För att sammanfatta menyn så är det enkel mat med fina råvaror och lokal förankring. Vi vill förena det lokala med de italienska smakerna. Tanken med bistron är att vi ska utveckla konceptet och redan till hösten kommer gäster och besökare kunna ta del av vinprovningar och andra smakprovningar. Det är vi väldigt spända och glada över, berättar Tina. 

”En del av varför jag älskar det jag gör härstammar från de minnena”

– Vi äger detta inom familjen och alla är engagerade. Vi hjälps åt med olika saker och har även anställda där.  Det är roligt med människor och vi njuter verkligen av att ha besökare här på gården. Jag är uppvuxen i en väldigt internationell familj och vi har alltid haft gäster hemma och jag älskar dessa möten med människor. Min mamma var väldigt social när jag växte upp och tyckte det var otroligt roligt med människor, att laga mat och värdskapet i att ha gäster över, så jag tror absolut en del av varför jag älskar det jag gör härstammar från de minnena. Vi är otroligt tacksamma över att så många hittar hit till Hem till gården. Det är det som gör att gården lever vidare in i framtiden, säger Tina avslutningsvis med ett leende. 

Öppettider: Hittar du på deras sociala medier.
Adress: Slånbärsgatan 13,  Västerås

Konferens
Hem till gården
Hem till gården Västerås
Catharina Hollaus Barklund
Bistro
Boutique hotell
Stefan Barklund