GÅ TILLBAKA

GUIDE: Perfekta utflyktsmål i vinter

2 år sedan
GUIDE: Perfekta utflyktsmål i vinter

Detta är en guide där vi listar olika verksamheter. För att säkerställa att verksamheterna har öppet, hänvisar vi till deras egna hemsidor och sociala medier. Smultronställen i Västerås hittar du här. 

Är du sugen på en mysig utflykt till helgen i närheten av Västerås? Perfekt aktivitet under vintertider när familj och vänner spenderar mycket tid på hemmaplan och adventfiranden ligger framför oss. Vi listar caféer och restauranger där du kan njuta av helgens fria tid i en omgivning en kort stund från Västerås kärna.

Ängelsberg

Nya Serveringen 

Ängelsberg är ett naturskönt och nästintill idylliskt område med husen på höjd med sjön Åmänningen framför. Utsikten är spektakulär sommar som vinter och Västmanlands enda världsarv finns i Ängelsberg. Industrialismen i Sverige härstammar till stor del från området då gruvbrytning, malm och oljeraffinaderi på Oljeön där fotogen bland annat producerades och distribuerades via Strömsholms kanal vidare ut i världen. Det är en fantastisk kulturhistoriskt rik plats.Idag har området, utöver att vara en kulturhistorisk plats, en fortsatt pittoresk känsla och varm atmosfär. Vi hittar där restaurangen Nya Serveringen som Monica Johansson driver.

Adress:
Palettvägen 2,  Ängelsberg

Köping

Skeppshandelns Stenugnsbageri

Restaurangen Skeppshandeln hittar du i gamla stan i Köping. Här kan du beställa lättare lunch, middag och läcker fika som passar både stora och små. De har stort fokus på lokala råvaror och producenter vilket ger en fin kvalitet på råvarorna de använder och en personlig touch. De finns även bland de nominerade i White Guide Café.

Adress:
Östra Långgatan 35, Köping

Kungsör 

Café Brovakten

Intill Arbogaån hittar vi Café Brovakten som har en fantastisk terass med utsikt över ån och serverar även egentillverkad glass, våfflor och lättare rätter. De har även försäljning av lerfigurer, tavlor och liknande.

Adress:
Drottninggatan 1, 1 Kungsör Västmanlands län

Café två skator

I en vackern och historisk miljö med anor från 1700-talet kan du njuta hos Café två skator. I en vacker trädgård kan du sitta ute och njuta av solen och den fantastiska menyn som består av hembakat, ekologiskt och närproducerat. Utbudet varierar efter säsong och caféet har blivit utsett av White Guide till ett av Sveriges bästa caféer!

De säljer även närproducerade produkter från Färna Odlingar, sylt, chutney och saft. Olika marmelader och knäckebröd från Sörgården Måla AB. Honung från Lena i Jädersbruk. Ekologiskt, kravodlat mjöl från Storgården i Fellingsbro.


Adress:
Ahllöfsgatan, Prästgärdet, Arboga

Norberg

Elsa Andersons Konditori 

Det historiska konditoriet har funnits sedan 1916. 2015 förstördes byggnaden i en brand och konditoriet var återuppbyggt klart till 101-årsdagen. Konditoriet har fått pris från Gastronomiska akademin och är en av Sveriges mest omtyckta och kända konditori som besöks från människor runt om i hela landet.

Adress:
Fagerstavägen, Skallberget, 1, Norberg

Hallstahammar/Kolbäck

Åsby hem och trädgård

I Åsby hem och trädgård hittar du inte bara ett otroligt utbud av växter och heminredning utan även ett café vid den porlande djungeldammen eller terassen inne i växthuset. Njut av en kaffe enligt preferens och dagsfärska smörgåsar, grillsmörgåsar, sallader, bakelser, kakor och glass. Vårt tips är att prova deras berömda räksmörgås!

Åsby hem och trädgård Smultronställen

Adress:
Åsby 7,  Hallstahammar

Strömsholm

Strömsholms marketenteri

Strömsholms Marketenteri, ”Markan”, har en historisk och vacker omgivning är ett väldigt trevligt utflyktsmål.  Sedan 1976 har Markan varit i samma familjs ägor och drivits som café och har sedan 1990 erbjudit färska varor från deras egna bageri. De serverar bland annat smörgåsar, lättare cafématrätter och kaffe.

Strömsholms Marketenteri Smultronställen Västerås
Adress:
Stallbacken 5,  Strömsholm

Gula hästen


Fika, lunch eller middag – hos Gula hästen hittar du allt du kan önska dig. I en trivsam miljö kan du bland annat njuta av nybryggt kaffe, mat- och dessertpajer, närigsrika luncher eller en klassisk husmansmiddag. Deras motto är att mat ska vara gott, enkelt och mättande och de erbjuder något för alla tillfällen.

Gula hästen smultronställen västerås

Adress:
Stallbacken 6,  Strömsholm

Skultuna


Bistro Bruket

I brukets vackraste lokaler ligger Bistro Bruket där du kan  njuta av utsikten mot Svartån från deras nybbyggda å-terrass med över 60 sittplatser. Njut av nybryggt kaffe och hembakat bröd från Johanssons Bageri i Sala. Det finns även  hemlagade lunchsmörgåsar för den som är sugen!

Å-cafet Skultuna smultronställen västerås

Adress:
Bruksgatan 8, Skultuna

Sala

Fiket i Färnebo

Njut av deras egengjorda kaffe som rostas lokalt i Sala på Törnlinds Kafferosteri där kvalitet och ursprung är i stort fokus. Du kan även köpa med dig det läckra kaffet hem. Övrigt på menyn hittar du riktigt gott fikabröd med allt från deras beryktade bullar till härliga keylime pajer. Om man däremot är den lite hungrigare typen så har finns även lättare luncher i form av räkmackor, frallor och matpajer.

Adress:
Salbohedsvägen 6, Sala

Café Jernvegen Sala

I stationshuset i Sala hittar du mer än bara ett café du hittar egengjord fika, läckra sallader, grillade smörgåsar och mycket mer. Kvällstid erbjuder Café Jernvegenbland annat flatbreadpizzor och maffiga räksmörgåsar. Inomhus har de ett 50-tal platser och på sommaren utökar vi de servering med upp emot 130 platser. De ligger dessutom på solsidan och på uteservering är det nästan alltid fint väder. Sist men inte minst så har de ett väldigt brett ölutbud. Med ca 200 sorters olika öl, allt från lokalbryggd öl, samt ett brett sortiment från Sveriges microbryggerier men även importöl.

Adress:
Stationsplan 4, Sala

Måns Ols 

Sedan 2002 har familjen Skanevall drivit denna idyll vid sjön Långforsen. Samarbetet med lokala leverantörer sträcker sig  över flera generationer där de skapat en unik och läcker meny. Du hittar även vid utvärdshuset  kallbadhus och badplats med bryggor och kiosk, perfekt för både stora och små. Det finns även en kanotcentral med uthyrning av kanadensare med tillbehör, flytvästar och trampbåtar.

Adress:
Måns Ols 100, Sala

Rytterne

Mangelboden

Gårdsbutiken med café och galleri finns på Stora Ekebys säteri i Rytterne mellan Västerås och Eskilstuna. Här kan du hitta deras egna EKO kött, av djur uppfödda på gården och andra lokalproducerade råvaror som honung. Du kan även njuta av en läcker fika i solen!

Adress:
Stora Ekeby 1, Västerås

Virsbo 

Genbergs sommarcafé

Genbergs sommarcafé smultronställen västerås

Genbergs sommarcafé startades under sommaren 2017 av familjen Genberg. Det är idag ett café som besöks av människor från hela landet. I den idylliska atmosfären kan du njuta av ett familjekärt café som på menyn har allt ifrån finska Piiraka, smörgåsar och sju sorters kakor. Håll koll på deras sociala medier för öppettider.

Adress:
Storgårdsvägen 2,  Virsbo

Borgåsund 

Borgåsundsfiskaren

På bryggan serveras enklare rätter såsom, laxtallrik, fisksoppa, räkmackor, stekt inlagd strömming, rökta räkor, Kallrökt lax och andra goda läckerheter. Du kan även njuta av god dryck i den mysiga miljön och njuta av en välbehövlig stillhet i vardagspulsen.

Adress:
Strömsholmsvägen, Borgåsund

Borgåsunds restaurang

Hos Borgåsunds restaurang kan du komma till från både sjö och land till en måltidsupplevelse i en historisk och vacker miljö. Precis som de fantastiska solnedgångarna över Mälaren, bjuder de på ett varmt och personligt välkomnande.

Adress:
Hornssund 2, Borgåsund

Färna 

Färna Herrgård & Spa

Upplev kontrasten mellan de vackra herrgårdssalongerna och bergslagsnaturen på Färna Herrgård & Spa. Med naturliga råvaror som grund i matlagningen och samarbeten med nära bönder, bergslagens skogar och egna köksträdgården kommer du kunna njuta av hög kvalitet och fantastiska smaker. Restaurangen är dessutom 25% KRAV-märkt, slowfoodinspirerad och utvald av Chaine des Rotisseurs och White Guide.

Färna erbjuder dock mer för den kompletta sommarupplevelsen. Herrgården är belägen i en ekopark och är omgiven av två sjöar där du kan njuta av den vackra naturen. Dessutom finns Färna Herrgårdsbod, en butik på 300 kvm med omsorgsfullt utvalda kläder från skandinaviska designers, inredning, smycken och presentartiklar där du kan hitta massa fint. Du kan även cykla och vandra i närheten av Färna Herrgård & Spa.

Adress:
Grevens väg, Färna

Skinnskatteberg

Godkärra Lantgård Café & Butik

Utflyktsmålet för hela familjen är Godkärra Lantgård där du själv väljer om ni vill ta en picknick i den vackra naturen  eller sitta till bords. I gårdsbutiken kan du köpa produkter från gården, lokala delikatesser, hantverk och återbruk. På gården bor hästar, kor, får, katter och kaniner som gärna hälsar på gästerna. Hundar är välkomna på caféet men ska hållas kopplade.

Adress:
Godkärra 33a, Skinnskatteberget

Baggå Skola Café & BnB

I Bergslagen kan du njuta av äventyr med familj och vänner. Njut av god mat och klassisk fika som går hem hos både stora och små. Du kan  njuta av olika paketupplevelser, paddelturer, hitta din inre konstnär eller njuta av mat och trädgårdspaketet där du bland annat får lära dig hur du ska sköta om din egen trädgård och producera egen mat.

Adress:
Forsbyn 10, Skinnskatteberget

Genbergs Sommarcafé Virsbo
Westerqwarn
Åsby hem och inredning
Sörsholms marketeneri
Gula Hästen
Skultuna
Hallstahammar
Kolbäck
Sörsholm
Ramnäs
Mangelboden Stora Ekeby
Borgåsundsfiskaren
borgåsunds restaurang