GÅ TILLBAKA

Guide: Konditori i Västerås

2 år sedan
Guide: Konditori i Västerås

Vet du var ditt närmaste konditori i Västerås finns? Och vad är egentligen ett konditori och vad är ett café? Jo, ett konditori är ett serveringsställe där man kan köpa olika bakverk men även kaffe, te och choklad med mera. Sveriges konditorier är kända sedan 1800-talet men det är främst genom de så kallade sockerbagarna. Istället för att bara sälja sina bakverk började de även sälja drycker. Det var så de moderna konditorierna som vi känner till de idag började växa fram. 

De första svenska konditorierna hade dock ett annat namn. De kallades i de flesta fall för schweizerier som var ett lite finare namn för kaffehus. Nu kunde de även besökas av damer vilket inte hade varit så vanligt tidigare. Det var dock bara de flottare människorna som besökte konditorierna och arbetarklassen hade inte tillträde. Det serverades ofta likör eller starkvin på många konditorier. Orden café och konditori kombineras ofta. Det är serveringen i kombination med egen tillverkning som benämns konditori. 

Har du koll på konditorier i Västerås? Ingen fara, vi guidar dig rätt bland till ditt favorit konditori i Västerås!

BAGERI APRIL

Med öppen planlösning och full insyn i produktionen där fokus ligger på att under hela dagarna baka bröd i stenugnen och självklart deras fantastiska kardemummabullar och andra läckerheter till kaffet, finner vi ett fantastiskt konditori i Västerås hos Bageri April.

@bageriapril, Instagram

Adress: Vasagatan 17, Västerås.

Bread & Sweets by Jennie 

Stjärnkonditorn Jennie Elmerfors har öppnat upp Bread & Sweets by Jennie ute på Mälarstrand där vi kan ta del av hennes fantastiska bakverk och bröd.

@bread.and.sweets.by.jennie, Instagram

Adress: Öster Mälarstrands allé 18, Västerås.

BRYNOLF BAGARE

På Brynolf Bagare hittar du fika i form av goda kondisbitar, tårtor och bakelser. Här görs många av arbetsmomenten vid tillverkningen av fikat för hand, allt för att ge en hemmakänsla och genuin smak av fika. Ett klassiskt konditori i Västerås!

Adress: Kranbyggargatan 3, Hallsta gårdsgata 12.

CAFÉ MALIN

Hembakat och rättvist är det som utmärker Café Malin, som trots sitt namn faktiskt räknas som ett konditori i Västerås. Med egen konditor och bagare är allting hemlagat! I närheten av Västerås domkyrka hittar du detta café som finns i det gamla Konsistoriehuset med anor från 1500-talet. Här hittar man fika i mängder för alla smaker och preferenser!

Adress: Västra Kyrkogatan 6, 722 15 Västerås.

FERESHTEH KONDITORI & CAFÉ

Konditori och café som bedrivs utav Fereshteh som är konditor mästare sedan augusti 2012. Här finns surdegsbröd, vetebröd, bakverk och tårtor i mängder!

Adress: Gunnillbogatan 4, 723 40 Västerås.

GLOBAL LIVING

Global Living är caféet som bjuder in till fröjd för ögat som för magen. Förutom deras populära patisseriebricka med sex olika tårtor att äta själv eller dela på så kan du bland annat njuta av raw-efterrätter och andra läckra gobitar. Eller varför inte en smoothie?

@globallivingvasteras, instagram

På bottenplan får även hunden följa med och fika!

Adress: Smedjegatan 13, 722 13 Västerås.

KOPPARLUNDENS BAGERI

Kopparlundens bageri har mer än tio års erfarenhet av att baka fika i Västerås, och allt görs dessutom från grunden. Kom in och smaka gobitar och en kopp kaffe eller te till det och fikan är komplett!

@kopparlundensbageri, Instagram

Adress: Kopparlundsvägen 7, Västerås. 

MÄSTER JACOBS BAGERI 

Hos Mäster Jacobs bageri hittar du allt från smörgåsar till läckert fika och bakelser som du kan avnjuta med en kopp kaffe, antingen inne eller på deras härliga uteservering. Konceptet är Bageri & konditori med eget kafferosteri, detta konditori i Västerås vill du inte missa.

Adress: Notuddskajen 5, Västerås

SYSTRARNA ERICSSON

På IGOR hittar man konditoriet Systrarna Ericsson med två enheter. Det ena finns på entréplan och på våning två ligger det större fiket. Här bakas allt för hand på ett traditionellt och hantverksmässigt sätt. 

Adress: Vasagatan 25, Västerås.

SYSTRARNA PÅ GAGGESKA GÅRDEN 

Ute på Vallby Friluftsmuseeum hittar du Systarna på Gaggeska Gården. Ta en promenad ute i den härliga naturen och njut av en välförtjänt fika. Du hittar klassisk, ekologisk och egengjord fika i Västerås för hela familjen här!

@gaggeskagarden, Instagram

Adress: Skerikesvägen 2,  Västerås.

THE COFFEE

Örebro-konceptet tog sig till Västerås och öppnade i Erikslund Shopping Center där tidigare Chantals befann sig. På The Coffee som drivs av Robin Kurt, kan du avnjuta en välförtjänt kopp kaffe och en gedigen fikameny med egengjorda bakverk och lättare lunch.

Adress: Krankroksgatan 17.

Tårtbiten 

Glutenfritt bröd som förgyller din vardag. Så beskriver Tårtbiten Västerås sig själva, ett bageri som tillverkar glutenfritt matbröd, tårtor och fikabröd. Alla produkter tillverkas i lokaler speciellt anpassade för glutenfri produktion. De topp 3 populäraste produkterna som säljs på detta konditori i Västerås är hamburgerbröd, det ljusa surdegsbrödet samt de små fina biskvierna i olika smaker. Minst sagt ett konditori i Västerås du bör besöka!

Adress: Brunnby, 725 97 Västerås

ÖHRMANS KONDITORI ÖSTER MÄLARSTRAND

Hos Öhrmans Konditori Öster Mälarstrand finns all möjlig fika en kan önska sig. Definitivt ett konditori i Västerås värt att besöka!

Adress: Öster Mälarstrands Allé 149.

Konditori