GÅ TILLBAKA

GUIDE: Caféer i Västerås

2 år sedan
GUIDE: Caféer i Västerås

“Fika är ett koncept, en sinnesstämning, en attityd och en viktig del i den svenska kulturen.” – Swedishfood.com/Fika

Fika är mycket mer än att ta en kaffe. Det är ett socialt fenomen, en legitim anledning att avsätta ett ögonblick för kvalitetstid med dig själv, eller någon nära dig. Fika kan hända när som helst, både morgon och kväll. Det kan avnjutas hemma, på jobbet eller på ett café. Det kan vara med kollegor, familj, vänner eller någon du försöker lära känna. Det är en tradition som observeras ofta, helst flera gånger om dagen. Det sägs även att det att den genomsnittliga svensken fikar hela 9,5 dygn per år, enligt Svenska Dagbladet.

Nedan tipsar Guestro om platserna du måste besöka för riktigt god fika i Västerås!

*Listan uppdateras kontinuerligt. Klicka på rubriken för respektive plats för mer info om öppettider med mera!

BAGERI APRIL 

Med öppen planlösning och full insyn i produktionen där fokus ligger på att under hela dagarna baka bröd i stenugnen och självklart deras fantastiska kardemummabullar och andra läckerheter till kaffet.

Adress: Vasagatan 17, Västerås.

BRYNOLF BAGARE

På Brynolf Bagare hittar du fika i form av goda kondisbitar, tårtor och bakelser. Här görs många av arbetsmomenten vid tillverkningen av fikat för hand, allt för att ge en hemmakänsla och genuin smak av fika!

Adress: Kranbyggargatan 3, Hallsta gårdsgata 12.

BYGDENS BAGERI 

Bygdens Bageri är ett stenugnsbageri med stort fokus på hantverk där du hittar surdeg som bakas med lokalproducerade och ekologiska råvaror i största möjliga mån. De bakar hantverksmässigt som skapar unika bröd och bullar. 

Adress: Björnögården, Västerås.

CAFÉ GRÄNDEN

Det här är caféet som du förmodligen lär återkomma till många gånger. Här har en stammisgäst blivit ägare och en annan fått en egen rätt uppkallad efter sig! Upptäck på egen hand varför gäster gärna återkommer hit, kanske är det på grund av deras populära klassiker kladdkakan? Ett ställe du definitivt måste besöka för fika i Västerås!

Adress: Sturegatan 13, 722 13 Västerås.

CAFÉ MALIN

Hembakat och rättvist är det som utmärker Café Malin. Med egen konditor och bagare är allting hemlagat! I närheten av Västerås domkyrka hittar du detta café som finns i det gamla Konsistoriehuset med anor från 1500-talet. Här hittar man fika i mängder för alla smaker och preferenser!

Adress: Västra Kyrkogatan 6, 722 15 Västerås.

CHOCOMANIA

Älskar du choklad så har vi stället för dig! Det unika Choco Mania hittar du inne på Kvarteret IGOR. Njut av deras egna våfflor, crêpes, choklad, gelato glass och shakes. De har ett brett och magiskt utbud på menyn värt att testa. Allt från deras smakrika shakes och våfflor till de nyttigare alternativen – frukter doppade i belgisk choklad. Det finns även klassisk fika för den som önskar samt glutenfria och veganska alternativ.

Adress: Vasagatan 25, Västerås.

ESPRESSO HOUSE

På Espresso House kan du njuta av klassisk to-go fika, kaffe och bulle, eller varför inte stanna upp en stund i vardagen och njuta av en fika på plats!

Adress: Stora gatan 21 Kvarteret Igor, Hantverkargatan 9 Punkt Gallerian, Södra Ringvägen 1 Västerås Central.

FERESHTEH KONDITORI & CAFÉ

Konditori och café som bedrivs utav Fereshteh som är konditor mästare sedan augusti 2012. Här finns surdegsbröd, vetebröd, bakverk och tårtor i mängder!

Adress: Gunnillbogatan 4, 723 40 Västerås.

GLOBAL LIVING

Global Living är caféet som bjuder in till fröjd för ögat som för magen. Förutom deras populära patisseriebricka med sex olika tårtor att äta själv eller dela på så kan du bland annat njuta av raw-efterrätter och andra läckra gobitar. Eller varför inte en smoothie?

På bottenplan får även hunden följa med och fika!

Adress: Smedjegatan 13, 722 13 Västerås.

GREEN MANDALA RAW CAFÉ

Upplev en helt raw meny med fantastiska smaker! De erbjuder en bred fikameny bland annat med fantastiska tårtor och desserter som du kan njuta på plats i det mysiga caféer eller göra en beställning via deras hemsida för take away.

Adress: Sigurdsgatan 4, Västerås.

GÄDDEHOLMS CAFÉ

Ett stenkast från Mälaren hittar du det idylliska Gäddeholms Café. I en lantlig herrgårdsmiljö kan du njuta av hembakad äppelkaka, Grevens räksmörgås och klassiska våfflor med hjortronsylt och grädde bland annat. De har inte bara ett café med en härlig uteservering utan även en butik med presentartiklar och honung för att nämna ett exempel.

Adress: Gäddeholms gård 9, Västerås.

HÖRNET VÄSTERÅS

Joni Demir kände att det var dags att öppna ett koncept anpassat för rådande tider. Hörnet kan du besöka för att käka frukost, lunch och fika, dessutom har ALLT anpassats för att ta med. Takeaway-vänligt och snabbt!

Adress: Smedjegatan 4, Västerås.

KAJENS CAFÉ

Kajens Café bjuder in till första parkettplats intill Mälaren, dessutom med fika i ändlösa kombinationer! Perfekt för Fika i Västerås.

Adress: Tullplatsen 1, Västerås.

KOPPARLUNDENS BAGERI

Kopparlundens bageri har mer än tio års erfarenhet av att baka fika i Västerås, och allt görs dessutom från grunden. Kom in och smaka gobitar och en kopp kaffe eller te till det och fikan är komplett!

Adress: Kopparlundsvägen 7, Västerås. 

MARIA THERESE – Ett litet bageri

Therese Linder som har hemmabageri väljer att öppna sitt egna kryp-in i mitten av februari. En café- och butiksverksamhet belägen på en av Västerås city’s mysigaste gator. Här kommer du överösas av en kärleksfull atmosfär, du ska känna dig som en i familjen. Therese är tidigare känd för sina bakverk, bröd och tårtor som ofta är klassiska med en tvist och är vackra att beskåda. Dessutom något hon kommer att fokusera på är att alla ska kunna avnjuta något gott, oavsett om man är vegan, gluten- eller laktosintolerant.

Adress: Kungsgatan 2, Västerås.

SYSTRARNA ERICSSON

På IGOR hittar man bageriet Systrarna Ericsson med två enheter. Det ena finns på entréplan och på våning två ligger det större fiket. Här bakas allt för hand på ett traditionellt och hantverksmässigt sätt. 

Adress: Vasagatan 25, Västerås.

SYSTRARNA PÅ GAGGESKA GÅRDEN 

Ute på Vallby Friluftsmuseeum hittar du Systarna på Gaggeska Gården. Ta en promenad ute i den härliga naturen och njut av en välförtjänt fika. Du hittar klassisk fika i Västerås för hela familjen här!

Adress: Skerikesvägen 2,  Västerås.

THE COFFEE

Örebro-konceptet tog sig till Västerås och öppnade i Erikslund Shopping Center där tidigare Chantals befann sig. På The Coffee som drivs av Robin Kurt, kan du avnjuta en välförtjänt kopp kaffe och en gedigen fikameny med egengjorda bakverk och lättare lunch.

Adress: Krankroksgatan 17.

VEGGOKÖKET

På Veggoköket i Saluhallen Slakteriet hittar du det veganska fikat! Du kan även beställa deras veganska tårtor nu till årets alla fester.

Adress: Slakterigatan 6-10, Västerås.

WAYNE´S COFFEE

På Wayne´s Coffee finns fika i mängder! Allt från klassisk fika till deras egna tolkningar av gofika. Njut av riktigt god fika i Västerås.

Adress: Torggatan 1, Västerås.

ÖHRMANS KONDITORI ÖSTER MÄLARSTRAND

Hos Öhrmans Konditori Öster Mälarstrand finns all möjlig fika en kan önska sig.

Adress: Öster Mälarstrands Allé 149.

MÄSTER JACOBS BAGERI 

Hos Mäster Jacobs bageri hittar du allt från smörgåsar till läckert fika och bakelser som du kan avnjuta med en kopp kaffe, antingen inne eller på deras härliga uteservering.

Adress: Notuddskajen 5, Västerås

MOCCA DELI

Hos populära Mocca Deli  kan du njuta av läcker fika och mycket annat gott i en fantastisk interiör som ger dig en ny upplevelse vid varje besök.

Adress: Stora torget 2, Västerås

Bread & Sweets by Jennie 

Stjärnkonditorn Jennie Elmerfors har öppnat upp Bread & Sweets by Jennie ute på Mälarstrand där vi kan ta del av hennes fantastiska bakverk och bröd.

Adress: Öster Mälarstrands allé 18, Västerås.

Fika i Västerås