GÅ TILLBAKA

Green Mandala Raw Café: Upplev raw food

4 år sedan
Green Mandala Raw Café: Upplev raw food

Foto: @greenmandalavasteras, Instagram.

En resa som grundar sig i en passion för ett sunt sinne och en näringsrik diet ledde till konceptet Green Mandala Raw Café. Vi har träffat Anna Pleadin, Vedrana Radenovic och Jerrica Zeron som berättar om Green Mandala Raw Café och vad som förde de tre eldsjälarna samman.

Vad är Green Mandala Raw Café? 

– Konceptet i sig är väldigt enkelt. Vi vill skapa ett ställe i Västerås som visar att hälsosam och raw food är väldigt smakrik. Det bästa med raw food är att man får vara mer kreativ och innovativ och använda okonventionella ingredienser. Istället för att baka och laga, skär man, torkar, blötlägger, blandar, gror mm. På detta sätt minskas näringsbortfall som annars sker vid upphettning av mat. Och allt smakar riktigt gott. Dessutom inkluderar vårt koncept dem som vanligtvis blir exluderade i menyer. Vi är stolta över att kunna erbjuda en raw meny där allt är veganskt, laktosfritt och glutenfritt. Vår fokus ligger på smakfull raw meny och tillgänglighet som tilltalar alla. Vårt erbjudande omfattar fika, lunch och brunch i vårt mysiga cafe, samt beställning via vår hemsida och take away. Det är dags för den nya vågen i fikat i Västerås – raw och hälsosamt, förklarar de. 

@greenmandalavasteras, Instagram.

Den breda menyn med rum för överraskningar 

Vi kommer ha ett brett utbud av tårtor, rik och nyttig fika. Till lunch kommer det finnas tre-fyra alternativ som kommer ändras veckovis. Det kommer främst finnas sallader men vi vill även vara så kreativa som möjligt och erbjuda nya spännande rätter så ofta vi kan. Vi vill också vara väldigt informativa när det kommer till raw food och prata mer om hur raw måltider är uppbyggda då vi tror det är viktigt att dela med oss av vår kunskap och näringsaspekten i en måltid. Vår ide är att bli en liten rörelse som förklarar varför vi äter det vi äter och hur det påverkar oss i längden. Vi vill överraska våra gäster med en läcker meny och väcka ett intresse, säger Vedrana med ett leende. 

Egengjorda tesorter och vikten av näringsrik mat 

– Vi kommer även erbjuda otroligt gott kaffe och egengjorda tesorter som jag och Vedrana gör själva. Allt våra gäster äter kommer på något sätt ha gått genom våra händer vilket innebär att vi är otroligt noggranna med vad vi använder för ingredienser och råvaror. För oss är det viktigt med kvalitet och att vi är med i tillagningen från start i den mån det går. Vi är väldigt glada att kunna servera den typen av mat här. Det betyder mycket och går i samklang med att folk idag vill veta vad de äter och stoppar i sig, fortsätter Anna. 

@greenmandalavasteras, Instagram

“ Vi skapade det själva”

– Vi är två vänner som ursprungligen kommer från Kroatien. Allt med raw food och därefter Green Mandala började väl egentligen med en 30 dagars utmaning där vi skulle sluta äta socker. Det ledde till ett intresse för raw food och tände gnistan till något större. Vi alla tre arbetar också på Jerricas yogastudio Utopia och har alla en väldigt hälsosam livsstil där vi är väldigt medvetna om vad vi ger vår kropp mentalt och fysiskt. Så för oss blev det ett ganska självklart att förlänga konceptet till vad vi också stoppar i oss. Vi hade svårt att hitta ett ställe som erbjöd den typen av mat vi ville ha så vi skapade det själva, säger Anna och Vedrana. 

@greenmandalavasteras, Instagram.

Erfarenheten och passionen för raw food 

– I Kroatien drev jag ett litet lägenhetshotell och en restaurang, så jag har erfarenhet i branschen, förklarar Vedrana. Passionen för hälsosam mat väcktes när jag började känna hur bra jag mår när jag äter bra. Jag får bättre självkänsla, har mer energi och känner mig lättare. Raw food blev ett naturligt val. Erfarenheten och känslan som jag har skulle jag nu vilja dela med alla.s

– Jag är utbildad inom konsthistoria och det tjeckiska språket och litteratur. Jag har arbetat med mycket olika saker, allt från tolk till yogalärare och språklärare men har alltid haft en passion för matlagning. Varje maträtt blir som en liten konstverk för mig. Vandring är min andra passion och jag har tagit mycket inspiration i min matlagning från naturen. För oss alla är detta verkligen en dröm som går i uppfyllelse, vi är så lyckliga över att arbeta med detta och snart få dela det med Västeråsarna, berättar Anna. 

Hemlagad mat i en hemtrevlig miljö

– Vi vill skapa ett space som går ihop med vad raw egentligen är. Alltså en omgivning som är bekväm, avslappnad med fina naturliga färger och material där alla ska känna en mysig och hemmakänsla. Hemlagad mat i en trygg hemtrevlig miljö, det är också en förlängning av oss på något sätt, förklarar de. 

Förena nytta med nöje – för knopp och kropp 

– Jag kommer från Canada och alla yogastudios där har en juicebar eller raw food café. Så när jag kom till Sverige hade jag ambitionen att förverkliga detta här. Först började jag med yogastudion och att nu få öppna det här caféet med dessa underbara tjejer gör mig otroligt glad. Vi vill skapa ett community där man efter yogaklassen kan fortsätta umgås över hälsosam mat och mata både kropp och knopp vägg i vägg. Och i framtiden kommer vi kunna ha många spännande samarbeten och utveckla koncept som binder dessa grenar samman, förklarar Jerrica. 

”Alla ska känna sig välkomna och att de hör hemma”

Vi alla tre har kommit till Sverige från ett annat land och är så glada över att det är en väldigt uppmuntrande miljö. Dessutom är vi tacksamma för att vi enkelt fått hjälp och stöd att utveckla en idé och skapa något för folk här. När man kommer på besök hos oss kommer man uppleva en väldigt multikulturell miljö vilket är otroligt viktigt för oss. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och att de hör hemma, säger de avslutningsvis. 

Öppnar under hösten. 

Lunch
Raw-food
Brunch
green mandala raw café
green manadala raw café västerås
Anna Pleadin
Vedrana Radenovic
Jerrica Zeron
utopia yogastudio