GÅ TILLBAKA

Upplev idylliska Godkärra Lantgård Café och butik

2 år sedan
Upplev idylliska Godkärra Lantgård Café och butik

Utflyktsmålet och idyllen för hela familjen är Godkärra Lantgård Café & Butik där du själv väljer om ni vill ta en picknick i den vackra naturen eller sitta till bords. I gårdsbutiken kan du köpa produkter från gården, lokala delikatesser, hantverk och återbruk. På gården bor hästar, kor, får, katter och kaniner som gärna hälsar på gästerna. I den här intervjun berättar Anna Maria Bentzer, som driver gården med sin man Rickard Bentzer, om allt du kan uppleva ute på Godkärra Lantgård Café & Butik.

– Jag heter Anna Maria och jag och min man Rickard köpte gården i september 2016. Vi bodde i Falun så vi åkte hit varje helg och ledig tid och fixade och grejade. Då fanns ju inte caféet men då fokuserade vi på boendet och det tog ca drygt ett år innan vi kunde flytta hit på heltid. Vi har bott här sedan december 2017 på heltid och trivs hur bra som helst. Vi startade med att köpa tio fårtackor och hade första lammningen 2019 och sedan har det ökat successivt. Så nu har vi ca 80 Gotlandsfår, och det är helt fantastiskt. Utöver det så driver vi också vårt café och butik också, förklarar Anna Maria.

Hade skrattat och inte trott på det!

– Vi letade gård i fem-sex år och hittade ingen som mötte dom kraven vi hade. När vi träffades för tolv år sedan jag och min man så sa han att hans dröm är att en dag kunna driva en gård såsom han vuxit upp. Och under dessa år har vi haft andra projekt och åtaganden för oss, men när vi hittade den här gården kände vi att vi träffade rätt. Jag har aldrig bott på gård eller haft den erfarenheten och har lärt mig väldigt mycket längs vägen. Och hade någon sagt detta för fyra år sedan, att jag mitt i natten skulle stå och förlösa en fårtacka och baka 500 pajer så hade jag skrattat och inte trott på det. Men det är det som är det fina med livet, säger Anna Maria med ett leende. 

“Sällan folk kommer hit på en snabbis” 

– 2019 började vi renovera och fixa så vi kunde öppna caféet och det blev succé på en gång faktiskt! När vi hade renoverat klart på sensommaren 2019 hade vi någon helg öppen då och då vilket var väldigt populärt, men det peakade förra sommaren under 2020 då vi insåg att vi var väldigt populära. Det måste varit en kombination av att fler personer hittar hit, den rådande pandemins restriktioner och viljan att vara ute liksom ökade, och att folk trivs här och hittar ett lugn. Det är väldigt sällan folk kommer hit på en snabbis, utan de vill gärna spendera ett par timmar på gården vilket vi tycker är fantastiskt, förklarar Anna Maria. 

“Det tummar vi absolut inte på” 

– På caféet har vi en regel kan man säga, och det är att allt är hembakt och det tummar vi absolut inte på. Vi har hellre ett lite mindre sortiment, och att dagens produkter tar slut än att vi ska kasta då vi tänker väldigt mycket på miljön och hållbarhet. Det är en svår balansgång att hitta i hur mycket av allt vi ska erbjuda men vi har hittat våra knep som gör det lite lättare iallafall. På menyn har vi matpajer och våfflor, sallader och smörgåsar. Det är liksom lite lättare lunch helt enkelt. Våfflorna är otroligt populära och matpajer också för den delen. Vi har även fikapajer och andra småkakor. Och allt är hembakt och efter säsong också såklart, så smakerna och utbudet varierar mycket efter det också. På hösten blir det äppelpaj, vi plockar blåbär här och hittar vi kantareller blir det även det på menyn, säger Anna Maria med ett leende. 

Otroligt populära egna produkter

– Vi säljer även vår honung, fårskinn och kött här. På våra egna produkter är det sån hög efterfrågan så att köttet exempelvis, det hinner vi inte ens ta ut i butiken utan det är förbokningar som sker så kommer våra kunder ut hit och hämtar upp det. Det är lammkött, korv och lite olika produkter. Det har varit otroligt populärt! Det är en tidsfråga innan vi får in fler djur här för vår passion för en rättvis resa från jord till bord och då även hur man tar hand om djur på bästa sätt, är enorm. Det började med att vi ville visa våra barn hur viktigt det är med vad man stoppar i sig och vilket kött man ska äta och liknande och varför det är viktigt att veta hur djuren blir behandlade. Det var så det egentligen började och idag har det blivit något mycket större som vi är otroligt stolta över, för grundtanken är fortfarande med oss. Vi köper bara lokala råvaror från grannar i nuläget såsom ägg och liknande, och förhoppningen är att kunna ha allt själva en dag, berättar Anna Maria. 

Variera lunchen och gårdspromenaden med loppis 

– Man kan såklart sitta inne i huset och njuta av sin lunch eller fika, vi har ungefär åtta bord i olika storlekar. Vi har haft företag med personal, dop och födelsedagar här och då kontaktar dom oss och så kör vi antingen pajbuffé eller fikabuffé och de har abonnerat hela stället vilket funkar jättebra. Utöver våra egna produkter har vi även en butik och loppisdel. I huset har vi även ett rum med handplockade vintagekläder och loppis. Det var en kund som sa att det är en kvalitetsloppis och det hade jag inte tänkt på tidigare men uppskattar ändå definitionen och att introducera våra gäster till den typen av konsumtion, förklarar Anna Maria. 

En upplevelse man inte har bråttom ifrån 

– Min man är väldigt sällan på caféet utan jobbar mest på gården och eftersom det är väldigt många barnfamiljer som besöker oss och vill träffa fåren så brukar vi fixa det, för upplevelsens skull liksom. Man får jättegärna gå runt och korna och hästarna är också otroligt sociala. Vilket är väldigt kul! De flesta tar sig också tiden när de väl är här, de går runt och kikar och sedan äter de lunch och strosar lite till och tar sig en fika. Det är en upplevelse att njuta av liksom! Det som är väldigt roligt att se är att det är en så stor variation i våra besökare, allt från barnfamiljer som sagt till par, kompisgäng och pensionärer. Det är så himla fint att se och vi ser fram emot att spendera många fler år tillsammans på gården med alla härliga människor och djur, säger Anna Maria avslutningsvis. 

Adress: Godkärra 33a, Skinnskatteberget

*Intervju från augusti, 2021.

Ekologiskt
Godkärra Lantgård Café & Butik
Godkärra
djur
gård
hembakt