GÅ TILLBAKA

Godaste mackan enligt mackmästarna

6 år sedan
Godaste mackan enligt mackmästarna

Hur gör man Sveriges godaste macka? Svaret vet Sandra Lindbom från Kopparlundens Bageri som tog hem första plats i Mack SM 2017. Guestro har tagit reda på hennes bästa mack-tips och även pratat med Emma Olofsson Persson från Kristianstad, en av de andra finalisterna.

Emma under finalen av Mack-SM 2017. Foto: Privat

Känslorna under tävlingen

Både Emma och Sandra tycker tävlingen var rolig och spännande. Sandra medger att det var skönt när tävlingen var över, då hon var en aning nervös. Finalen av Mack-SM avgjordes av 8 finalister som fick skapa 20 exemplar av sin macka på 45 minuter.

Emmas macka ”Åhusklämman”. Foto: Emma Olofsson Persson

Kreativa mackor

Den som tog hem vinnartiteln under Mack-SM var Sandra med sin macka “Local Hero”, gjord på lokalproducerade råvaror. Emma tävlade med sin macka “Åhusklämman” gjord på kallrökt vildandskorv. För Sandra blev receptet till framgång att mixa goda ingredienser tillsammans för att kunna skapa en helt ny typ av smaksammansättning.

Jag kom på tanken att kombinera lokalproducerade råvaror som jag tidigare ätit var för sig”, säger Sandra till TT.

Deras bästa mack-tips

Emma tycker man ska tänka på att få med alla olika komponenter i skapelsen av sin macka. Fem viktiga komponenter är något grönt, något kladdigt, något som ger tuggmotstånd och något krispigt. Den sista pusselbiten är ett bra bröd som är ordentligt bakat. Sandra anser också att brödet är otroligt viktigt. Hon tipsar om att servera sin macka gjord på surdegsbröd då det ger extra smak och karaktär.

 

Emma visar upp några av många mackor hon gör i konditoriet där hon jobbar. Foto: Privat

Mackans framtid

Att denna oändligt varierande rätt är här för att stanna känns som en självklarhet för Emma. Den ligger rätt i tiden och är väldigt anpassningsbar till de rådande mattrenderna. Inför 2018 tror hon på fler mexikanska influenser, med tanke på årets nachosemla, och därmed fler mexikanska mackor.

“Inför 2018 skulle jag vilja se taco-mackan!”, säger Emma.

Psst… Gillar du mackor? Kika in Global Living på Guestro!

Källor: TT och P4 Västmanland

macka
mack-sm
Emma Olofsson Persson
Kopparlundens bageri
Sandra Lindbom