GÅ TILLBAKA

Recept: Gör din egen glass

ett år sedan
Recept: Gör din egen glass

Den här veckan delar Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, med sig av glassrecept.


Jag tycker att nästan alla desserter blir bättre med en glass eller sorbet. Det ger en krämig konsistens den är kall och har massa smak till en dessert. Vem gillar inte glass liksom? Min favorit måste nog vara en klassisk vaniljglass. Kanske lite tråkigt men den passar till det mesta och gott är gott! Jag föredrar egengjord glass där det är få ingredienser såsom, mjölk, grädde, ägg, socker och vaniljstång mer en så behöver det inte vara!

Gör din egen glass 

Tips på en dessert där glassen är i fokus och kommer till sin rätt är typ vaniljglass med färska bär, blåbär, hallon, jordgubbar etc. Kanske något krispigt till så som kanderade nötter eller smuldeg. Nedan delar jag med mig av enkla recept! 

Vaniljglass  

2,5 dl grädde
2,5 dl standardmjölk
5 äggulor
125 g strösocker
2 vaniljstänger 

Koka grädde, mjölk och vaniljstången som du delar på längden och skrapar ut fröna, koka med stången också. Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll över den varma vätskan över ägg och sockerblandningen, värm alltsammans till 85 grader, sila och kyl ner ordentligt och kör sedan i glassmaskin till glassen är lagom krämig och skopa upp direkt på tallrik eller i en bunke som du förvarar i frysen tills du ska servera.( om du vill ha din glass lite krämig så ställ den i kylen i 15-20 min innan du servera den. 

Smuldeg som tillbehör 

2 dl mjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl råsocker
125 g smör
1 nypa salt

Skär smöret i kuber, blanda med fingrarna med resterande ingredienser till en smulig massa. Baka i ugn på 185 grader i ca 15 min eller tills det är gyllenbrunt. Låt svalna. 

Färska bär att servera till, hallon, jordgubbar och blåbär. 

Sorbetgrund (bär) 

4 dl bärpuré (hallon, björnbär, jordgubbar)
1,5 dl socker

1,5 dl vatten
2 msk citronjuice
1 gelatinblad 

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5-10 min. Koka resterande ingredienser och blanda i gelatinet och låt svalna helt och kör sedan i glassmaskin.

Hoppas det smakar!

The Nutmeg House i Västerås

The Nutmeg House drivs av Christoffer Magnusson Domeij som tillsammans med Stockholm Culinary Team vunnit OS-Silver, OS-Guld och VM-Guld. Med Christoffers dryga 20 års erfarenhet inom branschen är väntelistan till hans hemmarestaurang väl värd väntan.

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram.

 

Tips
glass
The Nutmeg House
Recept
dessert